İçme Suyu Kaynaklarını Kurutacak Proje
İçme Suyu Kaynaklarını Kurutacak Proje
Faaliyete geçirilmek istenen altın madenlerinin en büyük zararı Kırşehir'in içme suyu kaynaklarına olacak.Çünkü yılda 1,5 milyon tona yakın su kullanılacağı düşünülen maden, şehrin içme suyu kaynaklarını kurutarak şehri susuz bırakacak.
Faaliyete geçirilmek istenen altın madenlerinin en büyük zararı Kırşehir'in içme suyu kaynaklarına olacak.Çünkü yılda 1,5 milyon tona yakın su kullanılacağı düşünülen maden, şehrin içme suyu kaynaklarını kurutarak şehri susuz bırakacak.
Kervansaray Dağları üzerinde Körpınar, Çimeli, Kızılcaköy ve Çuğun Köyleri ile birlikte Boztepe ve Özbağ Belediyesi sınırları içerisinde toplam 60 bin dönüme yakın bir alan üzerinde faaliyete geçirilmek istenen altın madeni bu alanda Türkiye'nin en büyüğü olacak.Öyle ki işçilerin maden atıklarının altında kalarak can verdiği kaza ile gündeme gelen İliç Altın Madeninden 3 kat daha büyük bir maden sahası Kırşehir'de oluşturulmak isteniyor.
Bu madenin Kızılırmak Havzası içerisinde bulunması nedeniyle birçok risk barındırıyor ancak en önemli tehlike, maden sahasının Kırşehir içme suyu kaynaklarının tam üzerinde bulunması.Firma ÇED raporunda yaklaşık 1 milyon ton su kullanacağını taahhüt ediyor ancak firmanın çok daha fazla su kullanacağı düşünülüyor.Yılda 1.5 milyon ton su kullanması durumunda şehir içme suyu kaynaklarının önemli bir bölümü maden için kullanılmış olacak.
Şehir içme su kuyularına yanlızca 2 kilometre olan maden sahası hem şehir içme sularını zehirleme riski taşıyor hem de bu kaynakları kurutacak bir niteliğe sahip.Maden için 500'ün üzerinde sondaj açıldığı düşünülüyor.Bu sondajlar 200 ila 500 metre arasında değişen derinliklere sahip ancak çapraz şekilde vurulan sondajlar daha fazla mesafe alarak daha fazla karot topluyor.Bu durum nedeniyle şehir içme suyu kaynaklarını besleyen ve mermerden oluşan doğal su depoları deliniyor ve milyonlarca yılda oluşan yer su kaynakları kayboluyor.
Kuruyan ve çamur akan bir su kuyusu.
Sadece sondaj çalışmaları nedeniyle şehir içme su kuyularının bir kısmı su kalmadığı için kapatıldı.Hatta geçtiğimiz yıl tamamlanarak hizmete sokulan arıtma tesisinin de su olmadığı için faaaliyetleri durdurulmuş durumda.Bu durum henüz faaliyete başlamayan altın madeninin şehir için ne kadar tehlikeli bir proje olduğunu ortaya koyuyor.Su kaynaklarınını tükenmesi durumunda 200 bin insan popülasyonu ve maden çevresinde bulunan 150 bin büyükbaş hayvan popülasyonu susuz kalacak.
Bilimsel raporlar da bu durumun kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor.Bir hidrojeoloji uzmanı tarafından hazırlanan raporda, '' Haritada da görüldüğü üzere su kaynaklarının altın madeni ocaklarının bulunduğu kaya kütlelerinden, ocakların bulunduğu sırtlardan beslendiği görülüyor. Madencilik faaliyetleriyle bu kaynaklar kuruyacaktır'' deniyor.
İŞTE MADEN SAHASI İÇERİSİNDE BULUNAN SU KAYNAKLARINI GÖSTEREN HARİTA :
SU KAYNAKLARI ÜZERİNDE AÇILAN MADEN SONDAJLARI
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.