Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Metal Yorgunu'' olduğu gerekçe gösterilerek görevinden ilk alınan İl Başkanlarından birisi de Mustafa Kendirli olmuştu.
Herkes AK Parti'nin yeni il başkanı kim olacak diye beklerken genel merkeze 3 kişi çağrıldı ; Muzaffer Aslan, Barboros Dulkadiroğlu ve Bilgehan Altaş...
Genel Merkezde gece yarısı Erdoğan'a mülakat veren 3 adaydan Muzaffer Aslan İl Başkanlığına getirilirken , Bilgehan Altaş da merkez ilçe başkanlığı görevine getirildi.
Seçime 2 yıl kala yapılan bu değişikliğin ardından Mustafa Kendirli'nin görevden alınması hali hazırda 2'ye bölünmüş olan teşkilatta farklı yorumlara neden oldu.
Bir kesim Yaşar Bahçeci'ye yakınlığı ile bilinen Kendirli'nin görevden alınmasını olumlu karşılarken , bazıları ise Yaşar Bahçeci faktörünü de göz önüne alarak Kendirli'nin bir şekilde parti içinde görevlendireleceği şeklinde yorumda bulundu.
Nitekim 2018 genel seçimlerinde görevden alınan bir il başkanı olarak milletvekilliğine aday adaylığını koyan Mustafa Kendirli , milletvekili adayı olarak herkesi ters köşe yaptı.
Zira kimse görevden alınan bir il başkanının milletvekili olarak hemde 1. sıradan gösterilmesine dahi ihtimal vermiyordu.
AK Parti'nin 2. sıra adayı ise 1. sıradan gösterileceğine kesin gözüyle bakılan Necmettin Erkan olmuştu.
CHP'nin adayı Metin İlhan , MHP'nin adayı ise Oğuz Sulusaray, İYİ Parti'nin adayı ise Mustafa Hakan Ünser idi...
Bu seçimde önceki seçimlere göre oy hesabın ittifak oyu da dahil edilmişti yani İYİ Parti'den gelecek oylar aslında CHP'ye yarıyordu ancak CHP buna bile gerek kalmadan uzun bir sürenin ardından milletvekili çıkarmayı başardı.
AK Parti Kırşehir'de Mustafa Kendirli'ye rağmen seçimden 1. parti olarak çıktı ancak Türkiye'de en çok oy kaybeden il olarak da tarihe geçti.
AK Parti'nin en çok oy kaybettiği yer olan Kırşehir'de teşiklat diğer illerde de milletvekili çıkaran CHP sayesinde bir nebze de olsa rahatladı.
Çünkü CHP , Yozgat'ta da , Nevşehir'de de , Niğde'de uzun sürenin ardından milletvekili çıkarmayı başarmıştı.
Ancak unutulan bir gerçek vardı ki bu illerde CHP ittifak oyları ile milletvekili çıkarabilmişti ama Kırşehir'de CHP ittifak oylarına ihtiyacı olmadan milletvekili çıkarmayı başarmıştı.
Genel merkezin Mustafa Kendirli tercihi AK Parti'ye Kırşehir'de çok şey kaybettirdi.
Hatta bununla da kalmadı , AK Parti oyları Kırşehir'de yavaş yavaş erimeye başladı.
1 yıl sonra gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesinde partililerin beklentisi ; mevcut belediye başkanı Yaşar Bahçeci'nin tekrar aday gösterilmeyeceği idi.
Çünkü Yaşar Bahçeci'nin aday gösterilmesi ve seçilmesi için büyük gayret gösterdiği Mustafa Kendirli faktörü nedeniyle parti epey kan kaybetmişti.
Bu başarsızlık ''Mustafa Kendirli'' ısrarı nedeniyle Yaşar Bahçeci'yi cezalandırmak anlamına gelecekti.
Tekrar milletvekili adayı gösterilmeyen Mikail Arslan ise belediye başkanı adayı olarak görülmeye başlandı.Çünkü milletvekili seçildiği dönemde AK Parti rekor oy alırken milletvekili gösterilmediği dönemde en çok oy kaybettiği il haline gelmişti.
Mikail Arslan Belediye Başkan Adayı gösterilecek ve böylece genel merkezin Mustafa Kendirli noktasında yaptığı düşünülen hata da böylece telafi edilecekti.
Ancak yine öyle olmadı.Yaşar Bahçeci 3. kez AK Parti'den Kırşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.
CHP'nin ve İYİ Parti'nin ortak adayı olarak ise Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu gösterildi.
MHP'nin adayı ise akademisyen Onur Köksal oldu.
Seçim sonuçları AK Parti açısından hüsrandı.
Yaşar Bahçeci Mustafa Kendirli'ye nazaran siyaseten Kırşehir'e daha nüfuzluydu.
Bahçeci sadece AK Partililerin değil CHP ve MHP seçmenin de oy verdiği bir adaydı.
Buna rağmen Selahattin Ekicioğlu karşısında kaybetti.Ancak önemli bir ayrıntı daha vardı.
CHP'liler Yaşar Bahçeci'ye oy vermişti ancak çok sayıda AK Parti seçmeni de Selahattin Ekicioğlu'ya oy verdi.
AK Parti sadece oy anlamında değil parti teşkilatı anlamında da büyük bir kan kaybı yaşıyordu.Partide önemli bir küskünler topluluğu vardı.
Parti içinde kutuplaşmalar baş gösterdi.Herkesin görmek istediği kendine göre bir aday vardı ancak seçilen etrafında bir birliktelik oluşmuyor aksine bölünmeler gittikçe artıyordu.
Partililerin bir kısmına göre genel merkezin tercihleri hep Yaşar Bahçeci kanadından oluyordu.Bu da haliyle kutuplaşmayı ve bölünmeyi körüklüyordu.
Seçimin ardından merkez İlçe Başkanı Bilgehan Altaş görevinden alındı.
Kimse buna bir anlam veremedi ancak AK Parti İlçelerde başarılı , merkez ilçe de ise başarısız olmuştu.Merkez İlçe Başkanı olması nedeniyle de ceza Altaş'a kesildi.Altaş'ın yerine ise Ali Demir getirildi.
Herkes İl Başkanı Muzaffer Aslan ile birlikte tüm parti teşkilatının görevden alınmasını beklerken aradan geçen süre zarfında böyle bir tasarruf olmadı ancak yaklaşan kongre süreci ile birlikte değişimin ayak sesleri de yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı.
Nitekim geçtiğimiz günlerde AK Parti Kırşehir İl Başkanı Muzaffer Aslan da görevden alındı.
Birçok aday çıkacağı muhakkak ancak hafta içi yapılacak temayül yok ve saha çalışmasının ardından genel merkeze yine 3 kişi çağrılacak.
Herkes aslında genel merkeze çağrılacak olan 3 kişiden birisi olmak için yarışacak.
Tabi son kararı da yine Erdoğan verecek.Genel Başkan Erdoğan'ın yapacağı tercih partinin Kırşehir'de ki geleceğini de belirleyecek.
Teşkilatın istekleri doğrultusunda yapılmayacak bir tercih ya da genel merkeze gidecek 3 kişinin teşkilatta karşılığı olmaması durumunda AK Parti Kırşehir'de kan kaybetmeye devam edecek.
AK Parti genel merkezinin doğru tercih yapıp yapmayacağını hep beraber göreceğiz.
Ömer Duran