26 Mart 1989 yılında Kırşehir Belediye Başkanlığı seçimini ANAP kaybetmiş, SHP’den Mehmet Ali Yapıcı Belediye Başkanlığını kazanmış, Mehmet Ali Yapıcı’nın seçimden 7 ay sonra elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesi ile de boşalan Kırşehir Belediye Başkanlığı için yeniden seçim gelip dayanmıştı.
Kırşehir Belediye Başkanlığı için yeni seçim tarihi, 18 Şubat 1990’dı.
ANAP iktidarı devletin tüm imkânlarını kullanarak Kırşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmak istiyordu. Bunun için devletin bütün imkânlarını seferber ederek Kırşehir’de karargâh kuruyor, Kırşehir’e her gün bir bakan geliyor, neredeyse Bakanlar Kurulu’nun ikametgâhı Kırşehir oluyordu.
14 Nisan 2021’de kaybettiğimiz Dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut Kırşehir’e gelmiş ve Şeker Fabrikası temelini atmıştı.
Hatırladım da bu “şeker” bize; Kırşehir’in dönemin hükümetine şaşı baktığımız, muhalefet ettiğimiz 1990’larda”, “bir seçimin şekeri” olarak “seçim rüşveti ”gibi tepsi de sunulmuştu.
O yıllarda ANAP iktidarı politikaları ile kan kaybediyor ve oyu da sürekli düşüyordu ki bu yüzden 81 ilde ki bu tek secim adeta dönemin ANAP Hükümeti için ülke çapında bir referanduma dönüşüveriyordu. Bu seçime, tüm ülke genelinde “seçmen eğilimlerini” ortaya çıkarması yönüyle ciddi önem veren ANAP, seçim öncesi doğrusu Kırşehir’e “ağzınızı tatlandıralım” diye “şeker” uzatmıştı.
Kırşehir seçimi adeta genel seçim havasındaydı. ANAP’ın Bayan Bakanı İmren Aykut eski Kırşehir usulü giydiği “tuman”la çarşıda dolaşır olmuş, Sinema Sanatçısı ve dönemin Şişli Belediye Başkanı Fatma Girik, İstanbul Belediye Başkanı Nurettin Sözen seçim otobüsünün üstünde SHP Adayı Dr Cahit Gürses’le halkı selamlıyordu.
KAPICI CAMİ ÖNÜNDE ŞEKER FABRİKASI’NIN PROJELERİ
Ankara kaynaklı gazeteciler ve politikacılar için bu temelin planı programı yoktu ve hayali bir temeldi. Bu yüzden temele inanmayanları bilgilendirmek amacıyla da Kapıcı Cami önündeki alanda Şeker Fabrikası’nın projeleri, yağmurun güneşin altında aylarca Kırşehirlilere gösterilmişti.
Şeker Fabrikası’nın temelini atan ANAP bu seçimi yine kaybetmiş, Kırşehir iktidarın bütün vaatlerini elinin tersiyle iterek yine SHP’ye ve adayı Dr. Cahit Gürses’e oy vermişti.
Neden sonra Kayseri’ye geçerken Kırşehir’e uğrayan Başbakan Yıldırım Akbulut’la ilgili bir anıyı Gazeteci Şevket Güner şöyle anlatıyordu.
“Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses Yıldırım Akbulut’un geleceğini duyunca gitti karşıladı yanında bende bulunuyordum. Kendisini Belediye Makamında ağırlamaktan mutlu olacağını ısrarla belirtmesine ve hatta adeta yalvarmasına rağmen Sayın Akbulut ‘ Kayseri’ye gidiyorum’ diye ziyaretten imtina etti.”
AKBULUT; BAŞBAKANLIĞI SIRASINDA GENEL BAŞKANLIĞI KAYBEDEN İLK SİYASET ADAMI
Kaderin garip bir cilvesiydi ki; siyasi tarihimizde Başbakanlığı sırasında Genel Başkanlığı kaybeden ilk siyasi olan Akbulut, ( sonradan benzer bir kaderi de Ahmet Davutoğlu’ da yaşamıştır) eski Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal için şöyle diyecek ve ANAP’la yolları ayıracaktı.
“Karısıyla, kızıyla, doktoruyla, terzisiyle, türzüsüyle Mesut'a çalıştı.”
BİR ŞEÇİMİN “ŞEKER” SÖZÜ; TEMELİ ATILDIKTAN 10 YIL SONRA BAKAN MİRZAOĞLU’NUN ZORUYLA ÜRETİME GEÇEREK YERİNE GETİRİLEBİLDİ
Yıllar geçti Şeker Fabrikası’nın inşaatı adeta çürümeye terk edilmişken,9 yıl sonra 18 Nisan 1999 Seçimleriyle MHP'den Kırşehir Milletvekili seçilen ve 57'nci Hükümette Devlet Bakanı olarak görev alan Prof. Dr. Ramazan Mirzaoğlu’nun büyük gayret ve çabaları sonucu Kırşehir Şeker Fabrikası temelinin atılmasından tam 10 yıl sonra 2000 yılında üretime açılmıştı.
Kırşehir’de Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin yanlışlarını anlatmak için Kırşehir’e gelen dönemin İYİ Parti’sinin Ekonomi Kurmayı ve Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz “ın Şeker Fabrikası önünde konuşmasına izin verilmiyor o da parti binası önünden Kırşehirlilere şöyle sesleniyordu:
“Kırşehir ilimizin en büyük ekonomik değeri olan Kırşehir Şeker Fabrikası bu dönemde 5. Bölge, 5 Bölge 111 köyde 3 Bin 456 çiftçiyle, 670 Bin Ton pancar sözleşmesi imzalanmış ve yaklaşık 70 Bin Ton pancarı 800’e yakın işçinin de desteğiyle işleyerek 92 Ton şeker 200 Bin Ton Küspe, 35 Bin Ton Meles üretimi gerçekleştirmiştir. Sadece bu yıl Kırşehir Fabrikasının ekonomimize katkısı 240 Milyon TL’dir. Tarım ve Hayvancılık için oldukça müsait olan Kırşehir’e Tarım ve Hayvancılık konusunda doğrudan ve dolaylı katkı sunan Kırşehir Şeker Fabrikası yarattığı istihdam ve katma değer ile bölgenin Sosyal Ekonomik durumu da dikkate alındığında Kırşehir için kesinlikle ve kesinlikle vazgeçilmezdir.”
TÜRK ŞEKER FABRİKALARI; 2016 YILINDA ÜLKEMİZİN İLK 500 FİRMASI İÇİNDEYDİ
Ak Parti İktidara geldiği 2002 yılında toplam Şeker üretiminin 74’ü olan Türk Şekerin payı; 2017 yılında 55 seviyesine düşürülmüş, olmasına ve başının Uluslararası Bir şirketin çektiği “nişasta bazlı Şeker üretimi” yapan özel şirketlerin haksız rekabetine rağmen, Türk Şeker Fabrikaları 2016 yılında 1 Milyar 234 Bin TL, Katma değer yaratarak ülkemizin ilk 500 firması için de en ön sıralarda yer almıştı.
KIRŞEHİRLİ AK PARTİLİ SEÇİLMİŞLER SESSİZ KALDILAR
Kırşehir Belki de “vilayetken kaza yapılmasının faciası”ndan ağzı yanıp, “hükümetle ters düşmeyelim” diye “hükümet partisine silme vekil vermiş ama şeker fabrikası özelleştirilirken ilk defa “yananım olsaydı da yanmazsa yanmasaydı” dercesine bir “muhalif vekil” in yokluğunu adeta derinden hissetmişti.
İşte 20 yıla yakın “Kamu İktisadi Teşekkülü” olarak Kırşehir’de bacası tüten, Kırşehir’in köylüsüne, nakliyecisine ve çalışına, ülke ve Kırşehir ekonomisine büyük katkı sağlayan, kârlı bir kuruluş olan Kırşehir Şeker Fabrikası yıllar sonra bu Sefer de Genel Başkanlarına ters düşmemek adına, AK Partili milletvekilleri ve Belediye Başkanının sus pus olmuş bir hali içinde Ak Parti iktidarı döneminde özelleştirildi.
NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ) TEHLİKESİ
O gündür bugündür pancar ekicileri için haklı olarak bir hayli kaygılı bir sürecin içindeler. Özelleştirmede şartname olarak ortaya konan “5 yıllık alım ve üretim garantisini” hatırlatıp şimdiden kotalarla üretim sınırlamasına maruz kaldıklarını belirtip, Pancar üretimini adeta terk etmeye hazırlanıyorlar ki; Bu da Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) in yaygınlaşacağını gösteriyor.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongrelerinde Türk bilim dünyası Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tehlikesine şimdiden büyük dikkat çeker oldu.
ŞİMDİ MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞINDAN ALINAN NACİ AĞBAL; ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNE ŞİDDETLE KARŞI ÇIKMIŞTI
Hani şimdi Merkez Bankası başkanlığından alınan Nami Ağbal var ya; Şeker fabrikalarının özelleştirmesinin gelip dayattığı o zamanlar AK Parti’de Maliye Bakanıydı.
20 Eylül 2016 da, Çorum Şeker Fabrikası‘nın “2016-2017 pancar alım kampanyasının açılış Töreni’nde Maliye bakanı Nami Ağbal’ın Anadolu Ajansa düşen o günkü konuşması aynen şöyleydi.
“Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Benim kanaatim bu. Yani TÜPRAŞ’ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var. Mega bir üretim fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom’u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım.”
Bu sözleri sarf etiğinde Eylül 2016 idi Nami Ağbal’ın .
“Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi” için Genel Başkanlarının dayattığı günlerde, Mart 2018 de hatırlattılar Nami Ağbal’a bu sözlerini gazeteciler.
Verdiği yanıt ilginçti:” “40 bin kere düşündük.” Dedi çıktı Naci Ağbal.
Bu özelleştirme; Cargill’in Ocak 2018’de yayımladığı ve AK Parti hükümetine sunduğu kritik raporun hemen ardından gündeme alınmıştı ve yaygın kanaat ABD’li şirketle varılan sözlü mutabakattı.
Naci Ağbal ve bu işe karşı çıkan birçok AK Partilinin karşı çıkışı bir şey değiştirmeyecekti.
KIRŞEHİR’DE Kİ İKTİDAR PARTİSİ MİLLETVEKİLLERİ VE BELEDİYE BAŞKANI; “TEPEYE TERS DÜŞMEMEK” ADINA MÜDAHİL OLMADILAR
Kırşehir’inde Aralarında Olduğu 14 Şeker Fabrikasının Özelleştirme Sürecini Durdurmak İçin tek başına Büyük Çaba Harcayan dönemin AK Parti Karaman Milletvekili ve Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Başkanı Recep Konuk AK Parti içinde tarihe not düşer şekilde itiraz etti. Konya Milletvekili Konuk, Konya’da seçmenlerinin önünde “Mevcut Şekli İle Özelleştirme Kaos Olur ”demekten çekinmeyip inandıklarını ve bildiklerini açıkça kendi partisine ve hükümetine deklere etmekten çekinmezken Kırşehir’deki iktidar partisi Milletvekillerini ve Belediye Başkanı mütemadiyen sessiz kaldı.
Zira AK Parti artık kendi içinde “istişarelerle” kararlar verildiği günlerin eski partisi olmaktan çok ama çok uzaklaşmış, “tek bir lidere biatcılığın” içine çekilmişti. Bu yüzden dönemin Kırşehir’de ki İktidar partisi Milletvekilleri ve Belediye Başkanı sessiz kalmışlardı ki, bu da kent tarihine düşülmüş ciddi bir not oldu.
Adnan Yılmaz
…