Zincir Marketlerin Temel Gıda Ürünlerinde Whatsapp Oyunu

EKONOMİ 28.08.2021 - 17:06, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Zincir Marketlerin Temel Gıda Ürünlerinde Whatsapp Oyunu

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, zincir marketlerin temel gıda ürünlerinde whatsapp üzerinden ortak fiyat belirlediklerini ileri sürdü ve Rekabet Kurumu'na çağrıda bulundu.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, zincir marketlerin Whatsapp grubu oluşturarak ortak fiyat belirlediklerini öne sürdü. Yapılanın Rekabet Kurulu ihlali olduğunu ifade eden Ağaoğlu, "Dar gelirli insanlar, bunlar ucuz diye tercih ediyorlar. Bu yapılan nedir?" diye sordu. 'UCUZLUK MARKETLERİ TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE ORTAK FİYAT BELİRLİYOR' Ağaoğlu, ürün fiyatları için şunları söyledi: “Özellikle ucuzluk marketi diye bilinen bazı zincir marketler, nedense tüketicilere sunulan temel gıda ürünlerinde adeta müşterek fiyat belirliyorlar. Geçtiğimiz yıl yumurta fiyatları çok arttı. Yumurta deyip geçmeyin, dar gelirlilerin yegane hayvansal protein kaynağıdır. 30’lu yumurta 17-18 lirayken bir de baktık ki, hepsinde 29,90 oldu. Çok ilginç bir gelişme daha oldu. Bir süre sonra kamuoyundan gelen tepkiler, denetlemeler derken hepsi birden 22,90’a düştüler. 4 tane zincir market, on binlerce mağazası var bunların, dördü de 22,90 olur mu? Neden biri 23, biri 24, biri 22 değil? Bize gelen bilgilere göre bu zincir marketler aralarında ortak Whatsapp grubu oluşturmuş." 'ÜRÜN ÜCRETİNİN ORTAK BELİRLENMESİ YASAYA UYGUN DEĞİL' Ürün ücretinin aynı sektörde bulunan marketler tarafından ortak belirlenmesinin yasaya uygun olmadığına vurgu yapan Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yapılan nedir? Rekabet Kanunu ihlalidir. Rekabet Kanunu 4054 sayılı yasadır. Dördüncü maddesi der ki, ‘rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan, bu etkiyi doğuran ya da doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası antlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırıdır ve yasaktır.’ Alım ya da satım şartlarının ortak tespit edilmesi de bunların içinde yer alır.” 'YAPTIRIM UYGULANMASINI İSTİYORUZ' Rekabet Kurumu’nun ciddi olarak konuya eğildiği takdirde ağır yaptırım uygulayacağı konusunda uyarı yapan Ağaoğlu, “İşin can yakıcı tarafı, bu mağazaların müşterileri genelde alt gelirden insanlar. Biz Ticaret Bakanlığı’nın, Rekabet Kurumu’nun harekete geçip eylem birliği içinde olanlara yaptırım uygulamasını ve bunu ifşa etmesini istiyoruz” çağrısı yaptı. 
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, zincir marketlerin temel gıda ürünlerinde whatsapp üzerinden ortak fiyat belirlediklerini ileri sürdü ve Rekabet Kurumu'na çağrıda bulundu.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, zincir marketlerin Whatsapp grubu oluşturarak ortak fiyat belirlediklerini öne sürdü. Yapılanın Rekabet Kurulu ihlali olduğunu ifade eden Ağaoğlu, "Dar gelirli insanlar, bunlar ucuz diye tercih ediyorlar. Bu yapılan nedir?" diye sordu.


'UCUZLUK MARKETLERİ TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE ORTAK FİYAT BELİRLİYOR'


Ağaoğlu, ürün fiyatları için şunları söyledi: “Özellikle ucuzluk marketi diye bilinen bazı zincir marketler, nedense tüketicilere sunulan temel gıda ürünlerinde adeta müşterek fiyat belirliyorlar. Geçtiğimiz yıl yumurta fiyatları çok arttı. Yumurta deyip geçmeyin, dar gelirlilerin yegane hayvansal protein kaynağıdır. 30’lu yumurta 17-18 lirayken bir de baktık ki, hepsinde 29,90 oldu. Çok ilginç bir gelişme daha oldu. Bir süre sonra kamuoyundan gelen tepkiler, denetlemeler derken hepsi birden 22,90’a düştüler. 4 tane zincir market, on binlerce mağazası var bunların, dördü de 22,90 olur mu? Neden biri 23, biri 24, biri 22 değil? Bize gelen bilgilere göre bu zincir marketler aralarında ortak Whatsapp grubu oluşturmuş."


'ÜRÜN ÜCRETİNİN ORTAK BELİRLENMESİ YASAYA UYGUN DEĞİL'


Ürün ücretinin aynı sektörde bulunan marketler tarafından ortak belirlenmesinin yasaya uygun olmadığına vurgu yapan Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yapılan nedir? Rekabet Kanunu ihlalidir. Rekabet Kanunu 4054 sayılı yasadır. Dördüncü maddesi der ki, ‘rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan, bu etkiyi doğuran ya da doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası antlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırıdır ve yasaktır.’ Alım ya da satım şartlarının ortak tespit edilmesi de bunların içinde yer alır.”


'YAPTIRIM UYGULANMASINI İSTİYORUZ'


Rekabet Kurumu’nun ciddi olarak konuya eğildiği takdirde ağır yaptırım uygulayacağı konusunda uyarı yapan Ağaoğlu, “İşin can yakıcı tarafı, bu mağazaların müşterileri genelde alt gelirden insanlar. Biz Ticaret Bakanlığı’nın, Rekabet Kurumu’nun harekete geçip eylem birliği içinde olanlara yaptırım uygulamasını ve bunu ifşa etmesini istiyoruz” çağrısı yaptı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.