Yunan'a Kan Kusturan Türk Süvari Kolordusu Kırşehir'de Yetiştirilmişti

GÜNDEM 30.08.2020 - 12:06, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Yunan'a Kan Kusturan Türk Süvari Kolordusu Kırşehir'de Yetiştirilmişti

26 Ağustos'ta  şafak vaktinde Türk topçusunun atışı ile birlikte başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos'ta sonuçlanarak büyük bir zafer elde edildi.     Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusu Anadolu'yu işgal eden Yunan Ordusunu İzmir'e kadar takip etti ve birçoğunu denize dökerek işgale son verdi.9 Eylül'de son bulan ve İzmir'in kurtuluşu ile sonuçlanan işgal boyunca Türk Halkı akla gelemyecek işkencelere maruz bırakılmış ve hatta kaçarken yerleşim yerleri ile birlikte birçok masum insanın da canına kıyılmıştı.   Yunanlılar Sağda oturan ve yüzü sarılı olan Fatma isimli kadının kulaklarını, burnunu kesip hatta gözünü bile oymuşlardı (Keşke Yunan Kazansaydı diyenlere ithaf olunur)   Tabi bu kadar kısa bir sürede Yunan Ordusunun yurttan atılmasında en büyük pay sahibi Fahrettin Altay Komutasındaki Türk Süvari Kolordusu oldu.Büyük Taarruz ve öncesindeki birçok savaşta Yunan Ordusuna ağır darbeler indiren Türk Süvari kolordusunun üstün başarıları sayesinde düşman ordusu çekilmek hatta kaçmak zorunda kaldı.       Başkomutanlık Meydan Muharebesinden 1 yıl önce yine Türk Zaferi ile sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi ile birlikte Türklerin yüzyıllardır süren geri çekilmesi durarak taarruza geçmek için 1 yıllık bir hazırlık dönemi geçirildi.Bu dönemde ve Sakarya Savaşı için de piyadeler Ankara, Kastamonu, Karaman, ve Kayseri'de topçular Çankırı'da, süvariler ise  Kırşehir'de yetiştirildi.   Sakarya Meydan Muharebesi için Kırşehir'de yola çıkan Türk Süvari Birliği   Uzunbey Baskınında Yunan Küçük Asya Ordusu Komutan General Papoulas ve bütün karargahı buradaydı.Türk süvarilerinin baskınıyla neye uğradığını şaşıran Papoulas , ''Ordu zafere yürüyor ama komutanı esir düşmek üzere'' sözlerini söyleyebilmişti.       Büyük taarruz başladığında topçu atışlarıyla bir anda ateş altında kalan Yunan Ordusu daha sonra Türk Askerinin saldırısına güç bela karşı koyabildi.Savaşta durumun dengelendiğini ve krizi atlattığını düşünen Yunan komutanlar bir şeyi unutmuştu ; Binlerce Türk Süvarisi cephe gerisine sızarak Yunan Ordusunu arkadan vurdu.Tabi bu taktik binlerce yıldır Türkler tarafından uygulanan Turan Taktiğinden başka birşey değildi.Türk Süvarisinin hücumu İzmir'e kadar devam etti.İzmir'e ilk girenler yine Türk süvarileri oldu.Kırşehir'den İzmir'e giden çoğu asker yine memleketlerine dönerken bazıları ise İzmir'de kaldı.Onlardan birisi de Altınordu'nun Başkanı Mehmet Özkan.Özkan 'Benim Babamın dedesi Kırşehirli. Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir'i kurtarmak için Kırşehir'den gelmiş ve burada kalmış.' demişti.     30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.Bu topraklarda rahatça yaşamımızı sağlayan ve bu toprakları kanlarıyla sulayan şehit ve gazilerimizi hayır ve minnetle yad ediyoruz.Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının ruhları şad olsun.   Ömer Duran

26 Ağustos'ta  şafak vaktinde Türk topçusunun atışı ile birlikte başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos'ta sonuçlanarak büyük bir zafer elde edildi.

 

 

Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusu Anadolu'yu işgal eden Yunan Ordusunu İzmir'e kadar takip etti ve birçoğunu denize dökerek işgale son verdi.9 Eylül'de son bulan ve İzmir'in kurtuluşu ile sonuçlanan işgal boyunca Türk Halkı akla gelemyecek işkencelere maruz bırakılmış ve hatta kaçarken yerleşim yerleri ile birlikte birçok masum insanın da canına kıyılmıştı.

 

Yunanlılar Sağda oturan ve yüzü sarılı olan Fatma isimli kadının kulaklarını, burnunu kesip hatta gözünü bile oymuşlardı (Keşke Yunan Kazansaydı diyenlere ithaf olunur)

 

Tabi bu kadar kısa bir sürede Yunan Ordusunun yurttan atılmasında en büyük pay sahibi Fahrettin Altay Komutasındaki Türk Süvari Kolordusu oldu.Büyük Taarruz ve öncesindeki birçok savaşta Yunan Ordusuna ağır darbeler indiren Türk Süvari kolordusunun üstün başarıları sayesinde düşman ordusu çekilmek hatta kaçmak zorunda kaldı.

 

 

 

Başkomutanlık Meydan Muharebesinden 1 yıl önce yine Türk Zaferi ile sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi ile birlikte Türklerin yüzyıllardır süren geri çekilmesi durarak taarruza geçmek için 1 yıllık bir hazırlık dönemi geçirildi.Bu dönemde ve Sakarya Savaşı için de piyadeler Ankara, Kastamonu, Karaman, ve Kayseri'de topçular Çankırı'da, süvariler ise  Kırşehir'de yetiştirildi.

 

Sakarya Meydan Muharebesi için Kırşehir'de yola çıkan Türk Süvari Birliği

 

Uzunbey Baskınında Yunan Küçük Asya Ordusu Komutan General Papoulas ve bütün karargahı buradaydı.Türk süvarilerinin baskınıyla neye uğradığını şaşıran Papoulas , ''Ordu zafere yürüyor ama komutanı esir düşmek üzere'' sözlerini söyleyebilmişti.

 

 

 

Büyük taarruz başladığında topçu atışlarıyla bir anda ateş altında kalan Yunan Ordusu daha sonra Türk Askerinin saldırısına güç bela karşı koyabildi.Savaşta durumun dengelendiğini ve krizi atlattığını düşünen Yunan komutanlar bir şeyi unutmuştu ; Binlerce Türk Süvarisi cephe gerisine sızarak Yunan Ordusunu arkadan vurdu.Tabi bu taktik binlerce yıldır Türkler tarafından uygulanan Turan Taktiğinden başka birşey değildi.Türk Süvarisinin hücumu İzmir'e kadar devam etti.İzmir'e ilk girenler yine Türk süvarileri oldu.Kırşehir'den İzmir'e giden çoğu asker yine memleketlerine dönerken bazıları ise İzmir'de kaldı.Onlardan birisi de Altınordu'nun Başkanı Mehmet Özkan.Özkan 'Benim Babamın dedesi Kırşehirli. Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir'i kurtarmak için Kırşehir'den gelmiş ve burada kalmış.' demişti.

 

 

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.Bu topraklarda rahatça yaşamımızı sağlayan ve bu toprakları kanlarıyla sulayan şehit ve gazilerimizi hayır ve minnetle yad ediyoruz.Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının ruhları şad olsun.

 

Ömer Duran

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.