Yozgat Havalimanı Yolunun Maliyeti, Havaalanını Katladı

GÜNDEM 12.01.2023 - 12:49, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Yozgat Havalimanı Yolunun Maliyeti, Havaalanını Katladı

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı Kırşehir yerine Yozgat'tan geçiren iktidarın, Yozgat'a inşa ettiği havalimanı için harcadığı paranın neredeyse iki katını havalimanı yolu için harcadığı ortaya çıktı.

Haziran 2023'te açılması planlanan 2 milyon yolcu kapasiteli Yozgat Havalimanı ihalelerinden iktidara yakın şirketler çıkarken, maliyetteki artış da dikkat çekti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 14 Şubat 2018'de havalimanı ihalesine çıkıldı. Davet usulü yapılan ihale sonucu, iktidara yakın YDA İnşaat Sanayi Şirketi (yüzde 65) ve EMT İnşaat Ortaklığı (yüzde 35) ile 8 Mart 2018'de 176 milyon 352 bin 94 TL'lik sözleşme imzalandı. Daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü bağlantı yolu için 25 Şubat 2022'de ihale düzenlendi. “Pazarlık” usulüyle yapılan ihaleyi 155 milyon 996 bin 960 TL ile AKP'li Midyat Belediyesi Başkanı Veysi Şahin'in kurucusu olduğu Nurşah İnşaat kazandı.     Bu sırada şaşırtan bir gelişme yaşandı. Aynı yol için 8 Aralık 2022'de yeniden “Pazarlık” usulüyle ihale düzenlendi. Bu ihaleyi de Nurşah İnşaat kazandı. Ancak bu kez ihale bedeli 323 milyon 950 bin 940 TL'ye yükseldi.   BİR GÜN SONRA İPTAL Nurşah İnşaat'ın 155 milyon 996 bin 960 TL bedelle kazandığı ihale ise yeni ihaleden yalnızca bir gün sonra 9 Aralık 2022'de iptal edildi. Böylece ihale yine Nurşah Şirketi'nde kalmış oldu ancak ihale bedeli iki katına çıktı. Yenilenen ihale sonrası bağlantı yolları, havalimanından da pahalıya mal olacak.   KIRŞEHİR YERİNE YOZGAT TERCİH EDİLDİ DEVLET MİLYARLARCA LİRA ZARAR ETTİ Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı için daha düz ve daha kısa mesafeli olan Kırşehir hattını kullanmak yerine siyasi saiklerle daha uzun ve dağlık olan Yozgat'ı tercih eden iktidar, devleti milyarlarca lira zarara uğratmıştı.Yozgat hattı boyunca yht hattı için onlarca tünel açan ve viyadük yapan AK Parti hükümeti, bu tünellerde meydana gelen çökmeler nedeniyle de ek ihaleler açarak onarım işlemleri de gerçekleştirdi.Daha sonra Yerköy hattından Kayseri'ye de ek bir hızlı tren hattı da geçirilince iktidarın, Kırşehir'i By-Pass etme operasyonu açığa çıktı.Zira ek hat yerine Kırşehir üzerinden içine Nevşehir'i de alacak şekilde 50 kilometre ve düz bir alan üzerinde işleyen hat inşa edilebiliyordu. Deniz Ayhan / Sözcü  
Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı Kırşehir yerine Yozgat'tan geçiren iktidarın, Yozgat'a inşa ettiği havalimanı için harcadığı paranın neredeyse iki katını havalimanı yolu için harcadığı ortaya çıktı.

Haziran 2023'te açılması planlanan 2 milyon yolcu kapasiteli Yozgat Havalimanı ihalelerinden iktidara yakın şirketler çıkarken, maliyetteki artış da dikkat çekti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 14 Şubat 2018'de havalimanı ihalesine çıkıldı. Davet usulü yapılan ihale sonucu, iktidara yakın YDA İnşaat Sanayi Şirketi (yüzde 65) ve EMT İnşaat Ortaklığı (yüzde 35) ile 8 Mart 2018'de 176 milyon 352 bin 94 TL'lik sözleşme imzalandı. Daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü bağlantı yolu için 25 Şubat 2022'de ihale düzenlendi. “Pazarlık” usulüyle yapılan ihaleyi 155 milyon 996 bin 960 TL ile AKP'li Midyat Belediyesi Başkanı Veysi Şahin'in kurucusu olduğu Nurşah İnşaat kazandı.

 

 

Bu sırada şaşırtan bir gelişme yaşandı. Aynı yol için 8 Aralık 2022'de yeniden “Pazarlık” usulüyle ihale düzenlendi. Bu ihaleyi de Nurşah İnşaat kazandı. Ancak bu kez ihale bedeli 323 milyon 950 bin 940 TL'ye yükseldi.

 

BİR GÜN SONRA İPTAL

Nurşah İnşaat'ın 155 milyon 996 bin 960 TL bedelle kazandığı ihale ise yeni ihaleden yalnızca bir gün sonra 9 Aralık 2022'de iptal edildi. Böylece ihale yine Nurşah Şirketi'nde kalmış oldu ancak ihale bedeli iki katına çıktı. Yenilenen ihale sonrası bağlantı yolları, havalimanından da pahalıya mal olacak.

 

KIRŞEHİR YERİNE YOZGAT TERCİH EDİLDİ DEVLET MİLYARLARCA LİRA ZARAR ETTİ

Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı için daha düz ve daha kısa mesafeli olan Kırşehir hattını kullanmak yerine siyasi saiklerle daha uzun ve dağlık olan Yozgat'ı tercih eden iktidar, devleti milyarlarca lira zarara uğratmıştı.Yozgat hattı boyunca yht hattı için onlarca tünel açan ve viyadük yapan AK Parti hükümeti, bu tünellerde meydana gelen çökmeler nedeniyle de ek ihaleler açarak onarım işlemleri de gerçekleştirdi.Daha sonra Yerköy hattından Kayseri'ye de ek bir hızlı tren hattı da geçirilince iktidarın, Kırşehir'i By-Pass etme operasyonu açığa çıktı.Zira ek hat yerine Kırşehir üzerinden içine Nevşehir'i de alacak şekilde 50 kilometre ve düz bir alan üzerinde işleyen hat inşa edilebiliyordu.

Deniz Ayhan / Sözcü

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.