Yaşar Bahçeci Kırşehir Belediyesi'ni Nasıl 100 Milyon TL Zarara Uğrattı

GÜNDEM 26.11.2021 - 19:10, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Yaşar Bahçeci Kırşehir Belediyesi'ni Nasıl 100 Milyon TL Zarara Uğrattı

AK Partili Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci döneminde su hatlarını yenileme çalışması için çekilen 12 milyon 226 bin 500 Euro'luk kredinin henüz 4 milyon 620 bin Euro kısmı ödendi.Avro kuru nedeniyle 2039 yılına kadar ödenmesi gereken kredinin belediyeye toplam zararı ise güncel kur üzerinden 100 Milyon TL’ye ulaşıyor.

2009 yılında Kırşehir Belediye Başkanı olarak seçilen AK Partili Yaşar Bahçeci, 2010 yılında şehrin temiz su hatlarını değiştirmek için Dünya Bankasından 12 Milyon 226 bin 500 Avro’luk kredi kullandı.İlk ödemesi 2015 yılının mayıs ayında başlayan kredinin şu ana dek 4 milyon 620 bin Avro’luk kısmı ödendi.Kalan 7 Milyon 606 Bin 500 Euro’luk kredi bedeli ise 2039 yılına kadar ödenecek.İlk taksitin ödendiği tarihte 2,92 olan Euro kuru döviz kurundaki rekor artış ile birlikte 14,5 Avro düzeyine yükselmişti.Yani 12 milyon 226 bin 500 Euro'lu kredinin ödemesine başlandığı ilk tarihte 35 Milyon TL’ye denk geliyordu.Ancak ilk taksitin ödendiği tarihten itibaren Euro kuru sürekli olarak TL karşısında değer kazandı.12 Milyon 226 Bin 500 Euro bugünkü kur değeriyle 177 Milyon TL’ye tekabül ediyor.Kalan 7 Milyon 606 Bin 500 Euro güncel kur ile çarpıldığında ise 110 Milyon TL’ye tekabül ediyor.O günkü kur farkı ile değerlendirildiğinde ise 88 Milyon TL’lik bir borç söz konusu.Bu borca son 6 yıllık kur artışından ve Libor Faiz (Avrupa enflasyon oranı)  artışı da eklendiğini yaklaşık 100 Milyon TL’lik bir zarar söz konusu .Yani o dönem  Kırşehir’in su hattını yenileme çalışmaları için Dünya Bankası'ndan Euro olarak çekilen kredinin Kırşehir Belediyesi’ne zararı 100 Milyon TL’ye ulaştı.Peki ama kredinin karşılığı olan su yenileme çalışmaları tam anlamıyla yapıldı mı ? TEMİZ SU ASBESTLİ BORULARDAN VERİLMEYE DEVAM EDİYOR Daha önce Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , ‘’en çok gelen şikayet ne?’’ sorusu üzerine ‘’su patlakları’’ cevabını vermiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü :  “Kırşehirlinin kullandığı içme suyunun hâlâ asbestli borulardan verilmeye devam edildiğini gördük.Meydana gelen su patlaklarının asıl nedeni de buŞu anda şehrimizin birçok yerinde hem asbestli hem de yeni hat üzerinden su verilmiş. Mesela 27 Evler’de, 2 apartmandan vatandaşlar, ‘Evlerimizin bodrumlarına su doluyor’ diye şikâyette bulundu. Bir kadın yönetici gelerek ‘Biz bunu 10 senedir çözemedik’ dedi. Su işleri ekiplerimiz gitti ve orada yapılan çalışmada baktık ki su, asbestli borulardan verilmiş. Asbestli boruyu devre dışı bırakarak yeni borularla bağlantıyı sağladık. Hem vatandaşın sorunu çözüldü hem de asbestli borulardan kurtulmuş olduk. Yani şehrin içinde asbestli borular duruyor ve o hatların hepsinde su var. Bizler de buldukça ve arıza oldukça bu boruları devre dışı bırakarak su hattını yeni borularla veriyoruz.”
AK Partili Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci döneminde su hatlarını yenileme çalışması için çekilen 12 milyon 226 bin 500 Euro'luk kredinin henüz 4 milyon 620 bin Euro kısmı ödendi.Avro kuru nedeniyle 2039 yılına kadar ödenmesi gereken kredinin belediyeye toplam zararı ise güncel kur üzerinden 100 Milyon TL’ye ulaşıyor.

2009 yılında Kırşehir Belediye Başkanı olarak seçilen AK Partili Yaşar Bahçeci, 2010 yılında şehrin temiz su hatlarını değiştirmek için Dünya Bankasından 12 Milyon 226 bin 500 Avro’luk kredi kullandı.İlk ödemesi 2015 yılının mayıs ayında başlayan kredinin şu ana dek 4 milyon 620 bin Avro’luk kısmı ödendi.Kalan 7 Milyon 606 Bin 500 Euro’luk kredi bedeli ise 2039 yılına kadar ödenecek.İlk taksitin ödendiği tarihte 2,92 olan Euro kuru döviz kurundaki rekor artış ile birlikte 14,5 Avro düzeyine yükselmişti.Yani 12 milyon 226 bin 500 Euro'lu kredinin ödemesine başlandığı ilk tarihte 35 Milyon TL’ye denk geliyordu.Ancak ilk taksitin ödendiği tarihten itibaren Euro kuru sürekli olarak TL karşısında değer kazandı.12 Milyon 226 Bin 500 Euro bugünkü kur değeriyle 177 Milyon TL’ye tekabül ediyor.Kalan 7 Milyon 606 Bin 500 Euro güncel kur ile çarpıldığında ise 110 Milyon TL’ye tekabül ediyor.O günkü kur farkı ile değerlendirildiğinde ise 88 Milyon TL’lik bir borç söz konusu.Bu borca son 6 yıllık kur artışından ve Libor Faiz (Avrupa enflasyon oranı)  artışı da eklendiğini yaklaşık 100 Milyon TL’lik bir zarar söz konusu .Yani o dönem  Kırşehir’in su hattını yenileme çalışmaları için Dünya Bankası'ndan Euro olarak çekilen kredinin Kırşehir Belediyesi’ne zararı 100 Milyon TL’ye ulaştı.Peki ama kredinin karşılığı olan su yenileme çalışmaları tam anlamıyla yapıldı mı ?

TEMİZ SU ASBESTLİ BORULARDAN VERİLMEYE DEVAM EDİYOR

Daha önce Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , ‘’en çok gelen şikayet ne?’’ sorusu üzerine ‘’su patlakları’’ cevabını vermiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü :

 “Kırşehirlinin kullandığı içme suyunun hâlâ asbestli borulardan verilmeye devam edildiğini gördük.Meydana gelen su patlaklarının asıl nedeni de buŞu anda şehrimizin birçok yerinde hem asbestli hem de yeni hat üzerinden su verilmiş. Mesela 27 Evler’de, 2 apartmandan vatandaşlar, ‘Evlerimizin bodrumlarına su doluyor’ diye şikâyette bulundu. Bir kadın yönetici gelerek ‘Biz bunu 10 senedir çözemedik’ dedi. Su işleri ekiplerimiz gitti ve orada yapılan çalışmada baktık ki su, asbestli borulardan verilmiş. Asbestli boruyu devre dışı bırakarak yeni borularla bağlantıyı sağladık. Hem vatandaşın sorunu çözüldü hem de asbestli borulardan kurtulmuş olduk. Yani şehrin içinde asbestli borular duruyor ve o hatların hepsinde su var. Bizler de buldukça ve arıza oldukça bu boruları devre dışı bırakarak su hattını yeni borularla veriyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.