Yakup Türkal, '' Beton ve Asfalt Suyun Toprağa Sızmasına Engel Oluyor''

YAŞAM 25.03.2022 - 12:42, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Yakup Türkal, '' Beton ve Asfalt Suyun Toprağa Sızmasına Engel Oluyor''

Kırşehir'de ve ülke genelinde çok sayıda yatırımları bulunan Kırşehirli İş İnsanı Yakup Türkal, ülkemizde bulunan metropollerdeki yeşil alan yetersizliğine dikkat çekerek , ''sürdürülebilir peyzaj yapmalıyız'' açıklamasında bulundu.

Alanya ve Manavgat’ta Can House Botanik olarak 2015 yılından beri faaliyette bulunan peyzaj şirketin sahibi olan ve botanik üzerine 25 yıldır çalışmalar yapan iş insanı Yakup Türkal yaptığı açıklamada ;  “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, şehirlerde kişi başına düşen yeşil alanın 10-15 metrekare, gelişmiş ülkelerde ise 20 metrekare olması gerekiyor. Dünyadaki büyük kentlerde baktığımızda kişi başına metrekareye düşen yeşil alan oranları Viyana 120. Stockholm 87,5. Singapur 66, Amsterdam 45.5, Roma 45.3, İstanbul da ise 12.5 metrekare. Yerel yönetimler bu oranlara göre kentlere mahalle bahçeleri, parklar, kent ormanları, ağaçlıklı meydanlar, bahçeler yapmalı. Çünkü şehirleri yaşanabilir yapan unsurlardan birisi de yeşil alanlardır. Bunun için kentler ağaçlandırılmalı'' dedi.     BETON VE ASFALT SUYUN TOPRAĞA SIZMASINI ÖNLÜYOR İnovatif yaklaşımlara önem verilmesi için ‘Sürdürülebilir Peyzaj’ kavramına dikkat çeken Yakup Türkal “Kent peyzajları için daha fazla ağaçlar kullanılmalı, kaynakları daha verimli kullanmayı, daha az su, daha az enerji kullanarak doğaya katkıda bulunmak hedefimiz olmalı.Ülkemizde ve dünyada iklim değişikliği her geçen gün kendisini daha da fazla hissettiriyor. İklim değişikliğinin etkileri kuruyan göller ve nehirler ile sınırlı değil. Kentler de bundan etkileniyor. Şehirlerde yeşil alanlar yok denecek kadar az. Toprak beton veya asfaltla kaplı. Bu toprağa sızan su miktarını azaltıyor. Adeta yok ediyor. Kentlerin iklim değişikliğinden daha fazla etkilenmesinin nedeni sadece sıcaklıkların ya da yağışların artışı ile ilgili değil. Kent içindeki yeşil alanların yetersizliği bu konuda öne çıkıyor. Büyük kentlerde durum iyi değil. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri oralarda çok daha yoğun hissediliyor'' ifadelerine yer verdi.
Kırşehir'de ve ülke genelinde çok sayıda yatırımları bulunan Kırşehirli İş İnsanı Yakup Türkal, ülkemizde bulunan metropollerdeki yeşil alan yetersizliğine dikkat çekerek , ''sürdürülebilir peyzaj yapmalıyız'' açıklamasında bulundu.

Alanya ve Manavgat’ta Can House Botanik olarak 2015 yılından beri faaliyette bulunan peyzaj şirketin sahibi olan ve botanik üzerine 25 yıldır çalışmalar yapan iş insanı Yakup Türkal yaptığı açıklamada ; 

“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, şehirlerde kişi başına düşen yeşil alanın 10-15 metrekare, gelişmiş ülkelerde ise 20 metrekare olması gerekiyor. Dünyadaki büyük kentlerde baktığımızda kişi başına metrekareye düşen yeşil alan oranları Viyana 120. Stockholm 87,5. Singapur 66, Amsterdam 45.5, Roma 45.3, İstanbul da ise 12.5 metrekare. Yerel yönetimler bu oranlara göre kentlere mahalle bahçeleri, parklar, kent ormanları, ağaçlıklı meydanlar, bahçeler yapmalı. Çünkü şehirleri yaşanabilir yapan unsurlardan birisi de yeşil alanlardır. Bunun için kentler ağaçlandırılmalı'' dedi.

 

 

BETON VE ASFALT SUYUN TOPRAĞA SIZMASINI ÖNLÜYOR

İnovatif yaklaşımlara önem verilmesi için ‘Sürdürülebilir Peyzaj’ kavramına dikkat çeken Yakup Türkal “Kent peyzajları için daha fazla ağaçlar kullanılmalı, kaynakları daha verimli kullanmayı, daha az su, daha az enerji kullanarak doğaya katkıda bulunmak hedefimiz olmalı.Ülkemizde ve dünyada iklim değişikliği her geçen gün kendisini daha da fazla hissettiriyor. İklim değişikliğinin etkileri kuruyan göller ve nehirler ile sınırlı değil. Kentler de bundan etkileniyor. Şehirlerde yeşil alanlar yok denecek kadar az. Toprak beton veya asfaltla kaplı. Bu toprağa sızan su miktarını azaltıyor. Adeta yok ediyor. Kentlerin iklim değişikliğinden daha fazla etkilenmesinin nedeni sadece sıcaklıkların ya da yağışların artışı ile ilgili değil. Kent içindeki yeşil alanların yetersizliği bu konuda öne çıkıyor. Büyük kentlerde durum iyi değil. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri oralarda çok daha yoğun hissediliyor'' ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.