Veresiye defterleri hiç olmadığı kadar kabarık

EKONOMİ 28.03.2025 - 11:22, Güncelleme: 28.03.2025 - 11:04
 

Veresiye defterleri hiç olmadığı kadar kabarık

Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş yoğunluğu yaşanırken bir de hayata tutunmaya çalışan ve bu nedenle bayram alışverişi unutmuş ve bakkala veresiye yazdırarak hayatta kalmaya çalışan önemli bir kesim var.

Malum her Ramazan bayramı öncesinde kent merkezinde alışveriş yoğunluğu yaşanır.Özellikle yeni kıyafet almak için vatandaşlar giysi mağazalarına yoğunlaşır.Ramazan Bayramında ayrıca bayram şekeri, tatlı ya da baklava gibi ürünlere de yoğun bir ilgi olur.Kırşehir'de bayram nedeniyle terzilerde de ciddi bir yoğunluk yaşanıyor.Göreceli olarak bayramlarda piyasa hareketlenir insanlar alışveriş yapar ve kuaförlerde boşluk bulmak oldukça güçtür. Ancak bir de madalyonun bir diğer yüzü var.Emeklilerin ve asgari ücretlilerin açlık sınırının altında yaşadığı Türkiye'de hayatta kalmaya çalışan bir kesim de var.Ekonomik krizin parçaladığı aileler ve bu ailelerin trajik hayat hikayeleri de var.Perişan vaziyette ve yatağa aç giren çocuklar var.Bu durumun en iyi tespit edilebileceği mecralardan birisi de mahalle bakkalları. Mahalle bakkallarını ziyaret ettiğinizde size hayatın tüm gerçekliğini gözler önüne seriyorlar.Çünkü peşin alışveriş yapamayacak durumda olan insanların kapısını en çok çaldığı yerdir mahalle bakkalları.Size öyle trajik ve zor durumda olan ailelerin hikayelerini anlatırlar ki hayata bakışınız değişir ve hiçbirşeyin toz pembe olmadığını anlarsınız. Kırşehir'de veresiye borçları sildirme faaliyeti sırasında ihtiyaç sahibi insanları belirlemek istediğinizde mahalle bakkalları size o ailenin hikayesini de anlatıyor ki yüreğiniz parçalanıyor. Birisi borcumuzu öder de birşeyler alabilirim diye bekleyen kadınlar, bakkala sadece 100 ekmek ve 1 koli yumurta borcu bulunan insanlar... Petlas'tan atıldığı için 3 çocuklu ailesini geçindirmeye çalışan para bulamadığı için bakkala gelmeye utanan babalar... Eşi tarafından terk edilmiş 2 çocuğu ile ortada kalmış ve bakkala on binlerce lira borçlanmış anneler... Bakkala sadece temel gıda ihtiyaçları için borçlanmış ve onu da ödemekte zorlanan emekliler... Veresiye defteri 312 bin TL'ye ulaşmış ve bazıları alacağından vazgeçmiş bakkallar... Tüm bunları dinlediğinizde bu mahalle bakkalları olmasa insanlar ne halde olur diye de düşünüyorsunuz. Veresiye borcu ödenen bir anneyi arayan bakkal , ''bak borcun ödendi'' gelip alışveriş yapabilirsin diye aradığında bile karşı tarafın, ''abi ben geleceğim borcumu öderim'' dediği ve nasıl bir buhran içinde olduğunu gördüğünüzde hayretler içerisinde kalıyorsunuz. Ne hayatlar var ne hayatlar diyerek ülkenin geldiği duruma üzülüyorsunuz. Kırşehir böyleyse büyükşehirlerde insanlar nasıl yaşıyor diye kendinize soruyorsunuz. Kırşehir, küçük ve henüz toplumsal yozlaşmanın tam olarak etkilemediği; paylaşım ve yardımlaşma kültürünün devam ettiği bir Anadolu kenti. Peki ya büyükşehirler... Ama ülkeninin gündemi değişmiş ya da değiştirilmeye çalışılıyor. Gerçekler görmezden geliniyor ya da insanlara başka bir hayat algısı kazandırılmaya çalışılıyor. Gerçek şu ki ; toplumun önemli bir kesimi gözden çıkarılmış ve kendi başına bırakılmış bir halde.    
Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş yoğunluğu yaşanırken bir de hayata tutunmaya çalışan ve bu nedenle bayram alışverişi unutmuş ve bakkala veresiye yazdırarak hayatta kalmaya çalışan önemli bir kesim var.

Malum her Ramazan bayramı öncesinde kent merkezinde alışveriş yoğunluğu yaşanır.Özellikle yeni kıyafet almak için vatandaşlar giysi mağazalarına yoğunlaşır.Ramazan Bayramında ayrıca bayram şekeri, tatlı ya da baklava gibi ürünlere de yoğun bir ilgi olur.Kırşehir'de bayram nedeniyle terzilerde de ciddi bir yoğunluk yaşanıyor.Göreceli olarak bayramlarda piyasa hareketlenir insanlar alışveriş yapar ve kuaförlerde boşluk bulmak oldukça güçtür.

Ancak bir de madalyonun bir diğer yüzü var.Emeklilerin ve asgari ücretlilerin açlık sınırının altında yaşadığı Türkiye'de hayatta kalmaya çalışan bir kesim de var.Ekonomik krizin parçaladığı aileler ve bu ailelerin trajik hayat hikayeleri de var.Perişan vaziyette ve yatağa aç giren çocuklar var.Bu durumun en iyi tespit edilebileceği mecralardan birisi de mahalle bakkalları.

Mahalle bakkallarını ziyaret ettiğinizde size hayatın tüm gerçekliğini gözler önüne seriyorlar.Çünkü peşin alışveriş yapamayacak durumda olan insanların kapısını en çok çaldığı yerdir mahalle bakkalları.Size öyle trajik ve zor durumda olan ailelerin hikayelerini anlatırlar ki hayata bakışınız değişir ve hiçbirşeyin toz pembe olmadığını anlarsınız.

Kırşehir'de veresiye borçları sildirme faaliyeti sırasında ihtiyaç sahibi insanları belirlemek istediğinizde mahalle bakkalları size o ailenin hikayesini de anlatıyor ki yüreğiniz parçalanıyor.

Birisi borcumuzu öder de birşeyler alabilirim diye bekleyen kadınlar, bakkala sadece 100 ekmek ve 1 koli yumurta borcu bulunan insanlar...

Petlas'tan atıldığı için 3 çocuklu ailesini geçindirmeye çalışan para bulamadığı için bakkala gelmeye utanan babalar...

Eşi tarafından terk edilmiş 2 çocuğu ile ortada kalmış ve bakkala on binlerce lira borçlanmış anneler...

Bakkala sadece temel gıda ihtiyaçları için borçlanmış ve onu da ödemekte zorlanan emekliler...

Veresiye defteri 312 bin TL'ye ulaşmış ve bazıları alacağından vazgeçmiş bakkallar...

Tüm bunları dinlediğinizde bu mahalle bakkalları olmasa insanlar ne halde olur diye de düşünüyorsunuz.

Veresiye borcu ödenen bir anneyi arayan bakkal , ''bak borcun ödendi'' gelip alışveriş yapabilirsin diye aradığında bile karşı tarafın, ''abi ben geleceğim borcumu öderim'' dediği ve nasıl bir buhran içinde olduğunu gördüğünüzde hayretler içerisinde kalıyorsunuz.

Ne hayatlar var ne hayatlar diyerek ülkenin geldiği duruma üzülüyorsunuz.

Kırşehir böyleyse büyükşehirlerde insanlar nasıl yaşıyor diye kendinize soruyorsunuz.

Kırşehir, küçük ve henüz toplumsal yozlaşmanın tam olarak etkilemediği; paylaşım ve yardımlaşma kültürünün devam ettiği bir Anadolu kenti.

Peki ya büyükşehirler...

Ama ülkeninin gündemi değişmiş ya da değiştirilmeye çalışılıyor.

Gerçekler görmezden geliniyor ya da insanlara başka bir hayat algısı kazandırılmaya çalışılıyor.

Gerçek şu ki ; toplumun önemli bir kesimi gözden çıkarılmış ve kendi başına bırakılmış bir halde.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (2 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Asimetrik mikrop
(28.03.2025 11:30 - #14583)
Biraz bu durumu artık tüm türkiye olarak düşünmemiz gerek. Otobandan önce son çıkış 2028secimleri vatandaş açlığı sefaleti seçecekse inanın üzülmenin hiç gereği yok.
Abdülhamit Han Reyis Seçimler 2028 kalmaz. Reis karşısında aday olarak, botokslu Özgür 'ü istiyor. Bunu garantilediği zaman, seçim tarihini açıklar. Ve, reis tekrar seçilir. Demedi demeyin. İnanmayanlar da, gelişmeleri izleyip görsünler.
Saygı Çok ayıp botokslu, demek.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
KIRŞEHİRLİ 40
(28.03.2025 13:40 - #14592)
DURMAK YOK AKP VERMEYE DEVAM EDER BU MİLLET ALIŞKINLAR YANİ YAPACAK BİRŞEY YOK
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.