Üretici Piyasaya ve Tüccara Mahkum Ediliyor

EKONOMİ 07.09.2022 - 22:55, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Üretici Piyasaya ve Tüccara Mahkum Ediliyor

Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan, Karadenizbirlik tarafından belirlenen 10 bin 500 TL'lik fiyat nedeniyle Ayçiçeği üreticisinin fire ile birlikte 10 bin TL'nin altına mahkum edildiğini belirterek Türk çiftçisinin ekim yapamayacak duruma geleceğini kaydetti.

Süregelen ekonomik krizlerden en çok etkilenenlerin başında çiftilerin geldiğin ifade eden Metin İlhan yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları ifade etti :   ''AKP İKTİDARI ÇİFTÇİYİ, PİYASA VE TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKIYOR'' '' İki yıldır çiftçilerimiz ürün girdilerindeki astronomik fiyat artışları sebebiyle büyük oranda ürünlerini zararına yetiştirmişlerdir. Ayçiçeği, şeker pancarı buğday ve arpanın artık stratejik ürünler haline geldiğini geçen sene yaşanan kriz ve olaylar ile çok acı bir şekilde Türk halkı olarak deneyimledik. Ancak maalesef Hükümet bundan ders almışa benzememektedir. Çünkü geçtiğimiz sene ülkemizde yaşanan ayçiçeği yağı krizinin ardından çözüm olarak binbir türlü zorluk çekilerek Rusya'dan 6 bin ton ayçiçek yağı ithal edilmişti. Görünen o ki Türkiye'nin tarım politikasını ithalata bağımlı hale getiren AKP iktidarı çiftçiyi yine piyasa ve tüccarın "insafı" ile baş başa bırakmıştır.   ''ÜRETİCİYİ 10 BİN TL'NİN ALTINDA BİR FİYATA MAHKUM EDİYORLAR'' Bakınız, şu an çiftçimiz yağlık ayçiçeğini hasat etmeye başladı. Ancak daha düne kadar 11.500 lira civarında alıcı bulan ayçiçeği, Karadenizbirlik'in fiyat manipülasyonu yaparak alım fiyatını 10.500 liraya çekmesiyle çiftçimizde şok etkisi yaratmıştır. Binlerce çiftçimiz ürününü Karadenizbirlik'e emanete bırakıp ürününe en az 15 bin lira fiyat beklerken oluşacak fire ile birlikte 10 bin liranın altında bir rakama mahkum edilmişlerdir! Bunun adı piyasa ekonomisi değildir zira hiçbir piyasa ekonomisinde üretici zarara zorlanamaz! Bu sebeple 3 maymunu oynayan Hükümet ve Tarım Bakanlığı zaman kaybetmeksizin bu mağduriyeti giderecek adımları atmalıdır aksi halde stratejik bir ürün haline gelen ayçiçeğinde Türk çiftçisi ekim yapamayacak duruma gelecektir!
Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan, Karadenizbirlik tarafından belirlenen 10 bin 500 TL'lik fiyat nedeniyle Ayçiçeği üreticisinin fire ile birlikte 10 bin TL'nin altına mahkum edildiğini belirterek Türk çiftçisinin ekim yapamayacak duruma geleceğini kaydetti.

Süregelen ekonomik krizlerden en çok etkilenenlerin başında çiftilerin geldiğin ifade eden Metin İlhan yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları ifade etti :

 

''AKP İKTİDARI ÇİFTÇİYİ, PİYASA VE TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKIYOR''

'' İki yıldır çiftçilerimiz ürün girdilerindeki astronomik fiyat artışları sebebiyle büyük oranda ürünlerini zararına yetiştirmişlerdir. Ayçiçeği, şeker pancarı buğday ve arpanın artık stratejik ürünler haline geldiğini geçen sene yaşanan kriz ve olaylar ile çok acı bir şekilde Türk halkı olarak deneyimledik. Ancak maalesef Hükümet bundan ders almışa benzememektedir. Çünkü geçtiğimiz sene ülkemizde yaşanan ayçiçeği yağı krizinin ardından çözüm olarak binbir türlü zorluk çekilerek Rusya'dan 6 bin ton ayçiçek yağı ithal edilmişti. Görünen o ki Türkiye'nin tarım politikasını ithalata bağımlı hale getiren AKP iktidarı çiftçiyi yine piyasa ve tüccarın "insafı" ile baş başa bırakmıştır.

 

''ÜRETİCİYİ 10 BİN TL'NİN ALTINDA BİR FİYATA MAHKUM EDİYORLAR''
Bakınız, şu an çiftçimiz yağlık ayçiçeğini hasat etmeye başladı. Ancak daha düne kadar 11.500 lira civarında alıcı bulan ayçiçeği, Karadenizbirlik'in fiyat manipülasyonu yaparak alım fiyatını 10.500 liraya çekmesiyle çiftçimizde şok etkisi yaratmıştır. Binlerce çiftçimiz ürününü Karadenizbirlik'e emanete bırakıp ürününe en az 15 bin lira fiyat beklerken oluşacak fire ile birlikte 10 bin liranın altında bir rakama mahkum edilmişlerdir! Bunun adı piyasa ekonomisi değildir zira hiçbir piyasa ekonomisinde üretici zarara zorlanamaz! Bu sebeple 3 maymunu oynayan Hükümet ve Tarım Bakanlığı zaman kaybetmeksizin bu mağduriyeti giderecek adımları atmalıdır aksi halde stratejik bir ürün haline gelen ayçiçeğinde Türk çiftçisi ekim yapamayacak duruma gelecektir!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.