Buğdayın Anavatanı Türkiye ; Buğday İthalatında Dünya Birincisi Oldu

EKONOMİ 03.08.2020 - 13:05, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Buğdayın Anavatanı Türkiye ; Buğday İthalatında Dünya Birincisi Oldu

Geçtiğimiz yıl 9.8 milyon ton buğday ithal eden Türkiye ödediği 2.3 milyar dolar ödeyerek buğday ithalatında dünya birincisi oldu.

Corona virüsü pandemisi ile stratejik ürünler arasında ilk sıralarda olduğunu bir kez daha kanıtlayan buğdayda Türkiye buğdayda kan kaybetmeye tam gaz devam ediyor. 2019 yılunda 9.8 milyon ton buğday ithalatı yapan Türkiye buğday almak için 2.3 milyar dolar ödeyerek dünya buğday ithalatında birinci sırada yer aldı.2020’ye ilişkin öngörüler durumun bu yıl daha da kötüleşeceğini gösteriyor. Greenpeace’in ABD Tarım Bakanlığı’nın “Dünya Tarımsal Üretimi” Nisan 2020 raporundan aktardığı verilere göre, Türkiye’de buğday ekilen alanın 2020’de 7.8 milyon hektardan 7.2 milyon hektara düşeceği öngörülüyor.   Buğdayda Türkiye’nin kan kaybı 2020’nin ilk 5 aylık ithalat rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk 5 ayında 4.3 milyon ton (geçen yıla göre 900 bin ton daha fazla) buğday ithalatı yapıldı.Türkiye’nin buğday ithalatındaki artış, ‘makarna ve buğday üretmek için” diye açıklanmaya çalışılıyor. Oysa buğdayın anavatanı olan bu topraklar üretimde kullanılacak buğdayı da hasat etmek için fazlasıyla yeterli. Son yıllarda izlenen tarım politikaları ile buğday üretimi yapılan 24.5 milyon dekar arazide artık üretim yapılmıyor.   IRAK BUĞDAY İTHALATINI SIFIRLADI Bloomberg’de yer alan habere göre Ortadoğu’nun bir zamanlar en büyük buğday ithalatçısı olan Irak, bu yıl üst üste üçüncü kez buğday ithal etmeyecek. Yıllık ihtiyacı 4.5 milyon ton olan ülkenin buğday hasadının bu yıl da 5 milyon tonu bulması bekleniyor. Ülkede yaşanan iç savaşın ardından tarıma ağırlık verildiği belirtilen habere göre Irak’ta bu sezon buğday ekilen arazi miktarı yüzde 30 artış gösterdi. Tarım Bakanlığı’nın ülkede sulama sistemlerine yatırım yapması ve kuraklığa dayanıklı tohumların üretimin artmasında etkili olduğu belirtildi.
Geçtiğimiz yıl 9.8 milyon ton buğday ithal eden Türkiye ödediği 2.3 milyar dolar ödeyerek buğday ithalatında dünya birincisi oldu.

Corona virüsü pandemisi ile stratejik ürünler arasında ilk sıralarda olduğunu bir kez daha kanıtlayan buğdayda Türkiye buğdayda kan kaybetmeye tam gaz devam ediyor. 2019 yılunda 9.8 milyon ton buğday ithalatı yapan Türkiye buğday almak için 2.3 milyar dolar ödeyerek dünya buğday ithalatında birinci sırada yer aldı.2020’ye ilişkin öngörüler durumun bu yıl daha da kötüleşeceğini gösteriyor. Greenpeace’in ABD Tarım Bakanlığı’nın “Dünya Tarımsal Üretimi” Nisan 2020 raporundan aktardığı verilere göre, Türkiye’de buğday ekilen alanın 2020’de 7.8 milyon hektardan 7.2 milyon hektara düşeceği öngörülüyor.

 


Buğdayda Türkiye’nin kan kaybı 2020’nin ilk 5 aylık ithalat rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk 5 ayında 4.3 milyon ton (geçen yıla göre 900 bin ton daha fazla) buğday ithalatı yapıldı.Türkiye’nin buğday ithalatındaki artış, ‘makarna ve buğday üretmek için” diye açıklanmaya çalışılıyor. Oysa buğdayın anavatanı olan bu topraklar üretimde kullanılacak buğdayı da hasat etmek için fazlasıyla yeterli. Son yıllarda izlenen tarım politikaları ile buğday üretimi yapılan 24.5 milyon dekar arazide artık üretim yapılmıyor.

 

IRAK BUĞDAY İTHALATINI SIFIRLADI

Bloomberg’de yer alan habere göre Ortadoğu’nun bir zamanlar en büyük buğday ithalatçısı olan Irak, bu yıl üst üste üçüncü kez buğday ithal etmeyecek. Yıllık ihtiyacı 4.5 milyon ton olan ülkenin buğday hasadının bu yıl da 5 milyon tonu bulması bekleniyor. Ülkede yaşanan iç savaşın ardından tarıma ağırlık verildiği belirtilen habere göre Irak’ta bu sezon buğday ekilen arazi miktarı yüzde 30 artış gösterdi. Tarım Bakanlığı’nın ülkede sulama sistemlerine yatırım yapması ve kuraklığa dayanıklı tohumların üretimin artmasında etkili olduğu belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.