''Türkçe'ye Yasal Koruma'' Önerisi

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.10.2016 - 11:16, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

''Türkçe'ye Yasal Koruma'' Önerisi

Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Kabadayı'nın Türk Dil Kurumu resmi dergisi için kaleme aldığı makale ülke gündemine oturdu. Ulusal basında da kendisine geniş yer bulan 'Bilişim dünyasının dili ve sanal ortam Türkçesi' isimli makalede birçok çarpıcı detay yer alıyor.İnternet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime kullanıldığı belirtilen makalede, Türkçe'ye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının 10 bine yakın olduğu belirtildi.Osman Kabadayı’nın makalesinde, Türkçe içerikli internet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime ve terim kullanıldığı belirtildi.Son dönemde Türkçe’de Batı kökenli yabancı sözcüklerin sayısında artış olduğu vurgulanan yazıda, Türkçe’ye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının ortalama 10 bine yakın olduğu düşünüldüğünde, bu sözcüklerin yüzde 70’inden fazlasının Fransızca’dan geçen kelimeler olduğunun görüldüğü belirtildi. İnternet aracılığıyla Türkçe’ye geçen yabancı kaynaklı kelimelerin başında ise İngilizce kelimelerin yer aldığının belirtildiği yazıda, bu durum, son zamanlarda İngilizce’nin Türkçe ve diğer dünya dilleri üzerindeki yoğun baskısıyla açıklandı. Osman Kabadayı makalesinde, ''  Fransız hükûmeti bütün bakanlıklarda, belgelerde, yayınlarda ve ağ sayfalarında e-mail sözcüğünün kullanılmasını yasaklamış; İngilizce sözcüklerin Fransızcaya girmesini engellemeye çalışan Kültür Bakanlığı, e-mail yerine Fransızca posta anlamına gelen courriel sözcüğünün kullanılması gerektiğini söylemişti. Bu anlamda biz de ülkemizde Türkçenin yanlış ve bozuk kullanılması karşısında, dilin kullanımıyla ilgili kuralsızlıkları giderebilecek birtakım yasal düzenlemelere gidilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Çünkü Türkçe, bizim en önemli kültür değerimiz ve kimliğimizdir.'' ifadelerine yer verdi.
Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Kabadayı'nın Türk Dil Kurumu resmi dergisi için kaleme aldığı makale ülke gündemine oturdu.

Ulusal basında da kendisine geniş yer bulan 'Bilişim dünyasının dili ve sanal ortam Türkçesi' isimli makalede birçok çarpıcı detay yer alıyor.İnternet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime kullanıldığı belirtilen makalede, Türkçe'ye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının 10 bine yakın olduğu belirtildi.Osman Kabadayı’nın makalesinde, Türkçe içerikli internet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime ve terim kullanıldığı belirtildi.Son dönemde Türkçe’de Batı kökenli yabancı sözcüklerin sayısında artış olduğu vurgulanan yazıda, Türkçe’ye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının ortalama 10 bine yakın olduğu düşünüldüğünde, bu sözcüklerin yüzde 70’inden fazlasının Fransızca’dan geçen kelimeler olduğunun görüldüğü belirtildi. İnternet aracılığıyla Türkçe’ye geçen yabancı kaynaklı kelimelerin başında ise İngilizce kelimelerin yer aldığının belirtildiği yazıda, bu durum, son zamanlarda İngilizce’nin Türkçe ve diğer dünya dilleri üzerindeki yoğun baskısıyla açıklandı. Osman Kabadayı makalesinde, ''  Fransız hükûmeti bütün bakanlıklarda, belgelerde, yayınlarda ve ağ sayfalarında e-mail sözcüğünün kullanılmasını yasaklamış; İngilizce sözcüklerin Fransızcaya girmesini engellemeye çalışan Kültür Bakanlığı, e-mail yerine Fransızca posta anlamına gelen courriel sözcüğünün kullanılması gerektiğini söylemişti. Bu anlamda biz de ülkemizde Türkçenin yanlış ve bozuk kullanılması karşısında, dilin kullanımıyla ilgili kuralsızlıkları giderebilecek birtakım yasal düzenlemelere gidilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Çünkü Türkçe, bizim en önemli kültür değerimiz ve kimliğimizdir.'' ifadelerine yer verdi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.