Tüketmiyorsanız Bir Kez Daha Düşünün

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.03.2019 - 10:17, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Tüketmiyorsanız Bir Kez Daha Düşünün

Beslenmede en iyi lif kaynakları meyve ve sebzelerden gelir Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. İçeriklerinin önemli kısmı su olduğu için günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar. Folik asit, A vitamini, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler. Meyve ve sebzeler; Büyüme ve gelişmeye yardım ederler,Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar,Diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcıdırlar,Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler.(Özellikle C vitamini)Yüksek lif içeriği ile doygunluk hissi sağlarlar.Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltmaya yardımcıdırlar.Bağırsakların düzenli çalışmasına ve bağırsaktaki faydalı bakterilerin yaşamasına katkıda bulunurlar. Beslenmenizi renklendirin; Farklı sebzeler ve meyveler, farklı besin öğeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebzelerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bu yüzden çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin.  Yeterli ve dengeli beslenmek için çeşitli renk ve türlerde sebze tüketmeye çalışın. Günlük alınan beş porsiyon sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller veya domates olmalıdır. Nasıl tüketilmeli? Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin. Yenilebilen kabuklarını soymayın, eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır. Meyve ve sebzelerin sularını içmek yerine, tüm olarak tüketilmesi, ayrıca kabuklu yenilebilen meyvelerin kabukları ile yenilmesi posa tüketimini artırır. Sağlık sizinle olsun… Diyetisyen Cansu Teke

Beslenmede en iyi lif kaynakları meyve ve sebzelerden gelir

Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. İçeriklerinin önemli kısmı su olduğu için günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar. Folik asit, A vitamini, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler.

Meyve ve sebzeler;

Büyüme ve gelişmeye yardım ederler,Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar,Diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcıdırlar,Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler.(Özellikle C vitamini)Yüksek lif içeriği ile doygunluk hissi sağlarlar.Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltmaya yardımcıdırlar.Bağırsakların düzenli çalışmasına ve bağırsaktaki faydalı bakterilerin yaşamasına katkıda bulunurlar.

Beslenmenizi renklendirin;

Farklı sebzeler ve meyveler, farklı besin öğeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebzelerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bu yüzden çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin.  Yeterli ve dengeli beslenmek için çeşitli renk ve türlerde sebze tüketmeye çalışın. Günlük alınan beş porsiyon sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller veya domates olmalıdır.

Nasıl tüketilmeli?

Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin. Yenilebilen kabuklarını soymayın, eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır.

Meyve ve sebzelerin sularını içmek yerine, tüm olarak tüketilmesi, ayrıca kabuklu yenilebilen meyvelerin kabukları ile yenilmesi posa tüketimini artırır.

Sağlık sizinle olsun…

Diyetisyen Cansu Teke

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.