TRT Neşet Ertaş'ı Anlayamadı mı ?

KÜLTÜR 09.11.2020 - 19:06, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

TRT Neşet Ertaş'ı Anlayamadı mı ?

Yazar Erol Kara , Neşet Ertaş ve Gönül Dağı Dizisi konulu bir yazı kaleme aldı.İşte o yazı...

Kırşehir'in nefesi, sesi ve güzel insanı Neşet Ertaş'ı bilmeyen yoktur da anlamayan çoktur. Anlamayan çoktur derken de bir kaç haftadır TRT tarafından evlerimize kadar giren bir dizi ile merhum Ertaş'ı yad edenler, türkülerini araştıranlar da çoğaldı. Ve diziye ad olan "Gönül Dağı" adlı dağı da araştıranlar çoğaldı. Gönül teline sıcacık nağmeleriyle dokunan Neşet Ertaş'ın "Gönül Dağı" ile TRT'de sevenlerin gönlü kırılınca paldır küldür dağılan, taşlarını yukarıdan aşağıya silkeleyen "Dağ" arasında fark olduğu bundan 10 yıl önce ifade edilmiş. İfade edilmiş ama yine de dizi yapımcıları bildiğini okuyunca ortaya bambaşka bir durum çıkmak zorunda kalmış.. Oysa dile getirilen "Dağ" ile söylenen "Dağ"ın hiç ama hiç bir ilgisi olmadığını da kıymetli ozanımız rahmetli Muharrem Ertaş'ın kıymetli oğlu Neşet Ertaş zamanın birinde, yani bundan 10 yıl önce verdiği röportajında konu hakkında bakın neler ifade etmiş. "Sizin bütün türkülerinizde aşk var... siz aşkın ayağına gitmişsiniz. "Gönül Dağı" adlı türkünüz aklıma geldi. Gönül Dağı'nın sizin gönlünüzde mutlaka çok özel bir yeri olmalı.   Tabii efendim, ne demek... ne demek. Ne diyor? "Gönül Dağı". Kerem de diyor ki "Dağ üstüne dağ olmaz". Bir "dağ" var, bir de "dağ" var. Demiri kızdırırlar da derinin üstüne basarlar ya, işte o da "dağ"dır. Gönül de öyle dağlanıyor. O türkünüzde "Kalpten kalbe bir yol vardır, bilinmez" diyorsunuz. Kalpten kalbe giden yol, Allah kanalıyla gidiyor. Bütün kalpler de Allah'a bağlı olduğu için, kalpten kalbe giden yol da Allah vasıtasıyla gidiyor. Gönülden gönüle giden yol da; iki insan birbirini severse, birbirine gönül bağı oluyor. Kalpten kalbe giden yol, Allah'ın aktarımıyla gidiyor ve gönülden gönüle gidiyor. İki insan arasında bir sevgi bağı varsa bu gerçekleşiyor.   Gönül Dağı’nın sözleri   Gönül Dağı yağmur boran olunca Akar canözüme sel gizli gizli Bir Tenhada can cananı bulunca Sinemi yaralar, dil gizli gizli Dost elinden gel olmazsa varılmaz Rızasız bahçenin gülü derilmez Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez Gönülden gönüle gider, yol gizli gizli Seher vakti garip bülbül öterken Kirpiklerin  ok ok, cana batarken Cümle alem uykusunda yatarken Kimseler  görmeden, gel gizli gizli   Gönül Dağı Dizi Filmin Konusu  Bozkırda hayallerinin peşinden koşan ve tüm engellere rağmen imkansızı başarmaya çalışan 3 kuzenin hikayesi anlatılıyor. Yazdığı tüm hikayelerde bozkırı ve bu coğrafyada yaşayan insanları samimi bir dille eserlerine yansıtan Mustafa Çiftçi'nin gün yüzüne çıkmamış öykülerinden esinlenilerek ekrana uyarlandı. Bu arada merak edenlere söyleyelim. Dizi filmin çekildiği yer ne yazık ki, Kırşehir da Bozkır bölgesi değil Eskişehir'in Sivrihisar ilçesidir.   Erol KARA
Yazar Erol Kara , Neşet Ertaş ve Gönül Dağı Dizisi konulu bir yazı kaleme aldı.İşte o yazı...

Kırşehir'in nefesi, sesi ve güzel insanı Neşet Ertaş'ı bilmeyen yoktur da anlamayan çoktur.

Anlamayan çoktur derken de bir kaç haftadır TRT tarafından evlerimize kadar giren bir dizi ile merhum Ertaş'ı yad edenler, türkülerini araştıranlar da çoğaldı. Ve diziye ad olan "Gönül Dağı" adlı dağı da araştıranlar çoğaldı.

Gönül teline sıcacık nağmeleriyle dokunan Neşet Ertaş'ın "Gönül Dağı" ile TRT'de sevenlerin gönlü kırılınca paldır küldür dağılan, taşlarını yukarıdan aşağıya silkeleyen "Dağ" arasında fark olduğu bundan 10 yıl önce ifade edilmiş.


İfade edilmiş ama yine de dizi yapımcıları bildiğini okuyunca ortaya bambaşka bir durum çıkmak zorunda kalmış..


Oysa dile getirilen "Dağ" ile söylenen "Dağ"ın hiç ama hiç bir ilgisi olmadığını da kıymetli ozanımız rahmetli Muharrem Ertaş'ın kıymetli oğlu Neşet Ertaş zamanın birinde, yani bundan 10 yıl önce verdiği röportajında konu hakkında bakın neler ifade etmiş.
"Sizin bütün türkülerinizde aşk var... siz aşkın ayağına gitmişsiniz. "Gönül Dağı" adlı türkünüz aklıma geldi. Gönül Dağı'nın sizin gönlünüzde mutlaka çok özel bir yeri olmalı.

 

Tabii efendim, ne demek... ne demek. Ne diyor? "Gönül Dağı". Kerem de diyor ki "Dağ üstüne dağ olmaz". Bir "dağ" var, bir de "dağ" var. Demiri kızdırırlar da derinin üstüne basarlar ya, işte o da "dağ"dır. Gönül de öyle dağlanıyor.


O türkünüzde "Kalpten kalbe bir yol vardır, bilinmez" diyorsunuz.
Kalpten kalbe giden yol, Allah kanalıyla gidiyor. Bütün kalpler de Allah'a bağlı olduğu için, kalpten kalbe giden yol da Allah vasıtasıyla gidiyor. Gönülden gönüle giden yol da; iki insan birbirini severse, birbirine gönül bağı oluyor. Kalpten kalbe giden yol, Allah'ın aktarımıyla gidiyor ve gönülden gönüle gidiyor. İki insan arasında bir sevgi bağı varsa bu gerçekleşiyor.

 

Gönül Dağı’nın sözleri

 

Gönül Dağı yağmur boran olunca
Akar canözüme sel gizli gizli
Bir Tenhada can cananı bulunca
Sinemi yaralar, dil gizli gizli

Dost elinden gel olmazsa varılmaz
Rızasız bahçenin gülü derilmez
Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez
Gönülden gönüle gider, yol gizli gizli

Seher vakti garip bülbül öterken
Kirpiklerin  ok ok, cana batarken
Cümle alem uykusunda yatarken
Kimseler  görmeden, gel gizli gizli

 

Gönül Dağı Dizi Filmin Konusu 

Bozkırda hayallerinin peşinden koşan ve tüm engellere rağmen imkansızı başarmaya çalışan 3 kuzenin hikayesi anlatılıyor. Yazdığı tüm hikayelerde bozkırı ve bu coğrafyada yaşayan insanları samimi bir dille eserlerine yansıtan Mustafa Çiftçi'nin gün yüzüne çıkmamış öykülerinden esinlenilerek ekrana uyarlandı.

Bu arada merak edenlere söyleyelim. Dizi filmin çekildiği yer ne yazık ki, Kırşehir da Bozkır bölgesi değil Eskişehir'in Sivrihisar ilçesidir.

 

Erol KARA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.