TOGG Fiyatları, Herkesin Satın Alabileceği Düzeyde Olur mu ?

TEKNOLOJİ 30.10.2022 - 23:16, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

TOGG Fiyatları, Herkesin Satın Alabileceği Düzeyde Olur mu ?

Türkiye'nin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil TOGG'un fabrika açılışı gerçekleştirildi.   Hepimizin göğsünü kabartan ve görmek istediğimiz ağır sanayi hamleleri açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmeli...   Ayrıca savunma sanayi alanındaki gelişmeler de ülkemiz adına gurur verici !   AK Parti iktidarı döneminde özelleştirilen sanayi kuruluşlarından elde edilen kaynakların betona gömülmesi yerine bu tür yatırımlara aktarılması ve desteklenmesi gerektiğini sürekli olarak dile getirdik.   Tabi yerli otomobil TOGG ile ilgili ''ne kadar yerli ?'' gibi tartışmalar da söz konusu ancak üretim alt yapısı hazırlanmış bir yatırım olarak ele aldığımızda yerlilik oranının da arttırılacağını düşünüyorum.   Bu tür tartışmalar yerine yerli ve milli otomobilimizin fiyatının ne kadar olacağı ve vatandaşlarımızın hayali olan otomobil alım gücünün olup olmayacağını tartışmak lazım.   Sonuç olarak TOGG, bir özel teşebbüsdür.   Yani yatırımı gerçekleştiren Devlet değildir ancak devlet girişimleriyle özel teşebbüsler devreye sokulmuştur.   Özel teşebbüslerde öncelik; her zaman karlılıktır.   Bu nedenle TOGG'un özelliklerini ve önemli kısımlarının ithal olduğunu da değerlendirirsek ilk etapta halka hitap edecek bir fiyattan satılmayacağı çok açık.   O nedenle birçok vatandaşın yerli ve milli otomobile binme hayali, hayal kırıklığına dönüşebilir.   Bu projenin daha çok yurt dışı odaklı satış gerçekleştirerek; yüksek döviz girdisi sağlamayı amaçladığını ve cari açığı da azaltma stratejisiyle uygulamaya konulduğunu düşünüyorum.   Böyle bir özellikte araçların yurt dışındaki muadillerini göz önüne aldığımızda Türkiye fiyatları ÖTV ile birlikte 2 ve 3 milyon TL'nin üzerine çıkıyor.   Bir kısım vergi alınmayacağını hesaplasak bile herkesin hayalindeki fiyat düzeyine inmeyeceği çok açık çünkü ortada maliyet var.   Umuyoruz TOGG, bu tür yatırımların önünü açar ve Türkiye bu açıdan önemli bir üs haline gelir.   Malum Almanya'da 1000 Avro'ya satılan araca Türkiye'de 150 bin TL ödeyerek sahip oluyoruz.   Yani Almanya'da 2 bin Avro maaş alan bir kişi maaşının yarısıyla araç ihtiyacını giderebiliyor.   Ancak Türkiye'de 5 bin 500 TL asgari ücret alan bir vatandaşın yemeden içmeden neredeyse 2,5 yıl çalışması gerekiyor.     Bu da otomobilin çok önemli bir ihtiyaç haline geldiği günümüzde refah düzeyi açısından çok önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.   Bu tür projelerin stratejik olduğunu ve herhangi bir siyasi ideoloji karşılaştırma yapılmadan desteklenmesi çok büyük önem arz ediyor.   Tıpkı İHA ve SİHA'larda olduğu gibi...   Ömer Duran

Türkiye'nin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil TOGG'un fabrika açılışı gerçekleştirildi.

 

Hepimizin göğsünü kabartan ve görmek istediğimiz ağır sanayi hamleleri açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmeli...

 

Ayrıca savunma sanayi alanındaki gelişmeler de ülkemiz adına gurur verici !

 

AK Parti iktidarı döneminde özelleştirilen sanayi kuruluşlarından elde edilen kaynakların betona gömülmesi yerine bu tür yatırımlara aktarılması ve desteklenmesi gerektiğini sürekli olarak dile getirdik.

 

Tabi yerli otomobil TOGG ile ilgili ''ne kadar yerli ?'' gibi tartışmalar da söz konusu ancak üretim alt yapısı hazırlanmış bir yatırım olarak ele aldığımızda yerlilik oranının da arttırılacağını düşünüyorum.

 

Bu tür tartışmalar yerine yerli ve milli otomobilimizin fiyatının ne kadar olacağı ve vatandaşlarımızın hayali olan otomobil alım gücünün olup olmayacağını tartışmak lazım.

 

Sonuç olarak TOGG, bir özel teşebbüsdür.

 

Yani yatırımı gerçekleştiren Devlet değildir ancak devlet girişimleriyle özel teşebbüsler devreye sokulmuştur.

 

Özel teşebbüslerde öncelik; her zaman karlılıktır.

 

Bu nedenle TOGG'un özelliklerini ve önemli kısımlarının ithal olduğunu da değerlendirirsek ilk etapta halka hitap edecek bir fiyattan satılmayacağı çok açık.

 

O nedenle birçok vatandaşın yerli ve milli otomobile binme hayali, hayal kırıklığına dönüşebilir.

 

Bu projenin daha çok yurt dışı odaklı satış gerçekleştirerek; yüksek döviz girdisi sağlamayı amaçladığını ve cari açığı da azaltma stratejisiyle uygulamaya konulduğunu düşünüyorum.

 

Böyle bir özellikte araçların yurt dışındaki muadillerini göz önüne aldığımızda Türkiye fiyatları ÖTV ile birlikte 2 ve 3 milyon TL'nin üzerine çıkıyor.

 

Bir kısım vergi alınmayacağını hesaplasak bile herkesin hayalindeki fiyat düzeyine inmeyeceği çok açık çünkü ortada maliyet var.

 

Umuyoruz TOGG, bu tür yatırımların önünü açar ve Türkiye bu açıdan önemli bir üs haline gelir.

 

Malum Almanya'da 1000 Avro'ya satılan araca Türkiye'de 150 bin TL ödeyerek sahip oluyoruz.

 

Yani Almanya'da 2 bin Avro maaş alan bir kişi maaşının yarısıyla araç ihtiyacını giderebiliyor.

 

Ancak Türkiye'de 5 bin 500 TL asgari ücret alan bir vatandaşın yemeden içmeden neredeyse 2,5 yıl çalışması gerekiyor.

 

 

Bu da otomobilin çok önemli bir ihtiyaç haline geldiği günümüzde refah düzeyi açısından çok önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.

 

Bu tür projelerin stratejik olduğunu ve herhangi bir siyasi ideoloji karşılaştırma yapılmadan desteklenmesi çok büyük önem arz ediyor.

 

Tıpkı İHA ve SİHA'larda olduğu gibi...

 

Ömer Duran

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.