Tehlike'nin Farkında mısın Kırşehir ?

GÜNDEM 15.06.2020 - 21:25, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Tehlike'nin Farkında mısın Kırşehir ?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan Koronavirüste herkes , ''2. dalga geldi mi , gelecek mi ? diye tartışırken Kırşehir'e geldi bile ! Türkiye'nin koronavirüsten en az etkilenen ve en iyi mücadele eden şehirlerinden birisi olmasına rağmen Ramazan Bayramı ile birlikte Mucur'da başlayan salgın yeni bir boyuta geldi. Mucur'da Ramazan Bayramı yasağını dinlemeyerek ziyarete giden ve hatta akrabaları toplayıp çiğ köfte partisi veren bir sorumsuz yüzünden Kırşehir hiç olmadığı kadar Covid-19 tehdidi ile karşı karşıya... Hatırlayın aslında çok iyi başlamıştık bu sürece... Kırşehir Belediyesi ekipleri henüz salgın başlamadan önce her yeri dezenfekte etmeye başlamıştı bile... Kamu ve özel kuruluşlar hatta hastane dahi belediye ekipleri tarafından dezenfekte edildi ve bu dezenfekte işlemi devam etti. Kırşehir Halkı Türkiye'de başlayan salgın ile birlikte uyarıları dinleyerek büyük oranda sokağa çıkma yasağına uydu ve sosyal mesafeyi korudu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca illerle ilgili ilk verileri açıkladığında Kırşehir'deki vaka sayısı sadece 4'tü. Tabi olarak vaka sayısında artışlar ve ölümler meydana geldi ancak bu rakamlar diğer illerle karşılaştırıldığında her zaman çok daha iyiydi. Türkiye'de vaka sayılarında azalma ve iyileşen hasta sayısında da artış olmaya başlayınca normalleşme süreci de devreye sokuldu ama halkımız bu normalleşme sürecini o kadar yanlış anladı ki ; normalleşmeye başalamak değil de ''her şey normale döndü'' olarak algıladı. Sokaklar bir anda ana baba günü ... Sosyal mesafe terk edildi , yavaş yavaş tokalaşmalar başladı, maske kullanımı 90'lara kadar azaldı. Ve daha sonra Mucur ile başlayan süreç ile birlikte geldiğimiz noktada çok sayıda vaka ile karşı karşıyayız. Aslında herkes Mucur'a karantina uygulanması taraftarıydı ancak böyle bir karar alınmadı. 1. dalgada en fazla 30-35'e kadar yükselen vaka sayısı 2. dalgada yüzlere varan sayılara ulaştı. Geldiğimiz noktada , Akpınar kaymakamı ve il emniyet müdürüne yapılan testler de pozitif çıktı. Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklarla beraber virüsün zayıflayacağını bütün uzmanlar söylüyordu zaten.Allah'tan yaz aylarındayız yoksa Kırşehir'de ki durum daha da vahim olacaktı. Virüsün sıcaklık etkisi nedeniyle daha zayıf olması;  entübe ya da yoğun bakım hastası oranını da azaltıyor ancak havaların tekrar soğuması ve virüs taşıyan kişi sayısının daha fazla olması sonucu Covid-19 Kırşehir'de çok vahim bir tabloya yola açabilir. Sonuç olarak Kırşehir'i yöneten bir mekanizma var ve bazı kararları uygulamaya sokmada merkezden değil direkt olarak bulunduğu lokasyondaki yaşanan özel durumdan yola çıkılabilir. Ömer Duran      


Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan Koronavirüste herkes , ''2. dalga geldi mi , gelecek mi ? diye tartışırken Kırşehir'e geldi bile !

Türkiye'nin koronavirüsten en az etkilenen ve en iyi mücadele eden şehirlerinden birisi olmasına rağmen Ramazan Bayramı ile birlikte Mucur'da başlayan salgın yeni bir boyuta geldi.

Mucur'da Ramazan Bayramı yasağını dinlemeyerek ziyarete giden ve hatta akrabaları toplayıp çiğ köfte partisi veren bir sorumsuz yüzünden Kırşehir hiç olmadığı kadar Covid-19 tehdidi ile karşı karşıya...

Hatırlayın aslında çok iyi başlamıştık bu sürece...

Kırşehir Belediyesi ekipleri henüz salgın başlamadan önce her yeri dezenfekte etmeye başlamıştı bile...

Kamu ve özel kuruluşlar hatta hastane dahi belediye ekipleri tarafından dezenfekte edildi ve bu dezenfekte işlemi devam etti.

Kırşehir Halkı Türkiye'de başlayan salgın ile birlikte uyarıları dinleyerek büyük oranda sokağa çıkma yasağına uydu ve sosyal mesafeyi korudu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca illerle ilgili ilk verileri açıkladığında Kırşehir'deki vaka sayısı sadece 4'tü.

Tabi olarak vaka sayısında artışlar ve ölümler meydana geldi ancak bu rakamlar diğer illerle karşılaştırıldığında her zaman çok daha iyiydi.

Türkiye'de vaka sayılarında azalma ve iyileşen hasta sayısında da artış olmaya başlayınca normalleşme süreci de devreye sokuldu ama halkımız bu normalleşme sürecini o kadar yanlış anladı ki ; normalleşmeye başalamak değil de ''her şey normale döndü'' olarak algıladı.

Sokaklar bir anda ana baba günü ...

Sosyal mesafe terk edildi , yavaş yavaş tokalaşmalar başladı, maske kullanımı 90'lara kadar azaldı.

Ve daha sonra Mucur ile başlayan süreç ile birlikte geldiğimiz noktada çok sayıda vaka ile karşı karşıyayız.

Aslında herkes Mucur'a karantina uygulanması taraftarıydı ancak böyle bir karar alınmadı.

1. dalgada en fazla 30-35'e kadar yükselen vaka sayısı 2. dalgada yüzlere varan sayılara ulaştı.

Geldiğimiz noktada , Akpınar kaymakamı ve il emniyet müdürüne yapılan testler de pozitif çıktı.

Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklarla beraber virüsün zayıflayacağını bütün uzmanlar söylüyordu zaten.Allah'tan yaz aylarındayız yoksa Kırşehir'de ki durum daha da vahim olacaktı.

Virüsün sıcaklık etkisi nedeniyle daha zayıf olması;  entübe ya da yoğun bakım hastası oranını da azaltıyor ancak havaların tekrar soğuması ve virüs taşıyan kişi sayısının daha fazla olması sonucu Covid-19 Kırşehir'de çok vahim bir tabloya yola açabilir.

Sonuç olarak Kırşehir'i yöneten bir mekanizma var ve bazı kararları uygulamaya sokmada merkezden değil direkt olarak bulunduğu lokasyondaki yaşanan özel durumdan yola çıkılabilir.

Ömer Duran

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.