Son Dakika , Türkiye ve ABD Anlaştı

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.10.2019 - 21:04, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Son Dakika , Türkiye ve ABD Anlaştı

Ankara’ya gelerek ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığı heyetiyle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 saat 40 dakika süren görüşmeleri sona erdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i kabul etti. Kabulün ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. ( Murat Kula - Anadolu Ajansı ) Görüşmeler sonucunda Türkiye’nin operasyonu 120 saat içerisinde askıya alacağı, YPG’nin geri çekileceği ve Türkiye’nin istediği güvenli bölge sınırlarından ayrılana kadar ateşkes olacağı konusunda anlaşma sağlandı. Mike Pence yaptırımlar konusunda ise anlaşmaya göre "ABD yaptırımları geri almayacak. Ek yaptırım da olmayacak. Kalıcı ateşkes sağlandığında da yaptırımlar geri alınacaktır" ifadelerini kullandı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada, "Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'nı durduracak. YPG çekilecek ve Güvenli Bölge oluşturulacak" dedi. ABD Başkanı Donald Trump da “Türkiye'den harika haberler geliyor. Pence ve Pompeo basın toplantısı düzenleyecek. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtuldu” ifadelerini Twitter’dan paylaştı. Öte yandan Beyaz Saray Geçici Genel Sekreteri Mick Mulvaney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretine ilişkin açıklama yaparken, "Hâlâ plan dahilinde, 'bekle-gör' durumu geçerli" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İstediklerimizi aldık Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık." ifadelerini kullandı. YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağlandığını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır."  Çavuşoğlu, "Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız." dedi.

Ankara’ya gelerek ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığı heyetiyle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 saat 40 dakika süren görüşmeleri sona erdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i kabul etti. Kabulün ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. ( Murat Kula - Anadolu Ajansı )

Görüşmeler sonucunda Türkiye’nin operasyonu 120 saat içerisinde askıya alacağı, YPG’nin geri çekileceği ve Türkiye’nin istediği güvenli bölge sınırlarından ayrılana kadar ateşkes olacağı konusunda anlaşma sağlandı.

Mike Pence yaptırımlar konusunda ise anlaşmaya göre "ABD yaptırımları geri almayacak. Ek yaptırım da olmayacak. Kalıcı ateşkes sağlandığında da yaptırımlar geri alınacaktır" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada, "Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'nı durduracak. YPG çekilecek ve Güvenli Bölge oluşturulacak" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da “Türkiye'den harika haberler geliyor. Pence ve Pompeo basın toplantısı düzenleyecek. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtuldu” ifadelerini Twitter’dan paylaştı.

Öte yandan Beyaz Saray Geçici Genel Sekreteri Mick Mulvaney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretine ilişkin açıklama yaparken, "Hâlâ plan dahilinde, 'bekle-gör' durumu geçerli" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İstediklerimizi aldık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık." ifadelerini kullandı.

YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağlandığını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır." 

Çavuşoğlu, "Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.