Sıfır Araç Alanlara Kısıtlama Geliyor

EKONOMİ 08.08.2022 - 14:05, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Sıfır Araç Alanlara Kısıtlama Geliyor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır araç alanlara belli bir yaşı dolmadan ve kilometre yapmadan satış kısıtlaması getirileceği açıklanmıştı.Kısıtlama ile ilgili detaylar belli oldu.Buna göre sıfır alınan aracın üzerinden 6 ay geçmeden ya da 5 bin kilometre yapmadan satışı yapılamayacak.

Artık en temel otomobil modelleri dahi 300-400 bin TL’nin üzerinde yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de şu an otomobil firmaları tarafından resmi olarak açıklanan fiyatlara sıfır araç bulmak da imkânsız hale gelmiş durumda. Tüketicilerden gelen şikayetlere göre resmi sitede 800 bin TL’ye listelenen bir araç, bayilerde 1 milyon TL’nin üzerinde satılıyor. Otomotivde artan fiyatlar ve bayilerde otomobil bulunamaması nedeniyle sıfır otomobil satın almak; birçoğumuz için hayal olmuş durumda. Sıfır araçların fiyatları en az 350 bin TL'den başlıyor.Sıfır araç satın alan fırsatçılar ise fiyatları daha da artırarak satışa sunuyor ve bu nedenle araç fiyatları da sürekli olarak yükselen bir seyir izliyor.   6 AY DOLMADAN VEYA 5 BİN KİLOMETRE YAPMADAN SATIŞA KISITLAMA  Ticaret Bakanı Mehmet Muş‘un fırsatçılığın önüne geçmek için geçen hafta yaptığı, “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasının detayları belli oldu. Otomotiv sektörü ile ilgili haberler yapan Emre Özpeynirci‘den alınan bilgiye göre kısa süre içinde yeni otomobil satışlarına “6 ay ve 5 bin km” kısıtlamasının getirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda satın alınan sıfır otomobil, 6 ay geçmeden veya 5 bin km dolmadan önce kimseye satılamayacak. Bu kısıtlamadaki amacın ise piyasayı yükselten fırsatçıların ve yatırım amaçlı alanların önüne geçmek olarak açıklanıyor. Bu düzenlemenin kalıcı değil piyasalar normale dönene kadar geçici olacağı da söyleniyor.   MEHMET MUŞ NE DEMİŞTİ ? Otomobil fiyatlarındaki artış ve araç bulunamaması şikâyetlerine dikkat çeken Bakan Muş, bayilerin otomobili galeriye satmış gibi fatura kestiğini ve 'araç yok' dediğini belirterek, "Galeride araç katmerli fiyata satılıyor. Şişirilmiş fiyatı kırışıyorlar. Aslında işlem kağıt üzerinde" dedi. Araç kiralama şirketlerinin de (Rent a Car) ana bayiden araç almış gibi görünüp aracı yüksek fiyattan elden çıkardığını ifade eden Muş, "Onlara belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz" dedi. 2 MİLYON LİRA CEZA Konunun incelendiğini ve tespiti halinde 2 milyon lira ceza kesildiğini ifade eden Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlarımızdan özellikle bayilerin, galerilerin fatura ettiği araçlarla ilgili normal fiyatının üzerinde bazı taleplerde bulunulduğu konusunda ihbarlar geliyor. Bunu inceliyoruz. Bununla ilgili bir çalışmamız söz konusu eğer bir bayii, bir galeri ile böyle işbirliğine girip arabaları bayi üzerinden bunları üçüncü bir şahsa faturalandırıp veya faturasız normal fiyatının üzerinde bir fiyat istedikleri tespit edilirse ona göre uygulamamız olacak. Yapacağız tespitlere göre gerekirse orada bazı değişiklere gidebiliriz."    
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır araç alanlara belli bir yaşı dolmadan ve kilometre yapmadan satış kısıtlaması getirileceği açıklanmıştı.Kısıtlama ile ilgili detaylar belli oldu.Buna göre sıfır alınan aracın üzerinden 6 ay geçmeden ya da 5 bin kilometre yapmadan satışı yapılamayacak.

Artık en temel otomobil modelleri dahi 300-400 bin TL’nin üzerinde yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de şu an otomobil firmaları tarafından resmi olarak açıklanan fiyatlara sıfır araç bulmak da imkânsız hale gelmiş durumda. Tüketicilerden gelen şikayetlere göre resmi sitede 800 bin TL’ye listelenen bir araç, bayilerde 1 milyon TL’nin üzerinde satılıyor.

Otomotivde artan fiyatlar ve bayilerde otomobil bulunamaması nedeniyle sıfır otomobil satın almak; birçoğumuz için hayal olmuş durumda.

Sıfır araçların fiyatları en az 350 bin TL'den başlıyor.Sıfır araç satın alan fırsatçılar ise fiyatları daha da artırarak satışa sunuyor ve bu nedenle araç fiyatları da sürekli olarak yükselen bir seyir izliyor.

 

6 AY DOLMADAN VEYA 5 BİN KİLOMETRE YAPMADAN SATIŞA KISITLAMA

 Ticaret Bakanı Mehmet Muş‘un fırsatçılığın önüne geçmek için geçen hafta yaptığı, “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasının detayları belli oldu.

Otomotiv sektörü ile ilgili haberler yapan Emre Özpeynirci‘den alınan bilgiye göre kısa süre içinde yeni otomobil satışlarına “6 ay ve 5 bin km” kısıtlamasının getirilmesi bekleniyor.

Bu kapsamda satın alınan sıfır otomobil, 6 ay geçmeden veya 5 bin km dolmadan önce kimseye satılamayacak.

Bu kısıtlamadaki amacın ise piyasayı yükselten fırsatçıların ve yatırım amaçlı alanların önüne geçmek olarak açıklanıyor.

Bu düzenlemenin kalıcı değil piyasalar normale dönene kadar geçici olacağı da söyleniyor.

 

MEHMET MUŞ NE DEMİŞTİ ?

Otomobil fiyatlarındaki artış ve araç bulunamaması şikâyetlerine dikkat çeken Bakan Muş, bayilerin otomobili galeriye satmış gibi fatura kestiğini ve 'araç yok' dediğini belirterek, "Galeride araç katmerli fiyata satılıyor. Şişirilmiş fiyatı kırışıyorlar. Aslında işlem kağıt üzerinde" dedi. Araç kiralama şirketlerinin de (Rent a Car) ana bayiden araç almış gibi görünüp aracı yüksek fiyattan elden çıkardığını ifade eden Muş, "Onlara belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz" dedi.

2 MİLYON LİRA CEZA

Konunun incelendiğini ve tespiti halinde 2 milyon lira ceza kesildiğini ifade eden Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlarımızdan özellikle bayilerin, galerilerin fatura ettiği araçlarla ilgili normal fiyatının üzerinde bazı taleplerde bulunulduğu konusunda ihbarlar geliyor. Bunu inceliyoruz. Bununla ilgili bir çalışmamız söz konusu eğer bir bayii, bir galeri ile böyle işbirliğine girip arabaları bayi üzerinden bunları üçüncü bir şahsa faturalandırıp veya faturasız normal fiyatının üzerinde bir fiyat istedikleri tespit edilirse ona göre uygulamamız olacak. Yapacağız tespitlere göre gerekirse orada bazı değişiklere gidebiliriz."

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.