Seyfe Gölü 1. Derece Sit Alanında Altın ve Gümüş Çıkarılacak

GÜNDEM 29.09.2022 - 19:38, Güncelleme: 11.05.2024 - 11:32
 

Seyfe Gölü 1. Derece Sit Alanında Altın ve Gümüş Çıkarılacak

Kırşehir'e 15 kilometre uzaklıkta bulunan Karacaören Köyü'nde altın arama ve çıkarma faaliyetlerine karşı çıkan köylüler firma yetkililerine karşı çıktı.Karacaören Köyü muhtarı Erdoğan Yıldırım, altın arama bölgesinin Seyfe Gölü 1. derece sit bölgesi içerisinde bulunan mera alanı olduğunu ve siyanürün bölge doğasına zarar vererek hem tarımsal faaliyetleri etkileyeceğini hem de Seyfe Gölü'nü tehlikeye atacağını bildirdi.Zafer Partisi Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kılıç ise işletmenin faaliyetlerine engel olacaklarını bildirdi.

Boztepe İlçesi'ne bağlı Karacaören Köyü'nde Kervansaray dağı eteklerindeki Güney Dağı mevkiinde altın ve gümüş arama çalışmaları başlatılmıştı.80'nin üzerinde sondaj vurulan arama bölgesinde Universal madencilik tarafından sürdürülen arama faaliyetleri bir süre önce TÜMAD Madencilik'e devredildi.TÜMAD madencilik ise iddiaya göre altın çıkarma çalışmaları için köylüler ile bir araya geldi.Köylülere hayvan yemi yardımı ve bir takım vaadlerde bulunan firma yetkilileri köylülerden ''hayır'' cevabı aldı.Firma yetkililerinin altın işletmesi için bir takım araç ve gereçleri köy içerisinde bulunan eski belediye binası deposuna getirdiği öne sürüldü.   SEYFE GÖLÜ 1. DERECE SİT BÖLGESİ VE MERA ALANI Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Karacaören Köyü muhtarı Erdoğan Yıldırım, '' İlk etapta universal adında bir firma arama faaliyetleri gerçekleştirdi.80'nin üzerinde noktaya sondaj vurdular.Daha sonra bu firmanın faaliyetlerini TÜMAD Madencilik'e devrettiğini öğrendik.TÜMAD yetkilileri ile köylüleri görüştürdüm.Köyümüzde altın işletmesi istemiyoruz.Biz tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz.Arama yapılan yer, Seyfe Gölü 1. sit alanı içerisinde bulunuyor ve aynı zamanda köye ait mera alanı.Yer altı sularının siyanürle zehirlenmesinden korkuyoruz ve burada altın ya da gümüş çıkarılmasını istemiyoruz.Köyümüzün doğasının bozulmasını kesinlikle reddediyoruz.Bu konuda yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.   ''İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE ENGEL OLACAĞIZ'' Zafer Partisi Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kılıç ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi : ''Maden arama için halk sağlığı, çevre sağlığı, su sağlığı ,halkın maddi imkanlarının çıkarı düşünülmeden ve hemen yakınındaki 3.5/4 km. uzaklıktaki milli park olan Seyfe gölü kuş cenneti  suyunun killetileceği ekolojik ve doğanın kirletilmesinin yanında milli park olan kuş cennetinin de yok olacağı aşikardır. Aynı zamanda bu köyün tamamı sit alanı bölgesidir. Yine maden işletmeciliği yapacak olan şirket köylüyü dikkate bile almaya ihtiyaç duymadığı gibi hatta çed raporuna gerek yoktur iznini almışlar ve işletmeciliğe başlayabileceğini ifade etmişler, İşletmeci şirket , kimse bizi engeleyemez yaklaşımında bulunmuştur. Köyün tek geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Kırşehir merkeze bağlı bir köy olup, Kırşehir merkeze 15 km. , Boztepe ilçesine de 2 km. uzaklıktadır. Köyün 3-4 km. uzağında da milli park olan 185 çeşit kuşun konakladığı kuş cenneti olan sefye gölü olması ve karacaören köyünün sit alanı olması sebebiyle, bu işletmeci şirket yasalara aykırı işletmeyi başlattığı taktirde zafer partisi il başkanlığı ve genel merkez olarak bu işletmenin faaliyetlerini engelleyeceğimizi  ilan ediyoruz'' 
Kırşehir'e 15 kilometre uzaklıkta bulunan Karacaören Köyü'nde altın arama ve çıkarma faaliyetlerine karşı çıkan köylüler firma yetkililerine karşı çıktı.Karacaören Köyü muhtarı Erdoğan Yıldırım, altın arama bölgesinin Seyfe Gölü 1. derece sit bölgesi içerisinde bulunan mera alanı olduğunu ve siyanürün bölge doğasına zarar vererek hem tarımsal faaliyetleri etkileyeceğini hem de Seyfe Gölü'nü tehlikeye atacağını bildirdi.Zafer Partisi Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kılıç ise işletmenin faaliyetlerine engel olacaklarını bildirdi.

Boztepe İlçesi'ne bağlı Karacaören Köyü'nde Kervansaray dağı eteklerindeki Güney Dağı mevkiinde altın ve gümüş arama çalışmaları başlatılmıştı.80'nin üzerinde sondaj vurulan arama bölgesinde Universal madencilik tarafından sürdürülen arama faaliyetleri bir süre önce TÜMAD Madencilik'e devredildi.TÜMAD madencilik ise iddiaya göre altın çıkarma çalışmaları için köylüler ile bir araya geldi.Köylülere hayvan yemi yardımı ve bir takım vaadlerde bulunan firma yetkilileri köylülerden ''hayır'' cevabı aldı.Firma yetkililerinin altın işletmesi için bir takım araç ve gereçleri köy içerisinde bulunan eski belediye binası deposuna getirdiği öne sürüldü.

 

SEYFE GÖLÜ 1. DERECE SİT BÖLGESİ VE MERA ALANI

Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Karacaören Köyü muhtarı Erdoğan Yıldırım, '' İlk etapta universal adında bir firma arama faaliyetleri gerçekleştirdi.80'nin üzerinde noktaya sondaj vurdular.Daha sonra bu firmanın faaliyetlerini TÜMAD Madencilik'e devrettiğini öğrendik.TÜMAD yetkilileri ile köylüleri görüştürdüm.Köyümüzde altın işletmesi istemiyoruz.Biz tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz.Arama yapılan yer, Seyfe Gölü 1. sit alanı içerisinde bulunuyor ve aynı zamanda köye ait mera alanı.Yer altı sularının siyanürle zehirlenmesinden korkuyoruz ve burada altın ya da gümüş çıkarılmasını istemiyoruz.Köyümüzün doğasının bozulmasını kesinlikle reddediyoruz.Bu konuda yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

 

''İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE ENGEL OLACAĞIZ''

Zafer Partisi Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kılıç ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi :

''Maden arama için halk sağlığı, çevre sağlığı, su sağlığı ,halkın maddi imkanlarının çıkarı düşünülmeden ve hemen yakınındaki 3.5/4 km. uzaklıktaki milli park olan Seyfe gölü kuş cenneti  suyunun killetileceği ekolojik ve doğanın kirletilmesinin yanında milli park olan kuş cennetinin de yok olacağı aşikardır. Aynı zamanda bu köyün tamamı sit alanı bölgesidir. Yine maden işletmeciliği yapacak olan şirket köylüyü dikkate bile almaya ihtiyaç duymadığı gibi hatta çed raporuna gerek yoktur iznini almışlar ve işletmeciliğe başlayabileceğini ifade etmişler, İşletmeci şirket , kimse bizi engeleyemez yaklaşımında bulunmuştur. Köyün tek geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Kırşehir merkeze bağlı bir köy olup, Kırşehir merkeze 15 km. , Boztepe ilçesine de 2 km. uzaklıktadır. Köyün 3-4 km. uzağında da milli park olan 185 çeşit kuşun konakladığı kuş cenneti olan sefye gölü olması ve karacaören köyünün sit alanı olması sebebiyle, bu işletmeci şirket yasalara aykırı işletmeyi başlattığı taktirde zafer partisi il başkanlığı ve genel merkez olarak bu işletmenin faaliyetlerini engelleyeceğimizi  ilan ediyoruz'' 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.