''Şeker Fabrikaları Satılmalı'' Diyen Amerikan Şirketine Büyük Kıyak

EKONOMİ 24.04.2020 - 11:27, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

''Şeker Fabrikaları Satılmalı'' Diyen Amerikan Şirketine Büyük Kıyak

Hükümete ''Şeker Fabrikaları Satılmalı'' iye rapor veren ve şeker fabrikalarının satılmasında etkili olduğu iddia edilen ABD merkezli nişasta bazlı şeker üreten Cargill şirketine yatırım teşviki verildi.

Buna Göre ; Şirkete yüzde 70 vergi indirimi uygulanacak, KDV ve gümrük vergisinden istisnası sağlanacak. Devlet tarafından kurumlar vergisi indirimi de uygulanarak şirketin 44 milyon 659 bin 79 liralık yatırımına ‘katkı sunulacak’. Şirket, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde ve yüzlerce işçisini sendika üyesi olduğu için işten çıkarttığı dönemde gündeme gelmişti. Yüzlerce gündür direnişte olan Cargill işçileri, "Sadece işimizi geri istiyoruz" diyerek eylemlerine devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1-29 Şubat tarihleri arasında düzenlene yatırım teşvik belgelerini 22 Nisan günü Resmi Gazete’de açıkladı. 671 şirkete yatırım teşviki verilirken, bu şirketler arasında şeker fabrikalarının özelleştirmesiyle gündeme gelen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üreticisi Cargill de yer aldı. ABD merkezli şirkete yüzde 70 vergi indirimi uygulanacak, KDV ve gümrük vergisinden istisna tutacak. Bakanlık tarafından kurumlar vergisi indirimi de yapılarak, şirketin 44 milyon 659 bin 79 liralık yatırımına da ‘katkı sunulacak’. Hükümetin Şeker Kurulu'nu kapatıp hemen ardından da 14 şeker fabrikasını özelleştirme kararı almasında Cargill'in etkili olduğu iddia ediliyordu. Cargill'in Ocak 2018'de yayımladığı raporda, kotaların kaldırılmasını, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini isteniyor ve kamunun yapacağı her türlü çalışmaya paydaş olarak katılma talebi yer alıyordu. Cargill'e göre, özelleştirme halinde Türkiye daha hızlı büyüyecek, üretim, istihdam ve ihracat artacak, hükümet de daha fazla vergi toplayacaktı. Raporda özelleştirme halinde, NBŞ üretiminin yüzde 50'lere yaklaşacağı belirtiliyordu.
Hükümete ''Şeker Fabrikaları Satılmalı'' iye rapor veren ve şeker fabrikalarının satılmasında etkili olduğu iddia edilen ABD merkezli nişasta bazlı şeker üreten Cargill şirketine yatırım teşviki verildi.

Buna Göre ; Şirkete yüzde 70 vergi indirimi uygulanacak, KDV ve gümrük vergisinden istisnası sağlanacak. Devlet tarafından kurumlar vergisi indirimi de uygulanarak şirketin 44 milyon 659 bin 79 liralık yatırımına ‘katkı sunulacak’. Şirket, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde ve yüzlerce işçisini sendika üyesi olduğu için işten çıkarttığı dönemde gündeme gelmişti. Yüzlerce gündür direnişte olan Cargill işçileri, "Sadece işimizi geri istiyoruz" diyerek eylemlerine devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1-29 Şubat tarihleri arasında düzenlene yatırım teşvik belgelerini 22 Nisan günü Resmi Gazete’de açıkladı. 671 şirkete yatırım teşviki verilirken, bu şirketler arasında şeker fabrikalarının özelleştirmesiyle gündeme gelen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üreticisi Cargill de yer aldı. ABD merkezli şirkete yüzde 70 vergi indirimi uygulanacak, KDV ve gümrük vergisinden istisna tutacak. Bakanlık tarafından kurumlar vergisi indirimi de yapılarak, şirketin 44 milyon 659 bin 79 liralık yatırımına da ‘katkı sunulacak’.

Hükümetin Şeker Kurulu'nu kapatıp hemen ardından da 14 şeker fabrikasını özelleştirme kararı almasında Cargill'in etkili olduğu iddia ediliyordu. Cargill'in Ocak 2018'de yayımladığı raporda, kotaların kaldırılmasını, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini isteniyor ve kamunun yapacağı her türlü çalışmaya paydaş olarak katılma talebi yer alıyordu. Cargill'e göre, özelleştirme halinde Türkiye daha hızlı büyüyecek, üretim, istihdam ve ihracat artacak, hükümet de daha fazla vergi toplayacaktı. Raporda özelleştirme halinde, NBŞ üretiminin yüzde 50'lere yaklaşacağı belirtiliyordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.