Prof. Dr. Barış Özdal, '' Göç Ettirilen Ermeniler İçin Tehcir İfadesinin Kullanılması Yanlış''

GÜNDEM 28.04.2021 - 22:39, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Prof. Dr. Barış Özdal, '' Göç Ettirilen Ermeniler İçin Tehcir İfadesinin Kullanılması Yanlış''

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafında düzenlenen ''Türkiye Ermenistan İlişkilerinde Güncel Gelişmeler'' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Barış Özdal Ermenilere yönelik herhangi bir tehcir söz konusu olmadığını çünkü tehcirin farklı ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden'ın skandal ''soykırım'' açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Biden'a sayılarla cevap vererek sözde ''soykırım'' iddiasını kesin dille reddederek , terör örgütü Ermeni Taşnak ve Hınçak çetelerinin Müslüman Türk ve Kürt'leri katlettiğini açıklamıştı.Söz konusu tartışma ülke gündemindeki yerini korurken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler  ve Medeniyet Araştırmaları Topluluğu'nun katkılarıyla ''Ermeni ve Türkiye İlişkiler'' üzerine bir konferans düzenledi.     Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Barış Özdal'ın konuşmacı olarak katıldığı ve AYDEP sistemi üzerinden düzenlenen   ''Türkiye Ermenistan İlişkilerinde Güncel Gelişmeler'' konulu konferansa Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi İdarİ Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin,  Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Öner Akgül ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Barış Özdal , Türkiye'nin bu iddialar noktasında özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısına boyun eğmemesi ve dik durması gerektiğini ifade etti.   ''TEHCİR KULLANIMI YANLIŞ''   Özdal, 1915 yılında Ermenilerin Osmanlı toprakları içerisinde yer değiştirildiğini belirterek ''Tehcir'' ifadesinin kullanılmasının yanlış olduğunu çünkü bu ifadenin farklı ülkeler arasında meydana gelen bir göç ya da göç ettirme durumu olduğunu vurgulayarak bunun yerine ''hukuki olarak sevk ve iskan'' ifadesinin kullanılmasının daha doğru olacağını belirtti. O dönemde Osmanlı toprakları içerisinde yerleri değiştirilen Ermenilerin tehcir değil hukuki şekilde sevke tabi tutulduğunu özellikle belirten Özdal , sevk edilen Ermenilerin ise Osmanlı Devleti'ne karşı isyan çıkarılan bölgelerden seçildiğini , Rusya'nın da özellikle Ermenilerin isyan çıkardığı bölgelerde Osmanlı Devleti topraklarına saldırdığını açıkladı. Özdal ayrıca Türkiye'nin uluslararası anlamda tezlerinin tutarlı ve kararlı olması açısından bütüncül bir perspektifle olaya yaklaşılması gerektiğini ve argümanlar noktasında da bu yaklaşımı baltalayıcı farklı iddialarda bulunmanın gereksiz olduğunu vurguladı.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafında düzenlenen ''Türkiye Ermenistan İlişkilerinde Güncel Gelişmeler'' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Barış Özdal Ermenilere yönelik herhangi bir tehcir söz konusu olmadığını çünkü tehcirin farklı ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden'ın skandal ''soykırım'' açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Biden'a sayılarla cevap vererek sözde ''soykırım'' iddiasını kesin dille reddederek , terör örgütü Ermeni Taşnak ve Hınçak çetelerinin Müslüman Türk ve Kürt'leri katlettiğini açıklamıştı.Söz konusu tartışma ülke gündemindeki yerini korurken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler  ve Medeniyet Araştırmaları Topluluğu'nun katkılarıyla ''Ermeni ve Türkiye İlişkiler'' üzerine bir konferans düzenledi.

 

 

Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Barış Özdal'ın konuşmacı olarak katıldığı ve AYDEP sistemi üzerinden düzenlenen   ''Türkiye Ermenistan İlişkilerinde Güncel Gelişmeler'' konulu konferansa Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi İdarİ Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin,  Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Öner Akgül ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Barış Özdal , Türkiye'nin bu iddialar noktasında özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısına boyun eğmemesi ve dik durması gerektiğini ifade etti.

 

''TEHCİR KULLANIMI YANLIŞ''

 

Özdal, 1915 yılında Ermenilerin Osmanlı toprakları içerisinde yer değiştirildiğini belirterek ''Tehcir'' ifadesinin kullanılmasının yanlış olduğunu çünkü bu ifadenin farklı ülkeler arasında meydana gelen bir göç ya da göç ettirme durumu olduğunu vurgulayarak bunun yerine ''hukuki olarak sevk ve iskan'' ifadesinin kullanılmasının daha doğru olacağını belirtti.

O dönemde Osmanlı toprakları içerisinde yerleri değiştirilen Ermenilerin tehcir değil hukuki şekilde sevke tabi tutulduğunu özellikle belirten Özdal , sevk edilen Ermenilerin ise Osmanlı Devleti'ne karşı isyan çıkarılan bölgelerden seçildiğini , Rusya'nın da özellikle Ermenilerin isyan çıkardığı bölgelerde Osmanlı Devleti topraklarına saldırdığını açıkladı.

Özdal ayrıca Türkiye'nin uluslararası anlamda tezlerinin tutarlı ve kararlı olması açısından bütüncül bir perspektifle olaya yaklaşılması gerektiğini ve argümanlar noktasında da bu yaklaşımı baltalayıcı farklı iddialarda bulunmanın gereksiz olduğunu vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.