Öğrencinin Beslenme Çantasında Neler Olmalı ?

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.09.2019 - 16:25, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Öğrencinin Beslenme Çantasında Neler Olmalı ?

Büyüme ve gelişmenin en üst düzeyde olduğu 7-15 yaş arası çocukların beslenmesi aslında milli bir görevdir, çünkü çocuklar bizim ülkemizin geleceğidir. Hem bedensel hem de beyinsel gelişimleri oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişmenin önüne engel koymak imkansızdır yani siz bir çocuğu aç bırakmadığınız sürece devam eden muazzam bir olaydır. Peki en doğru şekilde bu işi nasıl yapabiliriz. Bilinçli okul,  bilinçli aile,  bilinçli çocuk aslında. Yani en tepeden en dibe kadar her yaş grubunun beslenme açısından bilgilendirilmesi gerekiyor. Süt grubu: Süt/ yoğurt / ayran / kefir günde en az 2 porsiyon tüketilmesi gerekir. Günlük kalsiyum ihtiyacını %30 unu karşılar. Paketli halde satılmaları beslenme çantalarına eklenmesini kolaylaştırır. Her zaman sade olanlar tercih edilmeli, etiket okunmalı, meyveli veya kakaolu olanları koruyucu katkı maddesi ve renklendirici içerdiği unutulmamalıdır. Meyve grubu: Her meyvenin 1 orta boyu (1 avuç dolusu) 1 porsiyondur. Gelişim çağındaki çocuklarda her gün  en az 3 porsiyon önerilir. Elma / armut / muz / erik / incir gibi taşınması kolay taze meyveler veya kuru hurma/ kayısı/ erik gibi meyvelere de beslenme çantasında yer vermek günlük vitamin, mineral ve diyet lifi ihtiyacını karşılamakta, çocukların tatlıya olan eğilimini azaltmakta, kantinde geçirilen vakti kısaltmaktadır. Az harçlık çok meyve! Yağlı tohumlar: Badem / fındık / ceviz/ kaju gibi omega-3 zengini yağlı tohumlar beyin ve kas gelişimi için önemli besin gruplarından bir tanesidir. 25 gramları 1 porsiyon eden kuruyemişleri ortalama olarak yarım avuç beslenme çantalarına eklersek, tokluk süresini uzatıp, öğrenme kapasitesini arttırabiliriz. Su: Tüketiminin evde öğrenildiği sıvılardan bir tanesi aslında ve en çok ihmal edilenlerden bir tanesi. Her beslenme çantasına 1 şişe su konulmalı ve her akşam su tüketimi kontrol edilmeli/ sorgulanmalıdır. Beslenme bizi hayata bağlar ve sağlıkla tamamen iç içedir. Çocuklarınızı daha iyi gelişmesi için her gün yeterli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral almasına gayret gösterin. Bilmediğiniz yerlerde muhakkak uzmanlara danışın. Sağlıklı nesiller sağlıklı gelecek… Uzman Diyetisyen Cansu Teke

Büyüme ve gelişmenin en üst düzeyde olduğu 7-15 yaş arası çocukların beslenmesi aslında milli bir görevdir, çünkü çocuklar bizim ülkemizin geleceğidir. Hem bedensel hem de beyinsel gelişimleri oldukça önemlidir.

Büyüme ve gelişmenin önüne engel koymak imkansızdır yani siz bir çocuğu aç bırakmadığınız sürece devam eden muazzam bir olaydır.

Peki en doğru şekilde bu işi nasıl yapabiliriz.

Bilinçli okul,  bilinçli aile,  bilinçli çocuk aslında. Yani en tepeden en dibe kadar her yaş grubunun beslenme açısından bilgilendirilmesi gerekiyor.

Süt grubu: Süt/ yoğurt / ayran / kefir günde en az 2 porsiyon tüketilmesi gerekir. Günlük kalsiyum ihtiyacını %30 unu karşılar. Paketli halde satılmaları beslenme çantalarına eklenmesini kolaylaştırır. Her zaman sade olanlar tercih edilmeli, etiket okunmalı, meyveli veya kakaolu olanları koruyucu katkı maddesi ve renklendirici içerdiği unutulmamalıdır.

Meyve grubu: Her meyvenin 1 orta boyu (1 avuç dolusu) 1 porsiyondur. Gelişim çağındaki çocuklarda her gün  en az 3 porsiyon önerilir. Elma / armut / muz / erik / incir gibi taşınması kolay taze meyveler veya kuru hurma/ kayısı/ erik gibi meyvelere de beslenme çantasında yer vermek günlük vitamin, mineral ve diyet lifi ihtiyacını karşılamakta, çocukların tatlıya olan eğilimini azaltmakta, kantinde geçirilen vakti kısaltmaktadır. Az harçlık çok meyve!

Yağlı tohumlar: Badem / fındık / ceviz/ kaju gibi omega-3 zengini yağlı tohumlar beyin ve kas gelişimi için önemli besin gruplarından bir tanesidir. 25 gramları 1 porsiyon eden kuruyemişleri ortalama olarak yarım avuç beslenme çantalarına eklersek, tokluk süresini uzatıp, öğrenme kapasitesini arttırabiliriz.

Su: Tüketiminin evde öğrenildiği sıvılardan bir tanesi aslında ve en çok ihmal edilenlerden bir tanesi. Her beslenme çantasına 1 şişe su konulmalı ve her akşam su tüketimi kontrol edilmeli/ sorgulanmalıdır.

Beslenme bizi hayata bağlar ve sağlıkla tamamen iç içedir. Çocuklarınızı daha iyi gelişmesi için her gün yeterli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral almasına gayret gösterin. Bilmediğiniz yerlerde muhakkak uzmanlara danışın.

Sağlıklı nesiller sağlıklı gelecek…

Uzman Diyetisyen Cansu Teke

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.