Nişasta Bazlı Şeker Kotası 2 Katına Çıkarıldı

SAĞLIK 07.06.2021 - 13:22, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Nişasta Bazlı Şeker Kotası 2 Katına Çıkarıldı

Nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı.

 Şeker piyasasının düzenleme ve denetimine ilişkin, ikisi Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği olmak üzere hazırlanan 3 ayrı yönetmelik dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak.    Yeni düzenlemelere göre ayrıca, şeker piyasasında, her bir şeker türü için tahsis edilen toplam A kotası (yurtiçi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarı), toplam kotaya esas kapasitenin yüzde 90’ına ulaşıncaya kadar yeni fabrika kurulmasına izin verilmeyecek.     "ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİNİN HEMEN ÖNCESİNDE..." Öte yandan Milli Gazete yazarı Sadettin İnan bu kararın 14 Haziran'da gerçekleşecek Biden-Erdoğan görüşmesi öncesi alınmasına dikkat çekti... İnan'ın paylaşımları şöyle: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Haziran’da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin hemen öncesinde nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı! NBŞ firmalarına getirilen yüzde 50 glikoz şartı da kaldırıldı!" "Bu kararla, 2018 yılında ülkemiz adına sevindiğimiz karardan geri adım atılmış oldu. Şeker pancarı üretimi, zaten özelleştirmelerden dolayı sancılı bir sürece girmişti. NBŞ'nin pazar payının artırılmasıyla bu süreç daha da sancılı hale gelecek!" "Anlayacağınız bu karar pancar üreticisini üzecek, NBŞ kotasının önemli bir oranını elinde bulunduran ABD'li Cargill ve Amylum şirketlerini sevindirecek"
Nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı.

 Şeker piyasasının düzenleme ve denetimine ilişkin, ikisi Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği olmak üzere hazırlanan 3 ayrı yönetmelik dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. 

 

Yeni düzenlemelere göre ayrıca, şeker piyasasında, her bir şeker türü için tahsis edilen toplam A kotası (yurtiçi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarı), toplam kotaya esas kapasitenin yüzde 90’ına ulaşıncaya kadar yeni fabrika kurulmasına izin verilmeyecek.

 

 

"ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİNİN HEMEN ÖNCESİNDE..."


Öte yandan Milli Gazete yazarı Sadettin İnan bu kararın 14 Haziran'da gerçekleşecek Biden-Erdoğan görüşmesi öncesi alınmasına dikkat çekti...

İnan'ın paylaşımları şöyle:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Haziran’da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin hemen öncesinde nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı! NBŞ firmalarına getirilen yüzde 50 glikoz şartı da kaldırıldı!"

"Bu kararla, 2018 yılında ülkemiz adına sevindiğimiz karardan geri adım atılmış oldu. Şeker pancarı üretimi, zaten özelleştirmelerden dolayı sancılı bir sürece girmişti. NBŞ'nin pazar payının artırılmasıyla bu süreç daha da sancılı hale gelecek!"

"Anlayacağınız bu karar pancar üreticisini üzecek, NBŞ kotasının önemli bir oranını elinde bulunduran ABD'li Cargill ve Amylum şirketlerini sevindirecek"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.