Neşet Ertaş'ın Gurbet Yıllarını Hemşehrisi ve Hayranı Anlattı

SANAT 07.07.2020 - 15:15, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Neşet Ertaş'ın Gurbet Yıllarını Hemşehrisi ve Hayranı Anlattı

Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ozanlardan Neşet Ertaş’ın Avrupa’daki göçmenlik yıllarını Kopenhag’da yaşayan en yakın dostu, hayranı ve hemşehrisi Osman Yıldırım anlattı.

Kendisi de Çiçekdağılı olan ve Türkiye'de iken Neşet Ertaş'ın konserlerini kaçırmadığı dile getiren Yıldırım , ''1982 Danimarka’ya geldiğimde de, Türkçe müzik satan dükkanlar yoktu ve istediğimiz türküleri bulmakta çok zorlanıyorduk. Tanıdıklarımdan Neşet Ertaş’ın kasetlerini toplayıp kayıt yapardım. Neşet ile kişisel olarak tanışmamız için ikimizin de gurbetçi olduğu 1990 başlarını beklemem gerekiyormuş. O da hayatını kazanmak için abisinin yanına Almanya’ya gelmişti.     Neşet Ertaş ile ilk kez Danimarka’ya geldiği Kopenhag’ın Vesterbro semtindeki Merhaba restoranda karşılaştım ve aynı masada oturdum. Daha sonra da beş altı kez Danimarka’ya geldi Neşet. Kültür gecelerinde, düğünlerde ve farklı müzikli eğlencelerde sahne aldı. Ev yaptırmak için yardım isteyenler, sonraları sigara parası ister oldular. Neşet Ertaş’ın Danimarka’ya her davet edilişinde ben yanındaydım diyen Yıldırım ''' Danimarka’nın eğlence sektöründeki bazı kişiler kimi zaman onu karın tokluğuna sahneye çıkarmak istediler ve ben buna hep engel olmaya çalıştım. Neşet’in kullanılmasına izin veremezdim. Türkiye gibi burada da bazı kesimler tarafından ona değer verilmemesi beni üzüyordu. Bir gün bana: ”Benim Almanya’da 20 sene hiç telefonum değişmedi, eskiden ev yaptırmak için para istiyordu yakınlarım, şimdilerde sigara almak için telefon eder oldular, demek yoksulluk yıllar itibariyle tavana vurdu bizim oralarda” demişti.'' açıklamasında bulundu.     Kemanını dinlemek nasip olmadı… Neşet Ertaş' Almanya, Avusturya ve Hollanda’da her hafta düğünlerde çalıyor ve kazandığı parayla kendi çocuklarını geçindirdiği gibi Türkiye’dekilere de yardım ediyordu yardım ediyordu diyen Yıldırım , '' Kendisi zaten ekmek parası için iIlköğretimini tamamlayamadan, çocuk yaşlarda düğünlerde saz ve keman çalmıştı. Şimdi geriye baktığımda onun hiç kemanını dinlemediğimi düşünüyor ve bunu ona niye sormadığıma pişman oluyorum. Tabii Neşet’in şansı, ozan Muharrem Ertaş’ın oğlu ve Hacı Taşan’ın yeğeni olmasıdır.''  dedi. Kaynak: Haber Danimarka      
Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ozanlardan Neşet Ertaş’ın Avrupa’daki göçmenlik yıllarını Kopenhag’da yaşayan en yakın dostu, hayranı ve hemşehrisi Osman Yıldırım anlattı.

Kendisi de Çiçekdağılı olan ve Türkiye'de iken Neşet Ertaş'ın konserlerini kaçırmadığı dile getiren Yıldırım , ''1982 Danimarka’ya geldiğimde de, Türkçe müzik satan dükkanlar yoktu ve istediğimiz türküleri bulmakta çok zorlanıyorduk. Tanıdıklarımdan Neşet Ertaş’ın kasetlerini toplayıp kayıt yapardım. Neşet ile kişisel olarak tanışmamız için ikimizin de gurbetçi olduğu 1990 başlarını beklemem gerekiyormuş. O da hayatını kazanmak için abisinin yanına Almanya’ya gelmişti.

 

 

Neşet Ertaş ile ilk kez Danimarka’ya geldiği Kopenhag’ın Vesterbro semtindeki Merhaba restoranda karşılaştım ve aynı masada oturdum. Daha sonra da beş altı kez Danimarka’ya geldi Neşet. Kültür gecelerinde, düğünlerde ve farklı müzikli eğlencelerde sahne aldı.

Ev yaptırmak için yardım isteyenler, sonraları sigara parası ister oldular.

Neşet Ertaş’ın Danimarka’ya her davet edilişinde ben yanındaydım diyen Yıldırım ''' Danimarka’nın eğlence sektöründeki bazı kişiler kimi zaman onu karın tokluğuna sahneye çıkarmak istediler ve ben buna hep engel olmaya çalıştım. Neşet’in kullanılmasına izin veremezdim. Türkiye gibi burada da bazı kesimler tarafından ona değer verilmemesi beni üzüyordu.

Bir gün bana: ”Benim Almanya’da 20 sene hiç telefonum değişmedi, eskiden ev yaptırmak için para istiyordu yakınlarım, şimdilerde sigara almak için telefon eder oldular, demek yoksulluk yıllar itibariyle tavana vurdu bizim oralarda” demişti.'' açıklamasında bulundu.

 

 

Kemanını dinlemek nasip olmadı…

Neşet Ertaş' Almanya, Avusturya ve Hollanda’da her hafta düğünlerde çalıyor ve kazandığı parayla kendi çocuklarını geçindirdiği gibi Türkiye’dekilere de yardım ediyordu yardım ediyordu diyen Yıldırım , '' Kendisi zaten ekmek parası için iIlköğretimini tamamlayamadan, çocuk yaşlarda düğünlerde saz ve keman çalmıştı. Şimdi geriye baktığımda onun hiç kemanını dinlemediğimi düşünüyor ve bunu ona niye sormadığıma pişman oluyorum. Tabii Neşet’in şansı, ozan Muharrem Ertaş’ın oğlu ve Hacı Taşan’ın yeğeni olmasıdır.''  dedi.

Kaynak: Haber Danimarka

 

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.