Neşet Ertaş'a Büyük Ayıp

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.07.2019 - 12:50, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Neşet Ertaş'a Büyük Ayıp

Yüzlerce Ozan yetiştiren ve en büyük temsilcisinin Halk Ozanı Neşet Ertaş'ın olduğu Abdallık geleneğinin son dönemde öne çıkan isimlerinden birisi de Keskinli Ali Şahin. 19 yaşındaki Ali Şahin, Ustanın eserlerini bozmadan ve gerçekten hakkını vererek okuyan iyi bir icracı. Geçtiğimiz günlerde TRT Haber'de yayınlanan ''Vapurda Çay Simit Sohbet'' adlı programa Mustafa Keser ile birlikte konuk olan Ali Şahin burada Neşet Ertaş'a ait iki eser okuyor. Birisi vapurda bağlaması ile söylediği ''Ah Yalan Dünya'' diğeri ise İskelede Mustafa Keser'in de eşlik ettiği ''Neredesin Sen'' . Daha sonra programın yapımcısı, Ali Şahin'i arayarak Kalan Müzik'in Televizyon yayını için telif hakkı olarak parça başına 2500 TL , youtube için ise parça başına 500 TL talep ettiğini ve TRT bu işi çözmezse bu bölümlerin yayınlanmayacağını belirtiyor. Onlarca diziye milyonlarca lira ödeyen TRT de 2500 TL ödemeye yanaşmayınca programda Ali Şahin'in okuduğu Usta Ozan Neşet Ertaş'a ait iki eser kırpılıyor ve yayınlanmıyor. Burada suçlu kim ? 5000 TL vermekten kaçan yapımcı şirketi mi ? Halktan kesilen milyonlarca lira ayakta duran ancak Halk Ozanı Neşet Ertaş'a ait 2 eser için 5000 TL ödeyemeyen TRT mi ? Yoksa ben Halkın Sanatçıyım diyerek ''Devlet Sanatçılığını'' reddeden ve okunan eserleri için telif talep etmeyen Usta Ozan Neşet Ertaş'ın eserleri için telif talep eden Kalan Müzik mi ? Bu demek oluyor ki bundan sonra televizyonda daha az Neşet Ertaş eseri dinleyeceğiz. Sanatçılar artık eskisi gibi Neşet Ertaş eseri okuyamayacak ya da okusa da bunlar yayınlanmayacak. Neyse ki gelen tepkiler üzerine yapım şirketi Youtube kanalında bu bölümlere yer vermiş ancak bunun karşılığında Kalan Müzik'e 1000 TL ödemeye razı olmuş. Usta Ozanın daha önce ''Bizim uşaklar okusun onlara serbest ama bozmadan okusunlar'' dediği biliniyor. Yani aslında onun vasiyeti gereği Ali Şahin'in onun eserlerini okuduğu için herhangi bir telif ödenmesine de gerek yok. Aksi halde Neşet Ertaş Türküleri nasıl yaşatılacak ? Bu eserler gelecek nesillere nasıl ulaştırılacak ? Neşet Ertaş'a ait telif meselesinin acil olarak düzeltilmesi gerekiyor. Kırşehir Valiliği'nin Kültür Bakanlığı nezdinde bu işi çözmesi gerekiyor. Neşet Ertaş'a ait eserlerin Kalan Müzik gibi şirketlerin elinden alınıp halka mal edilmesi şart ! Eminim Usta yaşasaydı bu durumdan oldukça rahatsız olurdu , üzülürdü , kahrolurdu. Ustanın kemiklerini sızlatmayalım. İŞTE TELİF PARASI YÜZÜNDEN TRT TELEVİZYONLARINDA YAYINLANMAYAN VE TEPKİLER ÜZERİNE YOUTUBE ÜZERİNDEN YAYINLANAN O BÖLÜMLER

Yüzlerce Ozan yetiştiren ve en büyük temsilcisinin Halk Ozanı Neşet Ertaş'ın olduğu Abdallık geleneğinin son dönemde öne çıkan isimlerinden birisi de Keskinli Ali Şahin.

19 yaşındaki Ali Şahin, Ustanın eserlerini bozmadan ve gerçekten hakkını vererek okuyan iyi bir icracı.

Geçtiğimiz günlerde TRT Haber'de yayınlanan ''Vapurda Çay Simit Sohbet'' adlı programa Mustafa Keser ile birlikte konuk olan Ali Şahin burada Neşet Ertaş'a ait iki eser okuyor.

Birisi vapurda bağlaması ile söylediği ''Ah Yalan Dünya'' diğeri ise İskelede Mustafa Keser'in de eşlik ettiği ''Neredesin Sen'' .

Daha sonra programın yapımcısı, Ali Şahin'i arayarak Kalan Müzik'in Televizyon yayını için telif hakkı olarak parça başına 2500 TL , youtube için ise parça başına 500 TL talep ettiğini ve TRT bu işi çözmezse bu bölümlerin yayınlanmayacağını belirtiyor.

Onlarca diziye milyonlarca lira ödeyen TRT de 2500 TL ödemeye yanaşmayınca programda Ali Şahin'in okuduğu Usta Ozan Neşet Ertaş'a ait iki eser kırpılıyor ve yayınlanmıyor.

Burada suçlu kim ?

5000 TL vermekten kaçan yapımcı şirketi mi ?

Halktan kesilen milyonlarca lira ayakta duran ancak Halk Ozanı Neşet Ertaş'a ait 2 eser için 5000 TL ödeyemeyen TRT mi ?

Yoksa ben Halkın Sanatçıyım diyerek ''Devlet Sanatçılığını'' reddeden ve okunan eserleri için telif talep etmeyen Usta Ozan Neşet Ertaş'ın eserleri için telif talep eden Kalan Müzik mi ?

Bu demek oluyor ki bundan sonra televizyonda daha az Neşet Ertaş eseri dinleyeceğiz.

Sanatçılar artık eskisi gibi Neşet Ertaş eseri okuyamayacak ya da okusa da bunlar yayınlanmayacak.

Neyse ki gelen tepkiler üzerine yapım şirketi Youtube kanalında bu bölümlere yer vermiş ancak bunun karşılığında Kalan Müzik'e 1000 TL ödemeye razı olmuş.

Usta Ozanın daha önce ''Bizim uşaklar okusun onlara serbest ama bozmadan okusunlar'' dediği biliniyor.

Yani aslında onun vasiyeti gereği Ali Şahin'in onun eserlerini okuduğu için herhangi bir telif ödenmesine de gerek yok.

Aksi halde Neşet Ertaş Türküleri nasıl yaşatılacak ?

Bu eserler gelecek nesillere nasıl ulaştırılacak ?

Neşet Ertaş'a ait telif meselesinin acil olarak düzeltilmesi gerekiyor.

Kırşehir Valiliği'nin Kültür Bakanlığı nezdinde bu işi çözmesi gerekiyor.

Neşet Ertaş'a ait eserlerin Kalan Müzik gibi şirketlerin elinden alınıp halka mal edilmesi şart !

Eminim Usta yaşasaydı bu durumdan oldukça rahatsız olurdu , üzülürdü , kahrolurdu.

Ustanın kemiklerini sızlatmayalım.

İŞTE TELİF PARASI YÜZÜNDEN TRT TELEVİZYONLARINDA YAYINLANMAYAN VE TEPKİLER ÜZERİNE YOUTUBE ÜZERİNDEN YAYINLANAN O BÖLÜMLER

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.