Minbere Kılıçla Çıkan Ali Erbaş , Necati Şentürk'ü Hatırlattı

GÜNDEM 24.07.2020 - 19:20, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Minbere Kılıçla Çıkan Ali Erbaş , Necati Şentürk'ü Hatırlattı

Danıştay kararının ardından ibadete açılan Ayasofya Camii'nde en çok dikkat çeken görüntülerden birisi de Diyanet İşleri Başkanının minbere kılıçla çıkarak hutbe okuması oldu.Erbaş'ın bu görüntüsü Kırşehir Eski Valisi Necati Şentürk'ü hatırlattı.

Ayasofya'daki ilk namazda hutbe okumaya kılıçla çıkan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.     TARİHÇİLER NE DEDİ ?   Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye elinde kılıç ile çıkmasını değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakkı Uyar şöyle konuşktu; *Cumhuriyet öncesi tarihe gönderme içeriyor, cumhuriyet ile ilintili olan bir şey değil. Çünkü Atatürk'ün söylediği cumhuriyetin devlet politikasının iki tane temel kavramı var. *İkincisi yine 1923'te Atatürk'ün İzmir İktisat Kongresi öncesi söylediği bir cümle var: ‘Yeni Türkiye cihangir bir devlet olmayacak.' Yani fetihçi, fetheden, Ortaçağ'daki devlet gelenekleri gibi olmayacak. ‘Yeni Türkiye bir iktisat devleti olacak' diyor.*Birisi 1931'de kullandığı ‘yurtta barış dünyada barış' sözü. ‘Yurtta barış dünyada barış için çalışıyoruz' hatta cümlenin tamamını söyleyecek olursak eğer. Onun için çalışıyorsanız elinizde kılıç olmaz zaten. *Dolayısıyla hem cihangir olmayacağız, hem barış içerisinde yaşayacağız diyorsunuz. Bu cumhuriyete biraz reklam arası olarak bakma mantalitesinin yansıması olarak da bakmak lazım. *Atatürk'ün şu boyutunu da görmezden gelmememiz gerekiyor. Bugün Diyanet İşleri Başkanı'nın konuşmasını okudum. Fatih Sultan Mehmet'i anmış. *Haklı tabi ki anmak gerekir ama İstanbul'u fetheden kadar İstanbul'u kurtaranı da anmak lazım. Eğer 1918'den 1923'de kadar, 5 yıl boyunca İstanbul'un işgal altına olduğunu, bırakın Ayasofya'yı cami yapmayı, İstanbul'u bile kaybetme durumunda olduğumuzu unutmamak gerekir diye düşünüyorum. *Cumhuriyetin kurucu kültürüyle bu kadar ters düşmemek, bu kadar çatışmamak gerekiyor diye düşünüyorum.   KIRŞEHİR ESKİ VALİSİNİ HATIRLATTI     Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye kılıç ile çıkması akıllara Kırşehir Eski Valisi Necati Şentürk'ü getirdi.Görevden ayrılmadan önce Çanakkale gezisine giden öğrencileri uğurlayan Şentürk elinde kılıçla valilik binası balkonuna çıkarak , ''Kudüs'ü de alacağız, Musul'a da gireceğiz'' diyerek tekbir getirmişti.Görüntüler sadece ülke gündemini değil birçok ülkede de gündem olmuştu.  
Danıştay kararının ardından ibadete açılan Ayasofya Camii'nde en çok dikkat çeken görüntülerden birisi de Diyanet İşleri Başkanının minbere kılıçla çıkarak hutbe okuması oldu.Erbaş'ın bu görüntüsü Kırşehir Eski Valisi Necati Şentürk'ü hatırlattı.

Ayasofya'daki ilk namazda hutbe okumaya kılıçla çıkan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.

 

 

TARİHÇİLER NE DEDİ ?

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye elinde kılıç ile çıkmasını değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakkı Uyar şöyle konuşktu;

*Cumhuriyet öncesi tarihe gönderme içeriyor, cumhuriyet ile ilintili olan bir şey değil. Çünkü Atatürk'ün söylediği cumhuriyetin devlet politikasının iki tane temel kavramı var.


*İkincisi yine 1923'te Atatürk'ün İzmir İktisat Kongresi öncesi söylediği bir cümle var: ‘Yeni Türkiye cihangir bir devlet olmayacak.' Yani fetihçi, fetheden, Ortaçağ'daki devlet gelenekleri gibi olmayacak. ‘Yeni Türkiye bir iktisat devleti olacak' diyor.*Birisi 1931'de kullandığı ‘yurtta barış dünyada barış' sözü. ‘Yurtta barış dünyada barış için çalışıyoruz' hatta cümlenin tamamını söyleyecek olursak eğer. Onun için çalışıyorsanız elinizde kılıç olmaz zaten.

*Dolayısıyla hem cihangir olmayacağız, hem barış içerisinde yaşayacağız diyorsunuz. Bu cumhuriyete biraz reklam arası olarak bakma mantalitesinin yansıması olarak da bakmak lazım.

*Atatürk'ün şu boyutunu da görmezden gelmememiz gerekiyor. Bugün Diyanet İşleri Başkanı'nın konuşmasını okudum. Fatih Sultan Mehmet'i anmış.

*Haklı tabi ki anmak gerekir ama İstanbul'u fetheden kadar İstanbul'u kurtaranı da anmak lazım. Eğer 1918'den 1923'de kadar, 5 yıl boyunca İstanbul'un işgal altına olduğunu, bırakın Ayasofya'yı cami yapmayı, İstanbul'u bile kaybetme durumunda olduğumuzu unutmamak gerekir diye düşünüyorum.

*Cumhuriyetin kurucu kültürüyle bu kadar ters düşmemek, bu kadar çatışmamak gerekiyor diye düşünüyorum.

 

KIRŞEHİR ESKİ VALİSİNİ HATIRLATTI

 

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbeye kılıç ile çıkması akıllara Kırşehir Eski Valisi Necati Şentürk'ü getirdi.Görevden ayrılmadan önce Çanakkale gezisine giden öğrencileri uğurlayan Şentürk elinde kılıçla valilik binası balkonuna çıkarak , ''Kudüs'ü de alacağız, Musul'a da gireceğiz'' diyerek tekbir getirmişti.Görüntüler sadece ülke gündemini değil birçok ülkede de gündem olmuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.