Meydana Gelen Depremler Hasan Dağı'nı Harekete Geçirir mi ?

BİLİM 24.09.2020 - 10:14, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Meydana Gelen Depremler Hasan Dağı'nı Harekete Geçirir mi ?

Geçtiğimiz günlerde Niğde'nin Bor İlçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından bu kez de Aksaray'a bağlı Akçakent Köyünde 4.4 büyüklüğünde bir deprem ardından yine Niğde'ye bağlı Kecikalesi-Altunhisar mevkiinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.Depremin en büyük ortak özelliği ise Volkanik Hasan Dağı'ının bulunduğu bölgede meydana gelmeleri...

Volkanik Hasan Dağı'nın bulunduğu bölgede peş peşe depremler yaşanmaya başladı.Geçtiğimiz günlerde Niğde'nin Bor İlçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem Kırşehir de dahil olmak üzere çok sayıda çevre il ve ilçelerde de hissedilmişti.O depremin ardından bu kez de Aksaray'a bağlı Akçakent Köyünde 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.Deprem Kırşehir'den de hissedildi.Bu depremden yaklaşık 3 saat sonra saat 07:26 sularında bu kez Niğde bağı Kecikalesi-Altunhisar mevkiinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.   HALKIN ENDİŞESİ ARTTI Binlerce yıl önce patlamaların yaşandığı Hasan Dağından çıkan kaya parçalarının Kırşehir'e kadar geldiği biliniyor.Ancak dağın etrafında Aksaray ve Niğde gibi önemli şehirler bulunuyor.Peş peşe meydana gelen depremler ve dağdan çıkan dumanlar halkın endişesini de artırdı.Birçok uzman konu hakkında açıklamalarda bulunurken, bölgedeki depremlerin devam etmesi sonucunda yanardağın durumunun ne olacağı merak edilmeye başlandı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve beraberindeki ekip, Hasan Dağı'na giderek incelemelerde bulundu.     Hasan Dağı Eteklerinde Bir Vatandaşın Kameraya Aldığı Görüntü   ''HASAN DAĞI AKTİF BİR VOLKAN'' Bölgedeki Hasan Dağı'nın aktif bir volkan olduğunu ve depremde etkisi olup olmadığını araştırdıklarını dile getiren Şener, şunları söyledi: "Hasan Dağı'nın en son patladığı tarih, Çatalhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı. M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz, 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz, dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan. Şu an uykuda ama 5.1 şiddetindeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız.     "DAĞ DURDUĞU SÜRECE GAZ ÇIKACAK" Sosyal medyada çıkan gaz çıkışı videoları var. Hasan Dağı'nın kraterine yakın. Aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikte. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yapmış olduğu çalışmalarda o gazların bütün kimyasallarını araştırmış durumda. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Korkulacak bir şey yok, hafif bir deprem. Yörede de fazla hasar ve can kaybı yok. Jeolojik incelemeler yapacağız."    
Geçtiğimiz günlerde Niğde'nin Bor İlçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından bu kez de Aksaray'a bağlı Akçakent Köyünde 4.4 büyüklüğünde bir deprem ardından yine Niğde'ye bağlı Kecikalesi-Altunhisar mevkiinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.Depremin en büyük ortak özelliği ise Volkanik Hasan Dağı'ının bulunduğu bölgede meydana gelmeleri...

Volkanik Hasan Dağı'nın bulunduğu bölgede peş peşe depremler yaşanmaya başladı.Geçtiğimiz günlerde Niğde'nin Bor İlçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem Kırşehir de dahil olmak üzere çok sayıda çevre il ve ilçelerde de hissedilmişti.O depremin ardından bu kez de Aksaray'a bağlı Akçakent Köyünde 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.Deprem Kırşehir'den de hissedildi.Bu depremden yaklaşık 3 saat sonra saat 07:26 sularında bu kez Niğde bağı Kecikalesi-Altunhisar mevkiinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

 

HALKIN ENDİŞESİ ARTTI

Binlerce yıl önce patlamaların yaşandığı Hasan Dağından çıkan kaya parçalarının Kırşehir'e kadar geldiği biliniyor.Ancak dağın etrafında Aksaray ve Niğde gibi önemli şehirler bulunuyor.Peş peşe meydana gelen depremler ve dağdan çıkan dumanlar halkın endişesini de artırdı.Birçok uzman konu hakkında açıklamalarda bulunurken, bölgedeki depremlerin devam etmesi sonucunda yanardağın durumunun ne olacağı merak edilmeye başlandı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve beraberindeki ekip, Hasan Dağı'na giderek incelemelerde bulundu.

 

 

Hasan Dağı Eteklerinde Bir Vatandaşın Kameraya Aldığı Görüntü

 

''HASAN DAĞI AKTİF BİR VOLKAN''

Bölgedeki Hasan Dağı'nın aktif bir volkan olduğunu ve depremde etkisi olup olmadığını araştırdıklarını dile getiren Şener, şunları söyledi:

"Hasan Dağı'nın en son patladığı tarih, Çatalhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı. M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz, 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz, dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan. Şu an uykuda ama 5.1 şiddetindeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız.

 

 

"DAĞ DURDUĞU SÜRECE GAZ ÇIKACAK"

Sosyal medyada çıkan gaz çıkışı videoları var. Hasan Dağı'nın kraterine yakın. Aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikte. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yapmış olduğu çalışmalarda o gazların bütün kimyasallarını araştırmış durumda. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Korkulacak bir şey yok, hafif bir deprem. Yörede de fazla hasar ve can kaybı yok. Jeolojik incelemeler yapacağız."

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.