Metin İlhan'dan Ankara-Niğde Otoyolu İle İlgili Soru Önergesi

SİYASET 13.01.2021 - 18:59, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Metin İlhan'dan Ankara-Niğde Otoyolu İle İlgili Soru Önergesi

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, hazine garantili 1.3 milyar dolar kredi ile özel sektöre yaptırılan Ankara-Niğde Otoyolunun Kırşehir bölümü için fahiş ücretler ödenecek olmasını gündeme getirererek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi.

AKP Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli tarafından ''Kırşehir'in ticaretini canlandıracak'' dediği Ankara-Niğde otoyolu Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan tarafından meclis gündemine taşındı.Söz konusu otoyol ile ilgili sayıştay raporlarında 78 milyon avroluk zarar oluştuğu raporunu hatırlatan İlhan , '' Ankara-Niğde Otoyolu fahiş fiyatlarının yanında Kırşehir ilini kapsayan bölümlerinde köy yollarının plansız bir şekilde otoyola bağlanmış olmasının bölge halkını sıkıntıya düşürüyor. Otoyola köy yollarının bağlanması doğru bir uygulama  ancak 10 km'lik otoyol bağlantısını işi dolayısıyla kullanmak durumunda kalan köy halkının gidiş ve dönüş için yüksek ücretler ödemek zorunda olmasının büyük sorun teşkil ediyor. Hali hazırdaki ekonomik gidişat düşünüldüğünde geçim sıkıntısı çeken vatandaşların bu mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi gerekiyor.''dedi.   10 KM'LİK YOL İÇİN 16,5 TL ÜCRET   Kırşehir'de ikamet eden Ağaçören, Harmandalı, Sarıyahşi vb köyler ile Ortaköy gibi ilçelere vatandaşların gitmesi halinde 10 km'lik mesafeye yalnızca tek bir gidiş için ödeyecekleri ücretin 16,5 TL olduğunun buna bir de dönüş eklendiğinde 33 TL'ye yükseldiğinin altını çizen İlhan, yine kısa bir mesafe olan 10 km'lik Kırşehir-Harmandalı bağlantı yolu için de 2. sınıf araçlardan 24 TL, 3. sınıf araçlardan 29 TL, 4. sınıf araçlardan 37 TL ve 5. sınıf araçlardan ise 44,5 TL ücret istendiğini bu rakamların gidiş ve dönüş olarak hesaplandığında ciddi mağduriyetler yarattığını da sözlerine ekledi.   ''DELİ DUMRUL MİSALİ ''   Son olarak Kırşehir'den Ankara'ya gidecek olan 1. sınıf bir aracın ödemesi gereken ücretin 80,5 TL şeklinde ve Kırşehir'den Niğde'ye gidecek olan bir binek otomobil sürücüsünün ödemesi gereken ücretin 62,5 TL olarak belirlendiğini bu rakamların Kırşehir halkı için oldukça yüksek olduğunu ifade eden İlhan, otoyolun neredeyse ticari faaliyetler dışında vatandaş tarafından kullanılamayacağına vurgu yaparak durumun değerlendirilip çözüme ulaştırılması gerektiğini söyledi.İlhan verdiği soru önergesinde Ulaştırma Bakanına sırasıyla şu soruları yöneltti: "Kırşehir bağlantı noktasında hükümetin "Deli Dumrul" misali bölgedeki köylülere yaşattığı bu mağduriyet çözülecek midir?, Kırşehirlilerin otoyolu bu yüksek fiyatlar ile ticari faaliyet dışında kullanması oldukça zor görünmektedir. Fiyatların Kırşehirlilerin ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak makul bir seviyeye çekilmesi hususunda ihaleyi alan şirket ile ortak bir çalışmanız var mıdır?"
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, hazine garantili 1.3 milyar dolar kredi ile özel sektöre yaptırılan Ankara-Niğde Otoyolunun Kırşehir bölümü için fahiş ücretler ödenecek olmasını gündeme getirererek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi.

AKP Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli tarafından ''Kırşehir'in ticaretini canlandıracak'' dediği Ankara-Niğde otoyolu Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan tarafından meclis gündemine taşındı.Söz konusu otoyol ile ilgili sayıştay raporlarında 78 milyon avroluk zarar oluştuğu raporunu hatırlatan İlhan , '' Ankara-Niğde Otoyolu fahiş fiyatlarının yanında Kırşehir ilini kapsayan bölümlerinde köy yollarının plansız bir şekilde otoyola bağlanmış olmasının bölge halkını sıkıntıya düşürüyor. Otoyola köy yollarının bağlanması doğru bir uygulama  ancak 10 km'lik otoyol bağlantısını işi dolayısıyla kullanmak durumunda kalan köy halkının gidiş ve dönüş için yüksek ücretler ödemek zorunda olmasının büyük sorun teşkil ediyor. Hali hazırdaki ekonomik gidişat düşünüldüğünde geçim sıkıntısı çeken vatandaşların bu mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi gerekiyor.''dedi.

 

10 KM'LİK YOL İÇİN 16,5 TL ÜCRET

 

Kırşehir'de ikamet eden Ağaçören, Harmandalı, Sarıyahşi vb köyler ile Ortaköy gibi ilçelere vatandaşların gitmesi halinde 10 km'lik mesafeye yalnızca tek bir gidiş için ödeyecekleri ücretin 16,5 TL olduğunun buna bir de dönüş eklendiğinde 33 TL'ye yükseldiğinin altını çizen İlhan, yine kısa bir mesafe olan 10 km'lik Kırşehir-Harmandalı bağlantı yolu için de 2. sınıf araçlardan 24 TL, 3. sınıf araçlardan 29 TL, 4. sınıf araçlardan 37 TL ve 5. sınıf araçlardan ise 44,5 TL ücret istendiğini bu rakamların gidiş ve dönüş olarak hesaplandığında ciddi mağduriyetler yarattığını da sözlerine ekledi.

 

''DELİ DUMRUL MİSALİ ''

 

Son olarak Kırşehir'den Ankara'ya gidecek olan 1. sınıf bir aracın ödemesi gereken ücretin 80,5 TL şeklinde ve Kırşehir'den Niğde'ye gidecek olan bir binek otomobil sürücüsünün ödemesi gereken ücretin 62,5 TL olarak belirlendiğini bu rakamların Kırşehir halkı için oldukça yüksek olduğunu ifade eden İlhan, otoyolun neredeyse ticari faaliyetler dışında vatandaş tarafından kullanılamayacağına vurgu yaparak durumun değerlendirilip çözüme ulaştırılması gerektiğini söyledi.İlhan verdiği soru önergesinde Ulaştırma Bakanına sırasıyla şu soruları yöneltti: "Kırşehir bağlantı noktasında hükümetin "Deli Dumrul" misali bölgedeki köylülere yaşattığı bu mağduriyet çözülecek midir?, Kırşehirlilerin otoyolu bu yüksek fiyatlar ile ticari faaliyet dışında kullanması oldukça zor görünmektedir. Fiyatların Kırşehirlilerin ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak makul bir seviyeye çekilmesi hususunda ihaleyi alan şirket ile ortak bir çalışmanız var mıdır?"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.