Maske Takıyor Gibi Yapmak

SAĞLIK 18.05.2020 - 13:00, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Maske Takıyor Gibi Yapmak

Maske takma zorunluluğu getirilen marketlerdeki görüntüler, çalışanların bu kuralı nasıl deldiğini gözler önüne serdi.

Son günlerde vatandaşın en çok şikayett bulunduğu konulardan birisi de Kırşehir'de faaliyet gösteren bazı market zinciri çalışanlarının maske takma zorunlluluğu kuralını ihlal etmeleri oldu.En büyük market zincirlerinden olan günde binlerce vatandaşın alışveriş yaptığı Yunus Market'e giden vatandaşlar çalışanların bu kuralını nasıl ihlal ettiğini görüntülediler.Neredeyse tüm çalışanların maskeyi takıyormuş gibi yaparak burunları açık iekilde çalışmaya devam ettiği görülebiliyor.   ''BİZİ UYARIYORLAR KENDİLERİ KURALI İHLAL EDİYORLAR''   Görüntüleri bize ulaştıran vatandaş , '' Maske takmayı unutarak markete girdi.Kasadaki görevli arkadaş maske takmam geretiği uyarısında bulundu.Zaten ben maske takmadan markete asla girmem ama unuttum bir kere.Maskemi takarken beni uyaran arkadaşın maskesini tam olarak takmadığı farketti.Binlerce vatandaş ile ürün, para ve kart alışverişinde bulunan çalışanların neredeyse tamamının maskelerini aşağı indirdiklerini gördüm.Vatandaşlar ise bu kurala harfiyen uyuyor.Bu durum sağlık açısından büyük bir risk oluşturuyor.'' ifadelerini kullandı.   MASKE TAKMAKLA , TAKIYOR GİBİ YAPMAK AYNI ŞEY DEĞİL   Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske takmak ile takıyor olmak arasında tehlikeli bir fark olduğunu vurgulayarak, pazar yerlerine, AVM’lere girişte maskenin doğru kullanımına ilişkin kontrollerin de yapılması gerektiğini söyledi, “Burnunu dışarıda bırakan ve maskesini çene altına indirenler içeriye alınmamalı” dedi. Prof. Dr. Tevfik Özlü, Koronavirüs tedbirleri kapsamında maske takımına ilişkin uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Özlü, sosyal mesafe kuralına uyulması ve maskenin ağız ve burunu kapsayacak şekilde takılmasının hayati önem taşıdığını işaret etti.   Özlü'nün ifadeleri şöyle:   “Maske takmakla, takıyor gibi yapmak aynı şey değildir. Maske burnu, ağzı ve çeneyi kapamalı ve yüze oturmalıdır. Burnu dışarıda bırakmak veya maskeyi çene altına indirmek, maskenin kirli yüzünden ağız ve buruna virüsün bulaşmasına neden olur. Çok tehlikeli, sakın yapmayın. Maske kullanmak kişinin tercihine bırakılamaz. Çünkü maske sadece kendimiz için değil, diğer insanları korumak için de gereklidir. Kendimizi önemsemesek bile, diğer insanlara saygımız gereği hepimiz maskemizi usulüne uygun şekilde takmalıyız." “Önünüzde yürüyen kişi sigara içiyorsa verdiği nefesteki sigara dumanını görebildiğiniz veya kokusunu duyabildiğiniz mesafe virüsün bulaşabileceği mesafedir. Sokakta yürürken, kuyrukta beklerken bu mesafeyi mutlaka koruyun. Maske takıyor olmanız size yalancı güven vermesin." Pazar yerlerine, AVM’lere girişte ateş kontrolünün yanında, maskenin doğru takılmasına ilişkin kontrollerin de yapılması uyarısında bulunan Özlü, maskesini usulüne uygun şekilde takmayan, burnunu dışarıda bırakan ve maskesini çene altına indirenlerin içeriye alınmaması gerektiğini söyledi.
Maske takma zorunluluğu getirilen marketlerdeki görüntüler, çalışanların bu kuralı nasıl deldiğini gözler önüne serdi.

Son günlerde vatandaşın en çok şikayett bulunduğu konulardan birisi de Kırşehir'de faaliyet gösteren bazı market zinciri çalışanlarının maske takma zorunlluluğu kuralını ihlal etmeleri oldu.En büyük market zincirlerinden olan günde binlerce vatandaşın alışveriş yaptığı Yunus Market'e giden vatandaşlar çalışanların bu kuralını nasıl ihlal ettiğini görüntülediler.Neredeyse tüm çalışanların maskeyi takıyormuş gibi yaparak burunları açık iekilde çalışmaya devam ettiği görülebiliyor.

 

''BİZİ UYARIYORLAR KENDİLERİ KURALI İHLAL EDİYORLAR''

 

Görüntüleri bize ulaştıran vatandaş , '' Maske takmayı unutarak markete girdi.Kasadaki görevli arkadaş maske takmam geretiği uyarısında bulundu.Zaten ben maske takmadan markete asla girmem ama unuttum bir kere.Maskemi takarken beni uyaran arkadaşın maskesini tam olarak takmadığı farketti.Binlerce vatandaş ile ürün, para ve kart alışverişinde bulunan çalışanların neredeyse tamamının maskelerini aşağı indirdiklerini gördüm.Vatandaşlar ise bu kurala harfiyen uyuyor.Bu durum sağlık açısından büyük bir risk oluşturuyor.'' ifadelerini kullandı.

 

MASKE TAKMAKLA , TAKIYOR GİBİ YAPMAK AYNI ŞEY DEĞİL

 

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske takmak ile takıyor olmak arasında tehlikeli bir fark olduğunu vurgulayarak, pazar yerlerine, AVM’lere girişte maskenin doğru kullanımına ilişkin kontrollerin de yapılması gerektiğini söyledi, “Burnunu dışarıda bırakan ve maskesini çene altına indirenler içeriye alınmamalı” dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Koronavirüs tedbirleri kapsamında maske takımına ilişkin uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Özlü, sosyal mesafe kuralına uyulması ve maskenin ağız ve burunu kapsayacak şekilde takılmasının hayati önem taşıdığını işaret etti.

 

Özlü'nün ifadeleri şöyle:

 

“Maske takmakla, takıyor gibi yapmak aynı şey değildir. Maske burnu, ağzı ve çeneyi kapamalı ve yüze oturmalıdır. Burnu dışarıda bırakmak veya maskeyi çene altına indirmek, maskenin kirli yüzünden ağız ve buruna virüsün bulaşmasına neden olur. Çok tehlikeli, sakın yapmayın. Maske kullanmak kişinin tercihine bırakılamaz. Çünkü maske sadece kendimiz için değil, diğer insanları korumak için de gereklidir. Kendimizi önemsemesek bile, diğer insanlara saygımız gereği hepimiz maskemizi usulüne uygun şekilde takmalıyız."

“Önünüzde yürüyen kişi sigara içiyorsa verdiği nefesteki sigara dumanını görebildiğiniz veya kokusunu duyabildiğiniz mesafe virüsün bulaşabileceği mesafedir. Sokakta yürürken, kuyrukta beklerken bu mesafeyi mutlaka koruyun. Maske takıyor olmanız size yalancı güven vermesin."

Pazar yerlerine, AVM’lere girişte ateş kontrolünün yanında, maskenin doğru takılmasına ilişkin kontrollerin de yapılması uyarısında bulunan Özlü, maskesini usulüne uygun şekilde takmayan, burnunu dışarıda bırakan ve maskesini çene altına indirenlerin içeriye alınmaması gerektiğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.