Maliyetleri Artan Besici Hayvanlarını Araç İle Takas Ediyor

EKONOMİ 05.06.2022 - 13:51, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Maliyetleri Artan Besici Hayvanlarını Araç İle Takas Ediyor

Maliyetlerdeki artışlarla baş edemeyen besiciler ineklerini sürekli fiyatı artan ikinci el otomobillerle takas etmek için ilan veriyor. Üreticilerin hepsi artan yem fiyatları nedeniyle hayvanlarını besleyemedikleri için bu yöntemi tercih ettiklerini ifade ediyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre son bir yılda süt yemi yüzde 138, besi yemi yüzde 160, karkas et maliyeti ise yüzde 87 arttı.   Türkiye'de çok sayıda üreticinin süt üretmek yerine dişi hayvanlarını keserek kazanç sağlama yolunu gidiyordu. Ancak kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışla birlikte et satışlarında yaşanan gerileme besicileri yeni bir gelir modeli yaratma yoluna itti.   Kırşehir’de hayvancılıkla uğraşan Riza Işık, 32 hayvanını otomobille takas etmek için satışa koyanlardan sadece bir tanesi. Işık, maliyetler nedeniyle birçok insanın hayvancılığı bıraktığını söyledi.     ''YAPMANIN BİR ANLAMI YOK PARA KAZANAMIYORUZ'' Işık, “Maliyetimiz arttığı için bu işe giriştim. Çiftçinin bakacak durumu yok hayvana. Aslında sadece kazanmaktan ziyade elimdeki hayvanları bir an önce çıkarmak istiyorum. Hayvancılık yapılamıyor artık maliyetler sebebiyle. Aldığımız arabaya da binmeyeceğim onu da elden çıkaracağım. Haftalık bir hayvanın yediği bir torba yemi karşılayamıyorum. Çiftçilik eskisi gibi değil. Birçok insan hayvancılığı bırakıyor. Girdi maliyetleri çok fazla para kazanmıyoruz. Zahmetli bir iş artık, yapmanın bir anlamı yok para kazanamıyoruz. Genç çiftçi kalmadı. Köylerde okullar kalmadı genç nüfus yok. Ağır iş yükü var genç nüfus gerekli” diye konuştu.        
Maliyetlerdeki artışlarla baş edemeyen besiciler ineklerini sürekli fiyatı artan ikinci el otomobillerle takas etmek için ilan veriyor. Üreticilerin hepsi artan yem fiyatları nedeniyle hayvanlarını besleyemedikleri için bu yöntemi tercih ettiklerini ifade ediyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre son bir yılda süt yemi yüzde 138, besi yemi yüzde 160, karkas et maliyeti ise yüzde 87 arttı.

 

Türkiye'de çok sayıda üreticinin süt üretmek yerine dişi hayvanlarını keserek kazanç sağlama yolunu gidiyordu. Ancak kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışla birlikte et satışlarında yaşanan gerileme besicileri yeni bir gelir modeli yaratma yoluna itti.

 

Kırşehir’de hayvancılıkla uğraşan Riza Işık, 32 hayvanını otomobille takas etmek için satışa koyanlardan sadece bir tanesi. Işık, maliyetler nedeniyle birçok insanın hayvancılığı bıraktığını söyledi.

 

 

''YAPMANIN BİR ANLAMI YOK PARA KAZANAMIYORUZ''

Işık, “Maliyetimiz arttığı için bu işe giriştim. Çiftçinin bakacak durumu yok hayvana. Aslında sadece kazanmaktan ziyade elimdeki hayvanları bir an önce çıkarmak istiyorum. Hayvancılık yapılamıyor artık maliyetler sebebiyle. Aldığımız arabaya da binmeyeceğim onu da elden çıkaracağım. Haftalık bir hayvanın yediği bir torba yemi karşılayamıyorum. Çiftçilik eskisi gibi değil. Birçok insan hayvancılığı bırakıyor. Girdi maliyetleri çok fazla para kazanmıyoruz. Zahmetli bir iş artık, yapmanın bir anlamı yok para kazanamıyoruz. Genç çiftçi kalmadı. Köylerde okullar kalmadı genç nüfus yok. Ağır iş yükü var genç nüfus gerekli” diye konuştu.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.