Lokal Endemik Türler Maden Tehdidi Altında

BİLİM 03.02.2025 - 09:13, Güncelleme: 03.02.2025 - 09:13
 

Lokal Endemik Türler Maden Tehdidi Altında

Kervansaray Dağlarında ve Bozçal Dağında gerçekleştirilmek istenen altın madenciliği faaliyetleri nedeniyle sadece çevre ve insan sağlığı bozulmayacak bölgeye özgü endemik türler de yok olacak.

Kırşehir kent merkezinin hemen dibinde yükselen Kervansaray Dağları tamamen altın madenciliğine açılmak isteniyor.Koç Holding'in Fernas ortaklığı ile açmak istediği Türkiye'nin en büyük altın madeni için 1 yıl erteleme kararı alınsa da çok sayıda maden ruhsatı alan dev holdingler bu projenin onaylanmasını ve bölgenin madencilik faaliyetlerine açılmasını bekliyor.İlk maden işletmesinin açılması ile birlikte önce Kervansaray Dağları'nın Boztepe'ye bakan yönü daha sonra ise Kırşehir'e bakan yönü talan edilecek.Arkasında Uluslararası firmaların da bulunduğu madencilik faaliyetleri ile birlikte Kırşehir, Özbağ, Boztepe, Mucur ve bağlı köyler yok olmanın eşiğine gelecek.Benzer durum, Çayağzı Köyü'nün hemen arkasında bulunan Bozçal Dağı için de yaşanacak.Kaman İçme su kaynaklarının bulunduğu Bozçal Dağları da altın madenciliği adı altında talan edilmek isteniyor. CEMELE BİBERİ TEHLİKEDE Altın madenleri sadece çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeyecek ayrıca sadece bölgede yetişen bitki türleri de yok olacak.Örneğin sadece Cemele olarak bilinen Çayağzı Köyü bölgesinde yetişen ve endemik bir tür olan Cemele Biberi , madencilik faaliyetleri nedeniyle yetiştirilemez hale gelecek ve yok olacak.Bilindiği üzere Cemele biberi coğrafi tescil işareti almış bir ürün ve Cemele bölgesine has endemik bir tür. SADECE KERVANSARAY DAĞLARINDA YETİŞİYOR Bununla birlikte Kervansaray Dağları'nda 50 familyaya ait 250 tür bulunuyor ve bu türlerin 27'si endemik.Bu endemik türlerden birisi lokal yani sadece Kervansaray Dağları'nda yetişiyor.Bilimsel adı Achillea hamzaoglui olan beycivanperçemi Kervansaray Dağları'na ait bir bitki türü ve Dünya'da sadece bu dağlarda yetişiyor.Bu türün yayılış alanının dar olması ve yayılış gösterdiği tehdit faktörleri de göz önüne alındığında altın madenciliği ile birlikte bu tür tamamen yok olacak. Ayrıca yine Kervansaray Dağları'nda bölgesel yani Kırşehir ve çevresinde yetişen 4 endemik bitki türü ile birlikte 22 adet de İç Anadolu Bölgesi'ne özgü endemik tür bulunuyor. ÖNCE CANLILAR SONRA İNSANLAR Ayrıca Kervansaray Dağları'nda, türleri tehlikede olduğu için koruma gerektiren; alaca sansara ile birlikte uzunkanatlı yarasa , Anadolu yersincabı ve Türk Hamsteri gibi memeliler de yaşıyor.Bu hayvanlar yer altında oldukları için patlatmalar ve kazılar esnasında tamamen yok olacaklar.Kış uykusuna yatan bazı türler ise sıyırma ve patlatma işlemleri ile birlikte telef olacaklar.Bununla birlikte kimyasala bulanmış toz bulutları ve bölgeyi besleyen su kaynaklarının yok olması ile birlikte tüm habitat ortadan kalkacak ve Kırşehir'deki yaşamdan önce bölgedeki yaşam tükenecek.Daha sonra ise sıra yerleşim yerleri ve insanlara gelecek.  
Kervansaray Dağlarında ve Bozçal Dağında gerçekleştirilmek istenen altın madenciliği faaliyetleri nedeniyle sadece çevre ve insan sağlığı bozulmayacak bölgeye özgü endemik türler de yok olacak.

Kırşehir kent merkezinin hemen dibinde yükselen Kervansaray Dağları tamamen altın madenciliğine açılmak isteniyor.Koç Holding'in Fernas ortaklığı ile açmak istediği Türkiye'nin en büyük altın madeni için 1 yıl erteleme kararı alınsa da çok sayıda maden ruhsatı alan dev holdingler bu projenin onaylanmasını ve bölgenin madencilik faaliyetlerine açılmasını bekliyor.İlk maden işletmesinin açılması ile birlikte önce Kervansaray Dağları'nın Boztepe'ye bakan yönü daha sonra ise Kırşehir'e bakan yönü talan edilecek.Arkasında Uluslararası firmaların da bulunduğu madencilik faaliyetleri ile birlikte Kırşehir, Özbağ, Boztepe, Mucur ve bağlı köyler yok olmanın eşiğine gelecek.Benzer durum, Çayağzı Köyü'nün hemen arkasında bulunan Bozçal Dağı için de yaşanacak.Kaman İçme su kaynaklarının bulunduğu Bozçal Dağları da altın madenciliği adı altında talan edilmek isteniyor.

CEMELE BİBERİ TEHLİKEDE

Altın madenleri sadece çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeyecek ayrıca sadece bölgede yetişen bitki türleri de yok olacak.Örneğin sadece Cemele olarak bilinen Çayağzı Köyü bölgesinde yetişen ve endemik bir tür olan Cemele Biberi , madencilik faaliyetleri nedeniyle yetiştirilemez hale gelecek ve yok olacak.Bilindiği üzere Cemele biberi coğrafi tescil işareti almış bir ürün ve Cemele bölgesine has endemik bir tür.

SADECE KERVANSARAY DAĞLARINDA YETİŞİYOR

Bununla birlikte Kervansaray Dağları'nda 50 familyaya ait 250 tür bulunuyor ve bu türlerin 27'si endemik.Bu endemik türlerden birisi lokal yani sadece Kervansaray Dağları'nda yetişiyor.Bilimsel adı Achillea hamzaoglui olan beycivanperçemi Kervansaray Dağları'na ait bir bitki türü ve Dünya'da sadece bu dağlarda yetişiyor.Bu türün yayılış alanının dar olması ve yayılış gösterdiği tehdit faktörleri de göz önüne alındığında altın madenciliği ile birlikte bu tür tamamen yok olacak. Ayrıca yine Kervansaray Dağları'nda bölgesel yani Kırşehir ve çevresinde yetişen 4 endemik bitki türü ile birlikte 22 adet de İç Anadolu Bölgesi'ne özgü endemik tür bulunuyor.

ÖNCE CANLILAR SONRA İNSANLAR

Ayrıca Kervansaray Dağları'nda, türleri tehlikede olduğu için koruma gerektiren; alaca sansara ile birlikte uzunkanatlı yarasa , Anadolu yersincabı ve Türk Hamsteri gibi memeliler de yaşıyor.Bu hayvanlar yer altında oldukları için patlatmalar ve kazılar esnasında tamamen yok olacaklar.Kış uykusuna yatan bazı türler ise sıyırma ve patlatma işlemleri ile birlikte telef olacaklar.Bununla birlikte kimyasala bulanmış toz bulutları ve bölgeyi besleyen su kaynaklarının yok olması ile birlikte tüm habitat ortadan kalkacak ve Kırşehir'deki yaşamdan önce bölgedeki yaşam tükenecek.Daha sonra ise sıra yerleşim yerleri ve insanlara gelecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Senay
(04.02.2025 20:23 - #13129)
Değerli yazar Kervansaray dağları florasi ve vejetasyonu 1996 yılında Ergin Hocanın doktora tez konusudur. Ot sitematik dergisinde tür çeşitliliği net olarak ortaya konmuştur. Çalışma 1996 yılında yayınlanmıştır. Ne yazık ki makaleye ulaşamadım. 2-3 yıl önce makalesine direkt ulaşabiliyorduk, bitki sayısı belirrtiginizin çok üssünde idi. Cicekdagda 900 bitki türü, rapor edilmiştir. Google scholar dan Kırşehir folaradi ya da Kırşehir florasi ve vejetasyonu der isen8z, kesin net sayıya ulaşırsınız, iletişim numaranız olmadığı için yazmak istedim. Değerli haberleriniz ve konuta gösterdiğiniz hassasiyet için tesekur ediyorum.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.