Kuraklık Kızılırmak'ı da Vurdu

YAŞAM 18.09.2021 - 22:19, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kuraklık Kızılırmak'ı da Vurdu

Sivas'ta doğup Karadeniz'de dökülen ve Kırşehir'den de geçerek Türkiye'nin en büyük baraj göllerinden olan Hirfanlı Barajı'nı dolduran Kızılırmak kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya...

Bir dönem azgın suları nedeniyle çok sayıda can alan ve Kırşehir Türküleri'ne konu olan Kızılırmak şimdilerde kuraklık nedeniyle zor günler geçiriyor.Türkiye'nin en uzun nehri konumundaki Kızılırmak Sivas'tan doğarak Karadeniz'e dökülüyor.Çok sayıda ilden geçen Kızılırmak üzerine kurulu olan ve Kırşehir sınırlarında bulunan Hirfanlı Barajı da kuraklık nedeniyle oldukça çekilmiş durumda.Kızılırmak ve Hirfanlı Barajı'nda meydana gelen çekilme nedeniyle yer yer adacıklar da oluşmuş durumda.     Tarihi Kesik Köprü ve Eğri Köprü kesimlerinde suyun azlığı dikkati çekiyor.Su seviyesinin önemli oranda düştüğü Kızılırmak'ta bazı kısımlar adeta dereyi andırıyor.   ''İNSANIN DOĞAYA MÜDAHALESİ'' Çevre sorunları ve eğitimi ile ilgili araştırmaları bulunan  Doç. Dr. Taner Çifçi  yaptığı açıklamada kuraklığın en önemli sebepleri arasında insanın doğaya müdahalesinin gösterilebileceğini söyledi.Çifçi, sıcaklığa bağlı yağış değişikliklerinin de kuraklığın sebepleri arasında yer aldığını ifade etti.Yer altı sularının amaçsız kullanımının da etkenler arasında sayılması gerektiğini vurgulayan Çifçi, "Sivas'ta son yıllarda üretimi artan şeker pancarı ve patates, suyu seven bitkiler. Bundan dolayı da yer altından olabildiğince su çekmesi lazım" dedi.     ''KURAKLIK VE BİLİNÇSİZ KULLANIM'' Sıcaklığa bağlı yağış değişikliklerinin de kuraklığın sebepleri arasında yer aldığını ifade eden Çiftçi , '' Yer altı sularının amaçsız kullanımının da etkenler arasında sayılması gerekiyor.Son yıllarda üretimi artan şeker pancarı ve patates, suyu seven bitkiler. Bundan dolayı da yer altından olabildiğince su çekmesi lazım.Ciddi bir tehdit altındayız, buna yönelik önce insan eğitimiyle küresel ısınmanın da etkilerini azaltacak, en azından minimize edecek faaliyetleri yapabiliriz. Bu bizim elimizde" dedi.  
Sivas'ta doğup Karadeniz'de dökülen ve Kırşehir'den de geçerek Türkiye'nin en büyük baraj göllerinden olan Hirfanlı Barajı'nı dolduran Kızılırmak kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya...

Bir dönem azgın suları nedeniyle çok sayıda can alan ve Kırşehir Türküleri'ne konu olan Kızılırmak şimdilerde kuraklık nedeniyle zor günler geçiriyor.Türkiye'nin en uzun nehri konumundaki Kızılırmak Sivas'tan doğarak Karadeniz'e dökülüyor.Çok sayıda ilden geçen Kızılırmak üzerine kurulu olan ve Kırşehir sınırlarında bulunan Hirfanlı Barajı da kuraklık nedeniyle oldukça çekilmiş durumda.Kızılırmak ve Hirfanlı Barajı'nda meydana gelen çekilme nedeniyle yer yer adacıklar da oluşmuş durumda.

 

 

Tarihi Kesik Köprü ve Eğri Köprü kesimlerinde suyun azlığı dikkati çekiyor.Su seviyesinin önemli oranda düştüğü Kızılırmak'ta bazı kısımlar adeta dereyi andırıyor.

 

''İNSANIN DOĞAYA MÜDAHALESİ''

Çevre sorunları ve eğitimi ile ilgili araştırmaları bulunan  Doç. Dr. Taner Çifçi  yaptığı açıklamada kuraklığın en önemli sebepleri arasında insanın doğaya müdahalesinin gösterilebileceğini söyledi.Çifçi, sıcaklığa bağlı yağış değişikliklerinin de kuraklığın sebepleri arasında yer aldığını ifade etti.Yer altı sularının amaçsız kullanımının da etkenler arasında sayılması gerektiğini vurgulayan Çifçi, "Sivas'ta son yıllarda üretimi artan şeker pancarı ve patates, suyu seven bitkiler. Bundan dolayı da yer altından olabildiğince su çekmesi lazım" dedi.

 

 

''KURAKLIK VE BİLİNÇSİZ KULLANIM''

Sıcaklığa bağlı yağış değişikliklerinin de kuraklığın sebepleri arasında yer aldığını ifade eden Çiftçi , '' Yer altı sularının amaçsız kullanımının da etkenler arasında sayılması gerekiyor.Son yıllarda üretimi artan şeker pancarı ve patates, suyu seven bitkiler. Bundan dolayı da yer altından olabildiğince su çekmesi lazım.Ciddi bir tehdit altındayız, buna yönelik önce insan eğitimiyle küresel ısınmanın da etkilerini azaltacak, en azından minimize edecek faaliyetleri yapabiliriz. Bu bizim elimizde" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.