Koç Yöneticilerine Ekicioğlu'ndan Tarihi Cevap
Koç Yöneticilerine Ekicioğlu'ndan Tarihi Cevap
Geçtiğimiz günlerde Kırşehir'e gelen Gazeteci İbrahim Gündüz, altın madeni konusunda ikna için gelen Koç Holding'e Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu'nun cevabını köşesine taşıdı.
Geçtiğimiz günlerde Kırşehir'e gelen Gazeteci İbrahim Gündüz, altın madeni konusunda ikna için gelen Koç Holding'e Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu'nun cevabını köşesine taşıdı.
Kırşehir'i felakete sürükleyecek olan altın madeni gündemde iken daha önce çok sayıda gazetede görev alan ve altın madeni konusunda yazdığı kitaplarla tanınan İbrahim Gündüz önemli bir detayı köşesine taşıdı.Daha önce bilgilendirme toplantısı için Kırşehir'e gelen Koç Holding temsilcileri ile yapılan görüşmeyi aktaran İbrahim Gündüz yazısına şöyle devam etti :
Toplantı gergin bir ortamda başlamıştı. Masanın bir ucunda Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birisinin temsilcileri, diğer ucunda ise halkını temsilen Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu oturuyordu. Koç Holding ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun ortaklığında kurulan DEFAŞ Madencilik, Ekicioğlu ve ekibini ikna etmeye gelmişti.
DEFAŞ, Kırşehir’de bir altın madeni yani ekokırım merkezi açmak istiyor. Hem de Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin kıyısında. Kırşehirliler ise bu madeni istemiyor. Üstelik o bölgede altın madeni açmak isteyen sadece onlar da değil; Nurol, Koza ve diğerleri sırada bekliyor.
Kırşehirliler şehre çok yakın bir mesafede, köylerin ve şehirlerin ortasında, Seyfe Gölü’nün kıyısında, su kaynağı Kenvansaray Dağları üzerinde ekokırım merkezleri kurulmasını istemiyor. Bunu da en üst perdeden başkanları Selahattin Ekicioğlu’nun ağzından çok açık ve net söylüyorlar. Hani halkın katılımı toplantısı diyorlar ya, bundan daha büyük bir halkın katılımı olamaz. Halk siyanürlü ya da siyanürsüz altın madeni istemiyor.
Şirket bunun üzerine, “Bir de bizi dinleyin” diye ricacı olmuş. Başkan Ekicioğlu, “Korkacak bir şeyimiz yok, duruşumuz belli, sözümüz ortada, gelsinler dinleyelim” demiş. Gelmişler. Belediye’nin büyükçe bir salonunda saatlerce o bilinen büyüklere masallarını anlatmışlar. İş-istihdam-ekonomi... Hiçbir zararımız yok, eski haline getirip gideceğiz; Avrupa standartları, ABD standartları vs. saatlerce konuşmuşlar. Belediye Başkanı Ekicioğlu bir tek soru sormuş, “Tamam anladık da suyu nereden bulacaksınız? Bildiğimiz kadarıyla bu madende çok fazla su kullanmak zorundasınız ve biz içecek ve tarım yapacak suyu zor buluyoruz. Seyfe Gölümüz bile büyük sıkıntı içinde, siz nereden su bulup da bu madenleri çalıştıracaksınız?”
Önce biraz gak guk etmişler, çünkü şirket uzun bir süredir bir su canavarı olan madeni beslemek için bölgede su arıyor. Sondaj üzerine sondaj yapıyor. Ama aradığı suyu bir türlü bulamıyor. Yani suyun bir sorun olduğunun onlar da farkında. Ama sonunda ağızlarındaki baklayı çıkarmışlar: “Gerekirse Kızılırmak’tan boru hattıyla su getireceğiz” demişler. Evet Kızılırmak’ın suyunu zehir madenine taşıyacaklarmış. Belediye Başkanı Ekicioğlu, “Kızılırmak daha kaç şehre yetecek, kaç milyon insanı besleyecek de bir de sizin madeninize gelecek” diye tepki göstermiş. Tepkiler giderek yükselince şirket yetkilisi, “Siz bu madene engel olabileceğinizi mi sanıyorsunuz” diye çok açık konuşmuş.
Başkan Ekicioğlu’nun yanıtı da aynı netlikte olmuş: “Tamam belki engel olamam ama tarih sizi talan eden olarak yazacak, bizi de bu talana karşı mücadele verenler olarak yazacak...”
Evet bu konuşmaların ve diyalogların ardından Kırşehirlilerin istemediği bu maden için en önemli adım geçtiğimiz günlerde atıldı. Madenin ÇED süreci başlatıldı. Koç-Ferhat Nasıroğlu ortaklığındaki DEFAŞ madencilik, 3887 sayfalık ÇED raporunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sundu.
DEFAŞ’ın bölgede üç ruhsat alanında 60 bin dönümlük bir ruhsat sahası var. DEFAŞ’ın yanı sıra Koza, Nurol, Eti Gümüş’ün de aralarında olduğu 4 maden ruhsatı daha var.
DEFAŞ’ın şimdilik çalışmak istediği ÇED alanı ise 22 bin 520 dönüm. Yani belki de Türkiye’nin en büyük altın madenini açmaya hazırlanıyorlar. 22 bin 520 dönüm üzerinde 14 ocak açmayı planlamışlar. 60 bin dönümlük ruhsat sahası içinde içinde arama çalışmalarını sürdürüp yeni yeni ocaklar açabileceklerini de belirtiyorlar. Yani kapasite artışlarına şimdiden göz kırpıyorlar.
Bir ton içinde yarım gram altın
Kurmak istedikleri 3 adet pasa depolama alanı yerleşim yerlerinin, köylerin ve Boztepe ilçe merkezinin hemen dibinde. Bir yıl içinde 37 milyon 100 bin ton pasa+cevher çıkarılması öngörülüyor... Bunun 3 milyon tonu cevher, 34 milyon 100 bin tonu ise pasa olarak öngörülüyor... Çıkarmak istedikleri altın bir tonda yarım gram. Yani tenör çok düşük.
Kırşehir Kuşatma Altında
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.