Kırşehirli 7 İşçi Borçlarını Ödeyebilmek İçin Gittikleri Ülkede Mahsur Kaldılar

DÜNYA 30.09.2022 - 11:25, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehirli 7 İşçi Borçlarını Ödeyebilmek İçin Gittikleri Ülkede Mahsur Kaldılar

Kırşehirli 7 işçi Özbekistan'ın Semerkant şehrinde mahsur kaldı.Soğuk demir işi için günlük 40 dolar teklifini kabul eden işçiler, Özbekistan'a gittiklerinde 4-5 gün çalıştıktan sonra firmanın kendilerine; diğer işçilerin kendilerini istemediğini, günlük 10 dolara çalışmaları durumunda çalışmalarına izin verileceğini ilettiğini belirttiler.İşçiler ise Türkiye'ye dönmek istiyor ancak 10 bin TL'lik bilet parasını karşılayamadıklarını belirterek yetkililerden yardım talep ediyorlar.

Alınan bilgiye göre Kırşehirli 7 işçi ( Cengiz Yılmaz , Serdar Güneş , Şeref Güneş, Noman Güneş, Haydar Güneş, Selahattin Çöl ve Zafer Baykal) çalışmak üzere Özbekistan'a gitti.Borçlarını ödemek ve ailelerinin geçimini sağlamak için bir Özbek firmasının günlük 40 dolar teklifini kabul eden işçiler, Özbekistan'ın Semerkant şehrine gittiklerinde ise şoke eden bir durumla karşılaştılar.İddiaya göre firmanın yerli çalışanları Türkiye'den gelen işçileri istemediklerini belirttiler.Firma ise Türk işçilere günlük 10 dolara çalışmaları durumunda çalışmalarına izin verileceğini iletti.İşçiler ise firmanın bu teklifini kabul etmedi.   ''GÜNLÜK 40 DOLAR DİYEREK GÖTÜRDÜLER 10 DOLARA İNDİRDİLER'' Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Cengiz Yılmaz, '' Türkiye'de borçlarımız vardı.Hem borçlarımızı ödemek hem de ailemizi geçindirmek için günlük 40 dolar teklifini kabul ederek Özbekistan'a gittik.4-5 gün çalıştıktan sonra firma, diğer işçilerin kendilerini istemediğini ancak günlük 10 dolar karşılığı çalışmamıza izin vereceklerini belirttiler.Biz de bunu kabul etmedik.4-5 günlük çalışmamızın karşılığını da alamadık.Tekrar ülkemize dönmek için Türk Büyükelçiliği'ne başvurduk.Onlar da 10 bin TL'lik uçak biletlerini firmaya ödetmeye çalışacaklarını ancak firmanın ödememesi durumunda da yapacak birşeylerinin olmadığını ilettiler.Biz buraya para kazanmak ve borçlarımızı ödemek için geldik.10 bin TL'yi nereden bulalım? Yetkililer lütfen bize yardımcı olsun.Ailelerimiz perişan'' şeklinde konuştu.   ''DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI'NA DURUMU İLETTİM''  Gerek ulusal mevzuatın gerekse de uluslararası sözleşmelerdeki yetersizliklerin; yurt dışını umut olarak gören işçileri sürekli olarak mağdur ettiğini ve Türk işçişeri taşeron firmaların insafına bırakmaktağını kaydeden Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi ; ''Kırşehirli 7 hemşehrimiz de ülkemizde süregelen ekonomik krizlerin sonucu olan işsizlik ve yoksulluğun etksinden kurtulmak için çareyi yurt dışında çalışmakta aramışlardır. Ancak orada mahsur kalmış ve çok zor şartlarda ahırdan bozma bir yerde kalmaktadırlar. Tarafımıza haber ulaşır ulaşmaz hemen harekete geçip Özbekistan'ın Semerkant şehrinde taşeron firmanın ortada bıraktığı 7 Kırşehirli hemşerimiz için Dış İşleri Bakanlığı'na gerekli bilgilendirmeyi resmi kanallardan yapmış bulunmaktayım. Ayrıca TBMM açılır açılmaz durumu Meclis gündemine de taşıyacağım. Bu işçilerimizi vatana geri getirmek için tüm sorunları aşmak devletimizin vazifesidir. İşçilerimiz Türkiye'ye gelene kadar konunun bizzat takipçisi olacağımdan aziz Kırşehirli hemşerilerimizin şüphesi olmasın.''  
Kırşehirli 7 işçi Özbekistan'ın Semerkant şehrinde mahsur kaldı.Soğuk demir işi için günlük 40 dolar teklifini kabul eden işçiler, Özbekistan'a gittiklerinde 4-5 gün çalıştıktan sonra firmanın kendilerine; diğer işçilerin kendilerini istemediğini, günlük 10 dolara çalışmaları durumunda çalışmalarına izin verileceğini ilettiğini belirttiler.İşçiler ise Türkiye'ye dönmek istiyor ancak 10 bin TL'lik bilet parasını karşılayamadıklarını belirterek yetkililerden yardım talep ediyorlar.

Alınan bilgiye göre Kırşehirli 7 işçi ( Cengiz Yılmaz , Serdar Güneş , Şeref Güneş, Noman Güneş, Haydar Güneş, Selahattin Çöl ve Zafer Baykal) çalışmak üzere Özbekistan'a gitti.Borçlarını ödemek ve ailelerinin geçimini sağlamak için bir Özbek firmasının günlük 40 dolar teklifini kabul eden işçiler, Özbekistan'ın Semerkant şehrine gittiklerinde ise şoke eden bir durumla karşılaştılar.İddiaya göre firmanın yerli çalışanları Türkiye'den gelen işçileri istemediklerini belirttiler.Firma ise Türk işçilere günlük 10 dolara çalışmaları durumunda çalışmalarına izin verileceğini iletti.İşçiler ise firmanın bu teklifini kabul etmedi.

 

''GÜNLÜK 40 DOLAR DİYEREK GÖTÜRDÜLER 10 DOLARA İNDİRDİLER''

Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Cengiz Yılmaz, '' Türkiye'de borçlarımız vardı.Hem borçlarımızı ödemek hem de ailemizi geçindirmek için günlük 40 dolar teklifini kabul ederek Özbekistan'a gittik.4-5 gün çalıştıktan sonra firma, diğer işçilerin kendilerini istemediğini ancak günlük 10 dolar karşılığı çalışmamıza izin vereceklerini belirttiler.Biz de bunu kabul etmedik.4-5 günlük çalışmamızın karşılığını da alamadık.Tekrar ülkemize dönmek için Türk Büyükelçiliği'ne başvurduk.Onlar da 10 bin TL'lik uçak biletlerini firmaya ödetmeye çalışacaklarını ancak firmanın ödememesi durumunda da yapacak birşeylerinin olmadığını ilettiler.Biz buraya para kazanmak ve borçlarımızı ödemek için geldik.10 bin TL'yi nereden bulalım? Yetkililer lütfen bize yardımcı olsun.Ailelerimiz perişan'' şeklinde konuştu.

 

''DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI'NA DURUMU İLETTİM''

 Gerek ulusal mevzuatın gerekse de uluslararası sözleşmelerdeki yetersizliklerin; yurt dışını umut olarak gören işçileri sürekli olarak mağdur ettiğini ve Türk işçişeri taşeron firmaların insafına bırakmaktağını kaydeden Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi ;

''Kırşehirli 7 hemşehrimiz de ülkemizde süregelen ekonomik krizlerin sonucu olan işsizlik ve yoksulluğun etksinden kurtulmak için çareyi yurt dışında çalışmakta aramışlardır. Ancak orada mahsur kalmış ve çok zor şartlarda ahırdan bozma bir yerde kalmaktadırlar. Tarafımıza haber ulaşır ulaşmaz hemen harekete geçip Özbekistan'ın Semerkant şehrinde taşeron firmanın ortada bıraktığı 7 Kırşehirli hemşerimiz için Dış İşleri Bakanlığı'na gerekli bilgilendirmeyi resmi kanallardan yapmış bulunmaktayım. Ayrıca TBMM açılır açılmaz durumu Meclis gündemine de taşıyacağım. Bu işçilerimizi vatana geri getirmek için tüm sorunları aşmak devletimizin vazifesidir. İşçilerimiz Türkiye'ye gelene kadar konunun bizzat takipçisi olacağımdan aziz Kırşehirli hemşerilerimizin şüphesi olmasın.''
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.