Kırşehir'in Doğa Harikası Gölleri
Kırşehir'in Doğa Harikası Gölleri
Kırşehir'de doğal ve barajların su tutmasıyla birlikte oluşan çok sayıda irili ufaklı göl bulunuyor.Siz değerli okuyucularımız için Kırşehir'deki gölleri derledik.
Kırşehir'de doğal ve barajların su tutmasıyla birlikte oluşan çok sayıda irili ufaklı göl bulunuyor.Siz değerli okuyucularımız için Kırşehir'deki gölleri derledik.
Seyfe Gölü
Seyfe Gölü Mucur sınırları içerisinde ve Kırşehir'in kuzeydoğusunda yer alır.İç Anadolu'daki birkaç tuzlu gölden birisi olan Seyfe, sit bölgesi ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.Tamamen dolu olduğunda bile en fazla 1 metre derinliğe ulaşan ancak genişbir alana yayılan göl bu nedenle her yıl yüz binlerce göçmen kuşun akınına uğruyor.Özel ekosistemi ile Türkiye'nin en önemli habitatlarından olan Seyfe Gölü tarımsal olarak yanlış sulama ve göl kaynaklarının Mucur içme suyu hatlarına bağlanması nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.Seyfe Gölü ayrıca eşsiz manzarasıyla gezginlerin de en uğrak noktarlarından birisini oluşturuyor.
Hirfanlı Barajı
Elektrik üretmek amacıyla Kızılırmak üzerine 1959 yılında kurulan Hirfanlı Barajı, Kırşehir, Ankara ve Aksaray'a kıyısı olan göletiyle de vatandaşların hem balıkçılık hem de turizm anlamında kullandığı en önemli lokasyonlar arasında bulunuyor.Özellikle göletin Savcılı'daki sahil şeridi İç Anadolu Bölgesi'nin plajı olarak biliniyor.Her yıl Kırşehir ve çevre İllerden çok sayıda insan Hirfanlı'ya akın ediyor.
Eskiyurt Göleti
Akçakent şehir merkezine 1 kilometre mesafede bulunan Eskiyurt Göleti, Akçakent koruluğu olarak bilinen Meşe Ormanı içerisinde bulunuyor.Eşsiz manzarasına sahip olan Eskiyurt Göleti'nin çevresinde piknik ve mesire alanları da bulunuyor.Turizme kazandırılması gereken göl, etrafındaki mandıra yapılaşması nedeniyle kötü günler geçiriyor.
Obruk Gölü
Kırşehir'in en az bilinen ancak benzersiz göllerinden birisi olan Obruk Gölü, Mucur'a bağlı Obruk Köyü'nün hemen yanında bulunuyor.1991 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Obruk Gölü çevresindeki kayalıklar ve mağaralar göle eşsiz bir görüntü kazandırıyor.Kayalıklardan göl seviyesine kadar olan derinlik 100 metreye ulaşırken gölün çapı ise 900 metre civarında ve göl derinliği ise 4-5 metre ancak daha derin olan kısımlarının da olduğu biliniyor.Gölde aynalı ve kambur sazan ile birlikte kadife türünde balıklar da yaşıyor.
Nigaroğlu Gölü
Çiçekdağı sınırları içerisinde Gölcük Köyü yakınlarında bulunan doğal göl, daha çok ziyaretçilerinin balık avladığı bir bölge olarak biliniyor.Yozgat sınırında bulunan göl, Kırşehir'de pek bilinmese de bozkırın ortasında huzur veren bir manzaraya sahip.
Çuğun Göleti
Taşkın önleme ve sulama amacıyla 1970 yılında inşa edilen barajın su tutmasıyla birlikte ortaya çıkan Çuğun Göleti, Kırşehir'e 20 kilometre uzaklıkta ve Çuğun Köyü'nin kuzey batısında bulunuyor.Su sporları ve rüzgar sörfü için uygun olan Çuğun'da ayrıca piknik ve mesire alanları ile de en çok tercih edilen bölgelerden birisi.Çok sayıda balık çeşidinin bulunduğu göl bu anlamda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
Karaova Göleti
1998 yılında sulama amacıyla tamamlanan Karaova Baraj Gölü, Akpınar'a bağlı Karaova Köyü sınırları içerisinde bulunuyor.Göl, Kırşehir ve Kırıkkale başta olmak üzere balık avlama meraklılarının en çok ziyaret ettiği bölgeler arasında yer alıyor.
Boğazevci Göleti
Çiçekdağı'na bağlı Boğazevci Köyü sınırları içerisinde yakın bir tarihte inşa edilen Barajın su tutmasıyla birlikte Meşe Ormanı içerisinde muhteşem bir manzaraya sahip olan göl , çok sayıda ziyaretçinin vakit geçirdiği alanlardan birisi. Göl ve çevresi ayrıca ''bungalov'' ve ''tiny house'' olarak bilinen konaklama potansiyeline de oldukça uygun.
Hılla Gölü
Kırşehir kent merkezinde bulunan Hılla Gölü'nün hemen yanında bir de restoran bulunuyor.Kırşehir'de oldukça bilinen göl ayrıca tarihi bir öneme de sahip.Osmanlı Beyliği'nin kuruluşundan önce Türkmen Beylerinin Hılla Gölü'nde toplandığı ve burada Ertuğrul Gazi'ye hükümdarlık alametleri takdim ettikleri biliniyor.
Japon Bahçesi Göleti
Kaman'a bağlı Çağırkan Kasabası sınırları içerisinde bulunan Japon Bahçesi içerisindeki gölet her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.Çok sayıda japon balığının bulunduğu göl tıpkı Hılla Gölü'nde olduğu gibi yeni evli çiftlerin fotoğraf çektirdiği lokasyonlar arasında yer alıyor.
Diğer Göletler
Irmak ve dere açısından oldukça zengin olan Kırşehir'de bu akarsular üzerinde kurulu çok sayıda baraj göletleri bulunuyor.Bunlar arasında ; Neşet Ertaş (Akpınar), Aksaklı (Mucur), Sıdıklı, Ömerhacılı (Kaman), Savcılı, Kesikköprü (Kaman), Çiftlikbala (Kaman) , Kırdök (Çiçekdağı), Dulkadirli , gibi çok sayıda gölet bulunuyor.Sulama ve taşkın önleme için inşa edilen bu göletler çok sayıda vatandaşın uğradığı , zaman geçirdiği ve balık avladığı noktaları da oluşturuyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.