Kırşehir'de Bir Doğa Harikası : Obruk Gölü

TURİZM 29.09.2024 - 23:04, Güncelleme: 29.09.2024 - 23:02
 

Kırşehir'de Bir Doğa Harikası : Obruk Gölü

Kırşehir'de bulunan ve bir doğa harikası olan Obruk Gölü, mağaraları ve doğal görüntüsü ile keşfedilmeyi bekliyor.

Ozanları, erenleri, Selçuklu dönemine ait eserleriyle tarih ve kültür merkezi olarak anılan Kırşehir'de çok sayıda doğal güzellikler de bulunuyor.Ankara-Kayseri karayolu üzerinde Mucur'a bağlı Obruk Köyü'nde hemen yanında bulunan 1. derece doğal sit alanı olan Obruk Gölü, uzun zaman önce kireçteşlarının erimesi ve üst tabakanın çökmesiyle oluşmuş.Çevresine göre korunaklı olan ve içerisinde bir göl bulunan obruk gölünün, eski çağlarda yerleşim sahası olarak kullanıldığı biliniyor. Bunu da obruğun dik yamaçlarında elle açılmış olan barınak amaçlı oda şeklindeki mağarardan anlıyoruz.50 metre derinlik ve yaklaşık 230 metre çapa sahip olan gölün etrafındaki doğal kayalar ve mağaralar doğa harikasına özgün bir görünüm kazandırıyor. YAZ-KIŞ GÖLDE SU BULUNUYOR Obruk gölünün çapı yaklaşık olarak doğu-batı yönünde 200 m, kuzey-güney yönünde 230 metredir. Yüzeyi 1169 m kotunda olan göl 37.000 m2 alana sahiptir.Gölün sığ olan kıyıya yakın kesimlerinde ince şeritler halinde uzanan sazlar bulunmaktadır. Kökleri göl içerisinde olan ve boylan 2 m ’yi bulan sazlar yıl boyu yeşil kalmaktadır. Gölde bulunan aynalı sazan balığı bulunmaktadır. Sahada özellikle yaz aylarında yaşanan önemli miktardaki buharlaşmaya rağmen gölün suyu yaz kış mevcuttur. Ancak göl seviyesinde mevsimler ve yıllar arasında önemli sayılabilecek değişmeler olmaktadır.  TURİZM ROTASI ÜZERİNDE  Mucur Obruğu’nun Ankara-Kayseri  Karayolu’na sadece 1300 m mesafede yer alması ve turizm açısından Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Mucur Yedi Katlı Yeraltı Şehri, Hacıbektaş, Kapodokya Yöresi, Erciyes Dağı ve Sultan Sazlığı ile aynı güzergâh üzerinde bulunması, bu alana yapılacak olan kısa süreli tur ziyaretlerine elverişli bir ortam yaratmaktadır. 
Kırşehir'de bulunan ve bir doğa harikası olan Obruk Gölü, mağaraları ve doğal görüntüsü ile keşfedilmeyi bekliyor.

Ozanları, erenleri, Selçuklu dönemine ait eserleriyle tarih ve kültür merkezi olarak anılan Kırşehir'de çok sayıda doğal güzellikler de bulunuyor.Ankara-Kayseri karayolu üzerinde Mucur'a bağlı Obruk Köyü'nde hemen yanında bulunan 1. derece doğal sit alanı olan Obruk Gölü, uzun zaman önce kireçteşlarının erimesi ve üst tabakanın çökmesiyle oluşmuş.Çevresine göre korunaklı olan ve içerisinde bir göl bulunan obruk gölünün, eski çağlarda yerleşim sahası olarak kullanıldığı biliniyor. Bunu da obruğun dik yamaçlarında elle açılmış olan barınak amaçlı oda şeklindeki mağarardan anlıyoruz.50 metre derinlik ve yaklaşık 230 metre çapa sahip olan gölün etrafındaki doğal kayalar ve mağaralar doğa harikasına özgün bir görünüm kazandırıyor.

YAZ-KIŞ GÖLDE SU BULUNUYOR

Obruk gölünün çapı yaklaşık olarak doğu-batı yönünde 200 m, kuzey-güney yönünde 230 metredir. Yüzeyi 1169 m kotunda olan göl 37.000 m2 alana sahiptir.Gölün sığ olan kıyıya yakın kesimlerinde ince şeritler halinde uzanan sazlar bulunmaktadır. Kökleri göl içerisinde olan ve boylan 2 m ’yi bulan sazlar yıl boyu yeşil kalmaktadır. Gölde bulunan aynalı sazan balığı bulunmaktadır. Sahada özellikle yaz aylarında yaşanan önemli miktardaki buharlaşmaya rağmen gölün suyu yaz kış mevcuttur. Ancak göl seviyesinde mevsimler ve yıllar arasında önemli sayılabilecek değişmeler olmaktadır. 

TURİZM ROTASI ÜZERİNDE 

Mucur Obruğu’nun Ankara-Kayseri  Karayolu’na sadece 1300 m mesafede yer alması ve turizm açısından Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Mucur Yedi Katlı Yeraltı Şehri, Hacıbektaş, Kapodokya Yöresi, Erciyes Dağı ve Sultan Sazlığı ile aynı güzergâh üzerinde bulunması, bu alana yapılacak olan kısa süreli tur ziyaretlerine elverişli bir ortam yaratmaktadır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİKEN
(30.09.2024 10:30 - #10169)
Şu anda orası bir çöplük. Ziyarete gelenler, ellerindeki çöpünü oraya atmışlar. Obruk Gölü 'nün çöplük haline gelmesine sebep olanları Allah 'a havale ediyorum.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.