Kırşehir ve Deprem

01.02.2020 - 12:04, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir ve Deprem

Son dönemde artan depremler akıllara bir süre önce güncellenen ''Türkiye Deprem Haritasını'' getirdi.Bilindiği gibi söz konusu haritada en radikal değişiklik Kırşehir'de yaşanmıştı.Bugüne dek 1. derece deprem bölgesi olarak bilinen Kırşehir yeni haritada ; deprem riski en az olan iller arasında yer aldı. Kırşehir deprem riski en az iller arasında yer almasına rağmen Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden birisi olan 1938 depremini yaşadı.19 Nisan 1938 tarihinde Türkiye saati ile 13:00’de Kırşehir’in doğusunda Seyfe Fay Zonu’nun kuzeybatısında yer alan Akpınar segmentinde meydana gelen Ms 6.6 büyüklüğündeki deprem, Kırşehir'e bağlı Akpınar-Köşker arasında yer alan 100 köyü yerle bir etmiş, 149 kişi hayatını kaybetmiş, 3860 binada hasar meydana gelmişti. Bu depremin ardından uzun süre sessiz kalan fay hatları bu kez 2016 10 Ocak 2016 tarihinde harekete geçti.Merkez üssü Çiçekdağı olan 5.1 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmazken bazı evlerde hasar meydana gelmişti.Büyük paniğe kapılan vatandaşlar bir süre evlerine giremedi. Çiçekdağı depreminin ardından Kırşehir'in deprem riski ve fay hatları ile ilgili bilgisini aldığımız uzmanlar , Kırşehir'de en uzun fayların 2 ya da 3 km uzunluğunda olduğunu bunların ise çok büyük şiddetli depremler yaratamayacağını ve Kırşehir'de meydana gelebilecek en büyük depremin en fazla 5 şiddetinde olabileceğini belirttiler.Bu depremden 2 yıl sonra ise hazırlanan yeni deprem haritasında 1. derece deprem bölgesi olarak gösterilen Kırşehir Türkiye'nin deprem riski en az ili olarak gösterilmeye başlandı.Aslında yeni deprem haritası beraberinde yenilikleri de getirdi.Buna göre ; AFAD üzerinden ulaşılabilinen yeni haritada vatandaşlar sadece illerin değil pafta, ada , parsel gibi noktaların da deprem riskine ulaşabiliyordu. Kırşehir’in usta ve deneyimli gazetecesi rahmetli Avşar Cihan ise konuya farklı bir boyut kazandırmıştı. İstanbul ve Düzce depremlerinin olduğu 1999 yılında, dönemin Belediye yönetimi tarafından kaynak bulma amacıyla Kırşehir’i 1. deprem bölgesine aldırarak 3 milyon dolar civarında bir teşvikten faydalandıklarını ancak daha sonra Kırşehir’in 1. deprem bölgesine alınmasıyla birlikte birçok yatırım yapılmasının önüne geçildiğini belirten Cihan, bu tarihten sonra yapılan inşaatlarda 1. deprem bölgesine göre hareket edildiği için yatırımcıların ciddi anlamda zarara uğradığını da açıklamıştı. Elazığ'da meydana gelen depremin ardından yeni deprem haritası tekrar gündeme geldi.Sosyal medyada en çok ilgi gören konulardan birisi de deprem riski en az olan illerdi.Birçok sosyal medya kullanıcısı deprem riski en az olan Kırşehir'e yerleşmeyi düşündüklerini yazdı.  

Son dönemde artan depremler akıllara bir süre önce güncellenen ''Türkiye Deprem Haritasını'' getirdi.Bilindiği gibi söz konusu haritada en radikal değişiklik Kırşehir'de yaşanmıştı.Bugüne dek 1. derece deprem bölgesi olarak bilinen Kırşehir yeni haritada ; deprem riski en az olan iller arasında yer aldı.

Kırşehir deprem riski en az iller arasında yer almasına rağmen Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden birisi olan 1938 depremini yaşadı.19 Nisan 1938 tarihinde Türkiye saati ile 13:00’de Kırşehir’in doğusunda Seyfe Fay Zonu’nun kuzeybatısında yer alan Akpınar segmentinde meydana gelen Ms 6.6 büyüklüğündeki deprem, Kırşehir'e bağlı Akpınar-Köşker arasında yer alan 100 köyü yerle bir etmiş, 149 kişi hayatını kaybetmiş, 3860 binada hasar meydana gelmişti.

Bu depremin ardından uzun süre sessiz kalan fay hatları bu kez 2016 10 Ocak 2016 tarihinde harekete geçti.Merkez üssü Çiçekdağı olan 5.1 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmazken bazı evlerde hasar meydana gelmişti.Büyük paniğe kapılan vatandaşlar bir süre evlerine giremedi.

Çiçekdağı depreminin ardından Kırşehir'in deprem riski ve fay hatları ile ilgili bilgisini aldığımız uzmanlar , Kırşehir'de en uzun fayların 2 ya da 3 km uzunluğunda olduğunu bunların ise çok büyük şiddetli depremler yaratamayacağını ve Kırşehir'de meydana gelebilecek en büyük depremin en fazla 5 şiddetinde olabileceğini belirttiler.Bu depremden 2 yıl sonra ise hazırlanan yeni deprem haritasında 1. derece deprem bölgesi olarak gösterilen Kırşehir Türkiye'nin deprem riski en az ili olarak gösterilmeye başlandı.Aslında yeni deprem haritası beraberinde yenilikleri de getirdi.Buna göre ; AFAD üzerinden ulaşılabilinen yeni haritada vatandaşlar sadece illerin değil pafta, ada , parsel gibi noktaların da deprem riskine ulaşabiliyordu.

Kırşehir’in usta ve deneyimli gazetecesi rahmetli Avşar Cihan ise konuya farklı bir boyut kazandırmıştı. İstanbul ve Düzce depremlerinin olduğu 1999 yılında, dönemin Belediye yönetimi tarafından kaynak bulma amacıyla Kırşehir’i 1. deprem bölgesine aldırarak 3 milyon dolar civarında bir teşvikten faydalandıklarını ancak daha sonra Kırşehir’in 1. deprem bölgesine alınmasıyla birlikte birçok yatırım yapılmasının önüne geçildiğini belirten Cihan, bu tarihten sonra yapılan inşaatlarda 1. deprem bölgesine göre hareket edildiği için yatırımcıların ciddi anlamda zarara uğradığını da açıklamıştı.

Elazığ'da meydana gelen depremin ardından yeni deprem haritası tekrar gündeme geldi.Sosyal medyada en çok ilgi gören konulardan birisi de deprem riski en az olan illerdi.Birçok sosyal medya kullanıcısı deprem riski en az olan Kırşehir'e yerleşmeyi düşündüklerini yazdı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.