Kırşehir ve Çevre İllerde Meteor Heyecanı

BİLİM 06.07.2024 - 01:02, Güncelleme: 06.07.2024 - 00:48
 

Kırşehir ve Çevre İllerde Meteor Heyecanı

Akşam saatlerinde Kırşehir de olmak üzere İstanbul ve Ankara ile çevre illerin birçok noktasında görülen göktaşı düşüşü görenleri heyecanlandırdı.

Kırşehir'de birçok vatandaşın gökyüzünde fark ettiği ve takip ettiği yeşil renkteki ışık hüzmeleri bir süre sonra gözden kayboldu.Söz konusu ışık hüzmelerinin önce starlink uyduları olduğu düşünüldü.Ancak bir süre sonra birçok kentten görülen şeyin bir göktaşı düşüşü olduğu ortaya çıktı.Göktaşının düşüş anı Kırşehir dahil birçok kentten gözlemlendi. TÜRKİYE UZAY AJANSI’NDAN AÇIKLAMA Türkiye Uzay Ajansı’ndan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: - "Bu gece ülkemizin çeşitli yerlerinde gökyüzünde görülen meteor heyecana neden oldu. - Meteorların atmosferden girişi sırasında oluşan renkler; meteorun kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi birkaç faktöre bağlı olarak farklılık göstermektedir. - Kimyasal Bileşim: Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabilmektedir. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı bir renk oluşturabilirken, magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum (Ca+) ise mor renk oluşturabilmektedir. Meteorda bulunan bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli bir etkendir. - Hız: Daha hızlı hareket eden meteorlar, daha parlak ve renkli görüntüler oluşturmaktadır. - Atmosfer Koşulları: Atmosferdeki farklı gazlar, buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabilmektedir. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturmaktadır. - Meteoridin Boyutu: Daha büyük meteoridler, girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabilirler. Genel olarak, bu faktörler çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olur, bu da her meteorik olayı benzersiz ve görsel olarak etkileyici bir doğa olayı haline getirmektedir."
Akşam saatlerinde Kırşehir de olmak üzere İstanbul ve Ankara ile çevre illerin birçok noktasında görülen göktaşı düşüşü görenleri heyecanlandırdı.

Kırşehir'de birçok vatandaşın gökyüzünde fark ettiği ve takip ettiği yeşil renkteki ışık hüzmeleri bir süre sonra gözden kayboldu.Söz konusu ışık hüzmelerinin önce starlink uyduları olduğu düşünüldü.Ancak bir süre sonra birçok kentten görülen şeyin bir göktaşı düşüşü olduğu ortaya çıktı.Göktaşının düşüş anı Kırşehir dahil birçok kentten gözlemlendi.

TÜRKİYE UZAY AJANSI’NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Uzay Ajansı’ndan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

- "Bu gece ülkemizin çeşitli yerlerinde gökyüzünde görülen meteor heyecana neden oldu.

- Meteorların atmosferden girişi sırasında oluşan renkler; meteorun kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferinde bulunan gazlar gibi birkaç faktöre bağlı olarak farklılık göstermektedir.

- Kimyasal Bileşim: Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabilmektedir. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı bir renk oluşturabilirken, magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum (Ca+) ise mor renk oluşturabilmektedir. Meteorda bulunan bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli bir etkendir.

- Hız: Daha hızlı hareket eden meteorlar, daha parlak ve renkli görüntüler oluşturmaktadır.

- Atmosfer Koşulları: Atmosferdeki farklı gazlar, buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabilmektedir. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturmaktadır.

- Meteoridin Boyutu: Daha büyük meteoridler, girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabilirler.

Genel olarak, bu faktörler çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olur, bu da her meteorik olayı benzersiz ve görsel olarak etkileyici bir doğa olayı haline getirmektedir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.