Kırşehir'in Yok Edilen Tarihi

19.02.2021 - 13:52, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'in Yok Edilen Tarihi

5 Bin yıllık tarihe sahip olan ve şehir kimliğine Selçuklu'nun damga vurduğu Kırşehir'de bir dönem yapılan yanlış düzenlemeler nedeniyle önemli eserler yok oldu.

Moğol istilası öncesi tarihi kayıtlarda 18 bin hane bulunduğu yazılı olan Kırşehir muhakkak Anadolu'nun en büyük şehirlerindendi.Böylesi büyük bir şehirde bugüne kadar gelen sayılı bir kaç tarihi yapının kalması aslında Kırşehir'in ne kadar tahribata uğradığını ortaya koyuyor.Gerek Moğol istilası gerekse meydana gelen talihsiz vakalar sonucu çok sayıda eser de ortadan kalktı ancak kalan eserler de yakın tarihte yapılan yanlış düzenlemeler sonucu yok oldu.   AHİ EVRAN-I VELİ TAHRİBATI   Türk tarhinin en önemli şahsiyetlerinden Ahi Evran-ı Veli işgalci Moğollar tarafından şehit edildiğinde 92 yaşında idi.Moğol yönetimi, dönemin hakim gücü olması nedeniyle Ahi Evran-ı Veli'yi unutturmaya çalışsa da Türk Halkı asla kendisi unutmadı ve 14. yüzyılda kendisi için bugünkü türbesi inşa edildi.Türbenin çevresine zamanla öğrencileri , torunları ve akrabaları da defnedildi.Yani bugünkü Ahi Evran Camisinin etrafı aslında bir mezarlık aynı zamanda ancak yakın tarihte yapılan yanlış bir düzenleme nedeniyle restorasyon öncesi tarihi mezar taşları kaldırılmış ve Ankara'da bulunan Etnografya müzesine taşınmış.   Fotoğraf : Abdullah Çelik   İşte Ahi Evran-ı Veli Camii ve Türbesinin en eski fotoğrafı.Görüldüğü gibi caminin etrafında çok sayıda tarihi mezar taşı vardı ama o mezarları temsilen yalnızca caminin arka ve yan cephelerini çevreleyen bir yeşil alan bırakıldı.Söz konusu mezarlıkların daha geniş bir alana yayılmış olduğu düşünülüyor.   TARİHİ BEDESTEN YIKILDI   Bugün 1. Çaarşı , 2. çarşı ve 3. çarşı olarak adlandırılan bölgede bir zamanlar 40 dükkanı olan ve Selçuklulardan kaldığı düşünülen tarihi bir bedesten bulunuyordu.Ancak dönemin Valisi Mithat Saylam tarihi bedesteni yıktırırarak bölgede daha küçük dükkanlardan oluşan yeni bir çarşı inşa ettirdi ancak alınan bu karar Kırşehir tarihine atılan en büyük darbelerden birisi oldu.     Yıktırılan tarihi bedestenden ise kalehöyük'e çıkış için kullanılan merdiven taşları kaldı.Zira bedestenin yıkılan taşları merdivende kullanıldı.Ancak tarihi bedestenin temelleri hala duruyor.Hatta birçok iş yeri bodrum için çalışma yaptığı sırada bu temellerle karşılaşıyor ve kırmakta olduça güçlük çekiyor.   TARİHİ CAMİNİN YERİNDE ZÜCCACİYE DÜKKANI   İsmailağa Camisi, uzun çarşıda yani kalehöyükün eteğinde bulunuyordu.Çarşı camisine yakın bir mesafedeydi.Osmanlı Döneminde inşa edildiği düşünülen Cami yine Vali Mithat Saylam döneminde yapılan imar değişikliği bahane gösterilerek yıktırılmıştı.     Tarihi Camiden geriye kalan tek fotoğraf bu.Yıktırılan Caminin yerinde ise bir züccaciye dükkanı bulunuyor. Not : Bu içerik yeni tespitlerle birlikte güncellenerek siz değerli okurlarımızla paylaşılacaktır.
5 Bin yıllık tarihe sahip olan ve şehir kimliğine Selçuklu'nun damga vurduğu Kırşehir'de bir dönem yapılan yanlış düzenlemeler nedeniyle önemli eserler yok oldu.

Moğol istilası öncesi tarihi kayıtlarda 18 bin hane bulunduğu yazılı olan Kırşehir muhakkak Anadolu'nun en büyük şehirlerindendi.Böylesi büyük bir şehirde bugüne kadar gelen sayılı bir kaç tarihi yapının kalması aslında Kırşehir'in ne kadar tahribata uğradığını ortaya koyuyor.Gerek Moğol istilası gerekse meydana gelen talihsiz vakalar sonucu çok sayıda eser de ortadan kalktı ancak kalan eserler de yakın tarihte yapılan yanlış düzenlemeler sonucu yok oldu.

 

AHİ EVRAN-I VELİ TAHRİBATI

 

Türk tarhinin en önemli şahsiyetlerinden Ahi Evran-ı Veli işgalci Moğollar tarafından şehit edildiğinde 92 yaşında idi.Moğol yönetimi, dönemin hakim gücü olması nedeniyle Ahi Evran-ı Veli'yi unutturmaya çalışsa da Türk Halkı asla kendisi unutmadı ve 14. yüzyılda kendisi için bugünkü türbesi inşa edildi.Türbenin çevresine zamanla öğrencileri , torunları ve akrabaları da defnedildi.Yani bugünkü Ahi Evran Camisinin etrafı aslında bir mezarlık aynı zamanda ancak yakın tarihte yapılan yanlış bir düzenleme nedeniyle restorasyon öncesi tarihi mezar taşları kaldırılmış ve Ankara'da bulunan Etnografya müzesine taşınmış.

 

Fotoğraf : Abdullah Çelik

 

İşte Ahi Evran-ı Veli Camii ve Türbesinin en eski fotoğrafı.Görüldüğü gibi caminin etrafında çok sayıda tarihi mezar taşı vardı ama o mezarları temsilen yalnızca caminin arka ve yan cephelerini çevreleyen bir yeşil alan bırakıldı.Söz konusu mezarlıkların daha geniş bir alana yayılmış olduğu düşünülüyor.

 

TARİHİ BEDESTEN YIKILDI

 

Bugün 1. Çaarşı , 2. çarşı ve 3. çarşı olarak adlandırılan bölgede bir zamanlar 40 dükkanı olan ve Selçuklulardan kaldığı düşünülen tarihi bir bedesten bulunuyordu.Ancak dönemin Valisi Mithat Saylam tarihi bedesteni yıktırırarak bölgede daha küçük dükkanlardan oluşan yeni bir çarşı inşa ettirdi ancak alınan bu karar Kırşehir tarihine atılan en büyük darbelerden birisi oldu.

 

 

Yıktırılan tarihi bedestenden ise kalehöyük'e çıkış için kullanılan merdiven taşları kaldı.Zira bedestenin yıkılan taşları merdivende kullanıldı.Ancak tarihi bedestenin temelleri hala duruyor.Hatta birçok iş yeri bodrum için çalışma yaptığı sırada bu temellerle karşılaşıyor ve kırmakta olduça güçlük çekiyor.

 

TARİHİ CAMİNİN YERİNDE ZÜCCACİYE DÜKKANI

 

İsmailağa Camisi, uzun çarşıda yani kalehöyükün eteğinde bulunuyordu.Çarşı camisine yakın bir mesafedeydi.Osmanlı Döneminde inşa edildiği düşünülen Cami yine Vali Mithat Saylam döneminde yapılan imar değişikliği bahane gösterilerek yıktırılmıştı.

 

 

Tarihi Camiden geriye kalan tek fotoğraf bu.Yıktırılan Caminin yerinde ise bir züccaciye dükkanı bulunuyor.

Not : Bu içerik yeni tespitlerle birlikte güncellenerek siz değerli okurlarımızla paylaşılacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.