Kırşehir İçin Tehlike Çanları

EKONOMİ 27.11.2020 - 08:00, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir İçin Tehlike Çanları

Pandemi nedeniyle birçok firmanın zor durumda olduğu Kırşehir'de yapılan anket durumun vehametini de ortaya koydu.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz pandemi nedeniyle ilerleyen dönemler ile ilgili ''ekonomik faaliyette daha fazla bozulmaya yol açacağı aşikar'' yorumunda bulundu.iİkinci bir dalga durumunda oluşacak krizin ilk etapta en çok  havayolları şirketlerini, turizm sektörünü, yeme-içme sektörünü, hizmet sektörünü , spor salonları ve halı saha işletmelerini etkileyeceğini öngören Yılmaz , ''Şirketlerin nakitlerini tüketmesiyle iflasların yaşanacağı tahmin edilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi gerekmektedir. Tacir ve esnaflarımıza faiz oranı düşük uzun vadeli kredi kullanım imkanı verilmelidir.'' dedi.   ANKET ORTAYA KOYDU   Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak söz konusu durum ile ilgili bir anket çalışması yaptıklarını belirten Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü : Anketimize katılan firmaların 78’i yurtiçinde yeni sipariş almadıklarını, 13’ü siparişlerin normal seyrinde devam ettiğini, 100’ü ise yurtdışından yeni sipariş almadıklarını belirtmişlerdir.Bu dönemde Oda üyesi firmalarımızın yaşadığı en büyük aksaklık “nakit akışında yaşanan sorunlar, ödemelerin gecikmesi, sipariş ve taleplerde düşüş ve girdi tedarikinde yaşanan sorunlar” olmuştur. Oda üyesi firmaların 92,6’sı 2020 yılı cirolarında düşüş beklemektedir.Bu dönemde firmalarımızın 64’ü yatırımlarını ertelemek zorunda kalmıştır.Oda üyesi firmalarımızın 37’si piyasaların 2023 yılından sonra, 29’u 2021 yılından sonra açılacağına dair öngörüde bulunmuştur.Oda üyesi firmalarımızın 84’ü yapılan resmi açıklamaları ve alınan tedbirleri yeterli bulmamaktadır. Kısa çalışma ödeneği programından faydalanan üyelerimizin oranı 74 olarak analiz edilmiş olup, bu dönemde çalışanların maaşlarından kesinti yapmak zorunda kalan üyelerimizin oranı 28’dir.Bu dönemde kredi ihtiyacı olan üyelerimizin oranı 78 olarak analiz edilmiştir.
Pandemi nedeniyle birçok firmanın zor durumda olduğu Kırşehir'de yapılan anket durumun vehametini de ortaya koydu.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz pandemi nedeniyle ilerleyen dönemler ile ilgili ''ekonomik faaliyette daha fazla bozulmaya yol açacağı aşikar'' yorumunda bulundu.iİkinci bir dalga durumunda oluşacak krizin ilk etapta en çok  havayolları şirketlerini, turizm sektörünü, yeme-içme sektörünü, hizmet sektörünü , spor salonları ve halı saha işletmelerini etkileyeceğini öngören Yılmaz , ''Şirketlerin nakitlerini tüketmesiyle iflasların yaşanacağı tahmin edilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi gerekmektedir. Tacir ve esnaflarımıza faiz oranı düşük uzun vadeli kredi kullanım imkanı verilmelidir.'' dedi.

 

ANKET ORTAYA KOYDU

 

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak söz konusu durum ile ilgili bir anket çalışması yaptıklarını belirten Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü :

Anketimize katılan firmaların 78’i yurtiçinde yeni sipariş almadıklarını, 13’ü siparişlerin normal seyrinde devam ettiğini, 100’ü ise yurtdışından yeni sipariş almadıklarını belirtmişlerdir.Bu dönemde Oda üyesi firmalarımızın yaşadığı en büyük aksaklık “nakit akışında yaşanan sorunlar, ödemelerin gecikmesi, sipariş ve taleplerde düşüş ve girdi tedarikinde yaşanan sorunlar” olmuştur.

Oda üyesi firmaların 92,6’sı 2020 yılı cirolarında düşüş beklemektedir.Bu dönemde firmalarımızın 64’ü yatırımlarını ertelemek zorunda kalmıştır.Oda üyesi firmalarımızın 37’si piyasaların 2023 yılından sonra, 29’u 2021 yılından sonra açılacağına dair öngörüde bulunmuştur.Oda üyesi firmalarımızın 84’ü yapılan resmi açıklamaları ve alınan tedbirleri yeterli bulmamaktadır.

Kısa çalışma ödeneği programından faydalanan üyelerimizin oranı 74 olarak analiz edilmiş olup, bu dönemde çalışanların maaşlarından kesinti yapmak zorunda kalan üyelerimizin oranı 28’dir.Bu dönemde kredi ihtiyacı olan üyelerimizin oranı 78 olarak analiz edilmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.