Kırşehir Ekonomisi Neden Büyümüyor ?

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.05.2016 - 07:37, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir Ekonomisi Neden Büyümüyor ?

Kırşehir'in mevcut ekonomisinde,üretim ve istihdamında gerçek bir büyüme yaşanmıyor.Bunun en büyük sebeplerinden birisi de büyüyen sermayelerin başka şehirlere ve bu şehirlerdeki yatırımlara aktarılması ve hatta Kırşehir'e yatırımlar için aktarılan ödeneklerin daha Kırşehir'e gelmeden Ankara'da paylaşılması... Kırşehir'de bir şeyler yapılmaya çalışıldığı kesin fakat hep bir şeyler eksik kalıyor.Hastane, Üniversite, park ve bahçe yapılıyor evet güzelleşiyor Kırşehir ama asıl önemli olan Kırşehir'in reel büyümeyi gerçekleştirmesidir.Kırşehir'in mevcut ekonomik, sanayi ve istihdam seviyesi bir türlü beklenen sıçramayı yapamıyor. Kırşehir Türkiye'nin en önemli transit geçiş noktalarından birisi olduğu halde kendisi gibi aynı transit geçiş hattı üzerinde yer alan Kırıkkale ve Kayseri gibi bir türlü kendisinden beklenen büyüme ivmesini gösteremiyor.Bunun elbette birçok sebebi var.Bu sebeplerin en önemlilerinden birisi de Kırşehir'de kazanılan sermaye ve kaynakların Kırşehir'de değerlendirilmemesi.Şimdi bu konuyla ilgili bir kaç örnek vereceğim. Merkezi Kırıkkale'de olan ve Kırşehir Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Geyik Kilit Parke, yatırımlarını Kırıkkale'de değerlendiriyor.Kırıkkale'de birçok inşaat projesi yapan ve Konya'da da okul yaptıran firma Kırşehir'de Kilit parke, iskele, palet üretimi gerçekleştirip satmaya devam ediyor. Petlas Kırşehir'in Göz bebeği olmakla birlikte...Siz Kırşehir'de hiç ikinci bir Petlas gördünüz mü? Ne yazık ki Petlas'ı çalıştıran holdingler sadece mevcut fabrikanın yanına başka bir istihdam alanı oluşturmak yerine sadece mevcut Petlas Fabrikasını değerlendirip işleterek diğer şehirlerde yapacakları yatırımlara kaynak oluşturma derdindeler.Bırakın yeni bir yatırımı... Birçok şehir'de stadlara ve takımlara sponsor olan Petlas, harcadığı sponsorluk bedellerinin binde birini Kırşehirspor'a verse herhalde Kırşehirspor en kötü ihtimal şuan 2. ligde yerini almış olurdu. Kırşehir'in birçok dinamiği olduğu bir gerçek.Kırşehir'in reel büyüme gerçekleştirmesi tamamen mevcut istihdam ve üretimini artıracak yeni Petlaslarla yeni üretim alanlarıyla gerçekleşecektir.Gelişmiş ülkeler önce sanayi sıçramasını gerçekleştiren daha sonra da hizmet sektörünü büyüten ülkelerdir.Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kırşehir'de de tam tersi bir durum var.Mevcut sanayimizi ve üretim kapasitemizi gerçek bir büyüme noktasına getirmeden hizmet alanları oluşturmaya çalışıyoruz.Bu durumda ekonomide kısa vade de bir büyüme var gibi gözükse de uzun vadede bir getiri oluşturmuyor. Kırşehir ekonomide ve üretimde beklenen büyümeyi yaşayamıyor.Bunu en önemli bir diğer sebebi de Kırşehir'e ayrılan ödeneneklerin Kırşehir'e gelmeden Ankara'da paylaşılması konusu... Bu konuyu gelecek yazımızda değerlendireceğiz. ÖMER DURAN
Kırşehir'in mevcut ekonomisinde,üretim ve istihdamında gerçek bir büyüme yaşanmıyor.Bunun en büyük sebeplerinden birisi de büyüyen sermayelerin başka şehirlere ve bu şehirlerdeki yatırımlara aktarılması ve hatta Kırşehir'e yatırımlar için aktarılan ödeneklerin daha Kırşehir'e gelmeden Ankara'da paylaşılması... Kırşehir'de bir şeyler yapılmaya çalışıldığı kesin fakat hep bir şeyler eksik kalıyor.Hastane, Üniversite, park ve bahçe yapılıyor evet güzelleşiyor Kırşehir ama asıl önemli olan Kırşehir'in reel büyümeyi gerçekleştirmesidir.Kırşehir'in mevcut ekonomik, sanayi ve istihdam seviyesi bir türlü beklenen sıçramayı yapamıyor. Kırşehir Türkiye'nin en önemli transit geçiş noktalarından birisi olduğu halde kendisi gibi aynı transit geçiş hattı üzerinde yer alan Kırıkkale ve Kayseri gibi bir türlü kendisinden beklenen büyüme ivmesini gösteremiyor.Bunun elbette birçok sebebi var.Bu sebeplerin en önemlilerinden birisi de Kırşehir'de kazanılan sermaye ve kaynakların Kırşehir'de değerlendirilmemesi.Şimdi bu konuyla ilgili bir kaç örnek vereceğim. Merkezi Kırıkkale'de olan ve Kırşehir Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Geyik Kilit Parke, yatırımlarını Kırıkkale'de değerlendiriyor.Kırıkkale'de birçok inşaat projesi yapan ve Konya'da da okul yaptıran firma Kırşehir'de Kilit parke, iskele, palet üretimi gerçekleştirip satmaya devam ediyor. Petlas Kırşehir'in Göz bebeği olmakla birlikte...Siz Kırşehir'de hiç ikinci bir Petlas gördünüz mü? Ne yazık ki Petlas'ı çalıştıran holdingler sadece mevcut fabrikanın yanına başka bir istihdam alanı oluşturmak yerine sadece mevcut Petlas Fabrikasını değerlendirip işleterek diğer şehirlerde yapacakları yatırımlara kaynak oluşturma derdindeler.Bırakın yeni bir yatırımı... Birçok şehir'de stadlara ve takımlara sponsor olan Petlas, harcadığı sponsorluk bedellerinin binde birini Kırşehirspor'a verse herhalde Kırşehirspor en kötü ihtimal şuan 2. ligde yerini almış olurdu. Kırşehir'in birçok dinamiği olduğu bir gerçek.Kırşehir'in reel büyüme gerçekleştirmesi tamamen mevcut istihdam ve üretimini artıracak yeni Petlaslarla yeni üretim alanlarıyla gerçekleşecektir.Gelişmiş ülkeler önce sanayi sıçramasını gerçekleştiren daha sonra da hizmet sektörünü büyüten ülkelerdir.Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kırşehir'de de tam tersi bir durum var.Mevcut sanayimizi ve üretim kapasitemizi gerçek bir büyüme noktasına getirmeden hizmet alanları oluşturmaya çalışıyoruz.Bu durumda ekonomide kısa vade de bir büyüme var gibi gözükse de uzun vadede bir getiri oluşturmuyor. Kırşehir ekonomide ve üretimde beklenen büyümeyi yaşayamıyor.Bunu en önemli bir diğer sebebi de Kırşehir'e ayrılan ödeneneklerin Kırşehir'e gelmeden Ankara'da paylaşılması konusu... Bu konuyu gelecek yazımızda değerlendireceğiz.

ÖMER DURAN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.