Kırşehir Dövize En Çok Yönelen 2. İl Oldu

EKONOMİ 25.11.2021 - 19:06, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir Dövize En Çok Yönelen 2. İl Oldu

Dövizdeki rekor artış ile birlikte yeni artış yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili tartışmalar devam ederken, illerin döviz yükselişi karşısında gösterdiği reaksiyon verilerle ortaya kondu.Buna göre Haziran ve Eylül tarihleri arasında Döviz TL'den dövize en çok geçen Aksaray'dan sonra Kırşehir 2. sırada yer aldı.

Merkez Bankasının politik faizinde önce 300 sonra 100 faz puan indirime gitmesinin ardından dövizde de rekor düzeyde artışlar meydana gelmişti.Peki ma artan döviz karşısında vatandaşlar nasıl bir pozisyon alıyor.Bununla ilgili Haziran ve Eylül tarihleri arasında Fintürk verileri incelendiğinde İllerin dövize karşı farklı şekillerde pozisyon aldığı gözleniyor. DÖVİZ ALIMINDA AKSARAY BİRİNCİ KIRŞEHİR İKİNCİ OLDU Dolarda 8 TL’li seviyeleri en son gördüğümüz tarihler olan Haziran- Eylül ayları arasında Türkiye’de ciddi bir döviz hareketliliği yaşandı. Türkiye’nin 81 ilinde tasarruf mevduatı amacıyla bankalarda tutulan döviz hesaplarında bu dönemde 61 milyar TL’lik artış gerçekleşti. İller bazında bakıldığında ise oransal olarak en yüksek DTH artışı sırasıyla Aksaray, Kırşehir, Bingöl, Hatay, Osmaniye, Antalya, Rize, Yalova, Kahramanmaraş ve Kocaeli’de gerçekleşti. Aynı dönemde en çok döviz bozduran şehirler olarak Elazığ, Hakkari, Batman, Çankırı, Kırıkkale, Ardahan, Giresun, Erzincan, Kars ve Diyarbakır oldu.   VATANDAŞ BİRİKİMİNİ KORUMAK İÇİN DÖVİZE YÖNELİYOR TL mevduat faizleri giderek düşerken, vatandaş birikimini korumak üzere dövize yöneliyor.Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine gittiği 12-19 Kasım haftasında yurt içi yerleşik gerçek kişilerin yabancı para mevduatı, parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 138 milyon dolar arttı.TCMB verilerine göre, parite etkisinden arındırılmadığında stok değişim ise bu dönemde 909 milyon dolar artış yönünde oldu.Bu dönemde vatandaşlar 1 milyar 273 milyon dolarlık dolar alırken, 186 milyon dolarlık euro aldı ve 318 milyon dolarlık altın sattı.19 Kasım itibarıyla gerçek kişilerin yabancı para mevduatı toplamda 144 milyar 575 milyon dolara ulaştı.   ŞİRKETLERİN DÖVİZ MEVDUATI AZALDI VATANDAŞIN ARTTI 12-19 Kasım haftasında yurt içi yerleşik şirketlerin yabancı para mevduatı ise, parite etkisinden arındırıldığında 614 milyon dolar azaldı.Şirketler bu haftada parite etkisinden arındırıldığında nette 1 milyar 67 milyon dolar satarken, 467 milyon dolarlık euro aldı. Şirketler 12 milyon dolarlık da altın sattı.19 Kasım itibarıyla şirketlerin yabancı para mevduatı toplamda 90 milyar 466 milyon dolar oldu.Yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatı 12-19 Kasım haftasında parite etkisinden arındırıldığında 524 milyon dolar arttı.
Dövizdeki rekor artış ile birlikte yeni artış yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili tartışmalar devam ederken, illerin döviz yükselişi karşısında gösterdiği reaksiyon verilerle ortaya kondu.Buna göre Haziran ve Eylül tarihleri arasında Döviz TL'den dövize en çok geçen Aksaray'dan sonra Kırşehir 2. sırada yer aldı.

Merkez Bankasının politik faizinde önce 300 sonra 100 faz puan indirime gitmesinin ardından dövizde de rekor düzeyde artışlar meydana gelmişti.Peki ma artan döviz karşısında vatandaşlar nasıl bir pozisyon alıyor.Bununla ilgili Haziran ve Eylül tarihleri arasında Fintürk verileri incelendiğinde İllerin dövize karşı farklı şekillerde pozisyon aldığı gözleniyor.


DÖVİZ ALIMINDA AKSARAY BİRİNCİ KIRŞEHİR İKİNCİ OLDU

Dolarda 8 TL’li seviyeleri en son gördüğümüz tarihler olan Haziran- Eylül ayları arasında Türkiye’de ciddi bir döviz hareketliliği yaşandı. Türkiye’nin 81 ilinde tasarruf mevduatı amacıyla bankalarda tutulan döviz hesaplarında bu dönemde 61 milyar TL’lik artış gerçekleşti. İller bazında bakıldığında ise oransal olarak en yüksek DTH artışı sırasıyla Aksaray, Kırşehir, Bingöl, Hatay, Osmaniye, Antalya, Rize, Yalova, Kahramanmaraş ve Kocaeli’de gerçekleşti. Aynı dönemde en çok döviz bozduran şehirler olarak Elazığ, Hakkari, Batman, Çankırı, Kırıkkale, Ardahan, Giresun, Erzincan, Kars ve Diyarbakır oldu.

 

VATANDAŞ BİRİKİMİNİ KORUMAK İÇİN DÖVİZE YÖNELİYOR

TL mevduat faizleri giderek düşerken, vatandaş birikimini korumak üzere dövize yöneliyor.Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine gittiği 12-19 Kasım haftasında yurt içi yerleşik gerçek kişilerin yabancı para mevduatı, parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 138 milyon dolar arttı.TCMB verilerine göre, parite etkisinden arındırılmadığında stok değişim ise bu dönemde 909 milyon dolar artış yönünde oldu.Bu dönemde vatandaşlar 1 milyar 273 milyon dolarlık dolar alırken, 186 milyon dolarlık euro aldı ve 318 milyon dolarlık altın sattı.19 Kasım itibarıyla gerçek kişilerin yabancı para mevduatı toplamda 144 milyar 575 milyon dolara ulaştı.

 

ŞİRKETLERİN DÖVİZ MEVDUATI AZALDI VATANDAŞIN ARTTI

12-19 Kasım haftasında yurt içi yerleşik şirketlerin yabancı para mevduatı ise, parite etkisinden arındırıldığında 614 milyon dolar azaldı.Şirketler bu haftada parite etkisinden arındırıldığında nette 1 milyar 67 milyon dolar satarken, 467 milyon dolarlık euro aldı. Şirketler 12 milyon dolarlık da altın sattı.19 Kasım itibarıyla şirketlerin yabancı para mevduatı toplamda 90 milyar 466 milyon dolar oldu.Yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatı 12-19 Kasım haftasında parite etkisinden arındırıldığında 524 milyon dolar arttı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.