Kırşehir'den Bir İlk Daha : Felç Geçiren Hastaya Beyin Ajiyosu Yapıldı

SAĞLIK 13.10.2020 - 10:47, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'den Bir İlk Daha : Felç Geçiren Hastaya Beyin Ajiyosu Yapıldı

Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yine bir ilke imza atarak geçici felç geçiren bir hastaya beyin anjiyosu yapıldı.

74 yaşındaki bir hasta geçici felç nedeniyle nöroloji polikliniğine başvurdu. Nöroloji Doktoru Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Koçak tarafından hastanın muayenesi yapıldıktan sonra anjiyografi birimine yönlendirildi.Radyoloji Polikliniğinde görevli Uzm. Dr. Mustafa Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Alpaslan tarafından muayenesi yapılan hastaya beyin anjiyosu yapıldı.      YAPILAN İŞLEMİ ANLATTILAR    Hastaya başarılı bir şekilde beyin anjiyosu yapan Uzman Dr. Mustafa Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Alpaslan yapılan tedaviyle ilgili şunları söyledi ; ''Hastamız anjiyo ünitesine alınarak, kasıktan uyuşturularak katater yerleştirildi. Daha sonra başka bir katater yardımıyla her iki karotis arter(şah damar) ve beyin damarları değerlendirildi. Yapılan inceleme sonucunda hastanın sağ internal karotis arteri tamamen tıkalı, sol internal karotis arterinin yaklaşık yüzde 50 tıkalı olduğu saptandı. Bunun üzerine başka bir seansta yapılmak üzere hastaya tedavi planlandı. ''     1) Beyin Anjiyosu Nedir?  Beyin anjiyosu, genellikle kasık damarlarından girilerek (gerekli durumlarda kol damarları da kullanılabilir), kataterler yardımı ile beyin damarlarının veya beyin içi veya beyin dışı doku-tümörlerin görüntülenmesi işlemidir. Tanı amaçlı olabileceği gibi tedavi amaçlı da kullanılır. İşlem, anjiyografi ünitelerinde, alanında uzman radyologlar tarafından yapılmaktadır. İşlem esnasında X ışını ile görüntü oluşturan anjiyografi cihazları kullanılır.    2) Beyin anjiyosu hangi durumlarda istenir?  Büyük oranda damarsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır. Örnek olarak; beyin damarlarındaki anevrizmaların (baloncuk), arteriovenöz malformasyon denilen damar yumaklarının, fistüllerin tanı ve tedavisinde kullanılır. Beyin kanaması geçiren hastalarda sebebin ortaya konulması ve gerekirse tedavisinin yapılmasında kullanılır. Damarsal beslenmesi fazla olan bazı tümörlerin tedavisinde veya cerrahi öncesi kanlanmasının azaltılıp daha güvenli bir cerrahi sağlanması amacıyla da kullanılabilir.      3) Beyin anjiyosu neden yapılır?  Beyin anjiyosu, diğer görüntüleme yöntemleri ile damarsal hastalıklardan şüphelenildiği durumlarda en kesin tanıyı vermesi amacıyla kullanılır. Ayrıca diğer görüntüleme yöntemleri, muayene bulguları veya laboratuvar sonuçları ile tanısı net olarak konulamayan hastalarda kesin tanıyı belirlemek için kullanılır. Beyin tümörü ve tümör dışı hastalıklarda tanı, tedavi ve tedaviye cevabı izlemede de kullanılır. 
Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yine bir ilke imza atarak geçici felç geçiren bir hastaya beyin anjiyosu yapıldı.

74 yaşındaki bir hasta geçici felç nedeniyle nöroloji polikliniğine başvurdu. Nöroloji Doktoru Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Koçak tarafından hastanın muayenesi yapıldıktan sonra anjiyografi birimine yönlendirildi.Radyoloji Polikliniğinde görevli Uzm. Dr. Mustafa Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Alpaslan tarafından muayenesi yapılan hastaya beyin anjiyosu yapıldı. 

 

 

YAPILAN İŞLEMİ ANLATTILAR 

 

Hastaya başarılı bir şekilde beyin anjiyosu yapan Uzman Dr. Mustafa Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Alpaslan yapılan tedaviyle ilgili şunları söyledi ; ''Hastamız anjiyo ünitesine alınarak, kasıktan uyuşturularak katater yerleştirildi. Daha sonra başka bir katater yardımıyla her iki karotis arter(şah damar) ve beyin damarları değerlendirildi. Yapılan inceleme sonucunda hastanın sağ internal karotis arteri tamamen tıkalı, sol internal karotis arterinin yaklaşık yüzde 50 tıkalı olduğu saptandı. Bunun üzerine başka bir seansta yapılmak üzere hastaya tedavi planlandı. ''

 

 

1) Beyin Anjiyosu Nedir? 

Beyin anjiyosu, genellikle kasık damarlarından girilerek (gerekli durumlarda kol damarları da kullanılabilir), kataterler yardımı ile beyin damarlarının veya beyin içi veya beyin dışı doku-tümörlerin görüntülenmesi işlemidir. Tanı amaçlı olabileceği gibi tedavi amaçlı da kullanılır. İşlem, anjiyografi ünitelerinde, alanında uzman radyologlar tarafından yapılmaktadır. İşlem esnasında X ışını ile görüntü oluşturan anjiyografi cihazları kullanılır. 

 

2) Beyin anjiyosu hangi durumlarda istenir? 

Büyük oranda damarsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır. Örnek olarak; beyin damarlarındaki anevrizmaların (baloncuk), arteriovenöz malformasyon denilen damar yumaklarının, fistüllerin tanı ve tedavisinde kullanılır. Beyin kanaması geçiren hastalarda sebebin ortaya konulması ve gerekirse tedavisinin yapılmasında kullanılır. Damarsal beslenmesi fazla olan bazı tümörlerin tedavisinde veya cerrahi öncesi kanlanmasının azaltılıp daha güvenli bir cerrahi sağlanması amacıyla da kullanılabilir. 

 

 

3) Beyin anjiyosu neden yapılır? 

Beyin anjiyosu, diğer görüntüleme yöntemleri ile damarsal hastalıklardan şüphelenildiği durumlarda en kesin tanıyı vermesi amacıyla kullanılır. Ayrıca diğer görüntüleme yöntemleri, muayene bulguları veya laboratuvar sonuçları ile tanısı net olarak konulamayan hastalarda kesin tanıyı belirlemek için kullanılır. Beyin tümörü ve tümör dışı hastalıklarda tanı, tedavi ve tedaviye cevabı izlemede de kullanılır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.