Kırşehir'deki Bu Tarla Tam 151 Bin Dönüm

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.11.2017 - 13:49, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'deki Bu Tarla Tam 151 Bin Dönüm

Kırşehir Boztepe Malya Çiftliği üzerinde bulunan ve TİGEM'e ait tarla gökyüzünden adeta bir satranç tahtasını andırırken, 151 bin dönümlük büyüklüğü Türkiye'nin en büyük ikinci tarlası durumunda. Arazilerin toplulaştırılması çalışması ile daha önce parçalar halindeki tarlalar toplu hale getirilmişti.Bunlardan birisi de ; Boztepe İlçesi sınırları içerisinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Malya Ovası üzerindeki tarla.Arazi toplulaştırılması çalışmasının ardından Malya Ovası üzerinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait tarlalar birleştirilerek tek tapu haline getirildi.Her biri 4 bin ya da 5 bin dönümlük tarlalar birleştirilince Türkiye'nin en büyük ikinci tarlası haline gelirken, Türkiye'nin en büyük tarlası ise Şanlıurfa Ceylanpınar'da yine Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait 184 bin dönümlük tarla oldu. CEYLANPINAR'DAKİ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TARLASI SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ ALAN OLDU Geçtiğimiz günlerde , Seyfe Gölü ve çevresinde daha önce 1. ve 2. doğal sit bölgesi koruma alanlarının tekrar düzenlenmesi ile tam 21 köy ve Boztepe ilçesi arazileri doğal sit koruma alanından çıkarılmıştı.Seyfe Gölü ve çevresi kesin koruma ve nitelikli doğal koruma alanı içerisine alınırken, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Malya Ovası üzerindeki tarla da sürdürülebilir koruma ve kontrollü alan içerisine dahil edilmişti. ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASI NEDİR ? Arazi toplulaştırması; Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek daha düzenli parseller halinde tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte modern tarım işletmeciliği esaslarına ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI” denmektedir.Arazi Toplulaştırılmasında ki amaç ;daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Arazi Toplulaştırması bir yönüyle de Kadastronun yenilenmesi demektir.  
Kırşehir Boztepe Malya Çiftliği üzerinde bulunan ve TİGEM'e ait tarla gökyüzünden adeta bir satranç tahtasını andırırken, 151 bin dönümlük büyüklüğü Türkiye'nin en büyük ikinci tarlası durumunda.

Arazilerin toplulaştırılması çalışması ile daha önce parçalar halindeki tarlalar toplu hale getirilmişti.Bunlardan birisi de ; Boztepe İlçesi sınırları içerisinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Malya Ovası üzerindeki tarla.Arazi toplulaştırılması çalışmasının ardından Malya Ovası üzerinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait tarlalar birleştirilerek tek tapu haline getirildi.Her biri 4 bin ya da 5 bin dönümlük tarlalar birleştirilince Türkiye'nin en büyük ikinci tarlası haline gelirken, Türkiye'nin en büyük tarlası ise Şanlıurfa Ceylanpınar'da yine Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait 184 bin dönümlük tarla oldu.

CEYLANPINAR'DAKİ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TARLASI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ ALAN OLDU Geçtiğimiz günlerde , Seyfe Gölü ve çevresinde daha önce 1. ve 2. doğal sit bölgesi koruma alanlarının tekrar düzenlenmesi ile tam 21 köy ve Boztepe ilçesi arazileri doğal sit koruma alanından çıkarılmıştı.Seyfe Gölü ve çevresi kesin koruma ve nitelikli doğal koruma alanı içerisine alınırken, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Malya Ovası üzerindeki tarla da sürdürülebilir koruma ve kontrollü alan içerisine dahil edilmişti. ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASI NEDİR ? Arazi toplulaştırması; Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek daha düzenli parseller halinde tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte modern tarım işletmeciliği esaslarına ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI” denmektedir.Arazi Toplulaştırılmasında ki amaç ;daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Arazi Toplulaştırması bir yönüyle de Kadastronun yenilenmesi demektir.  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.