Kırşehir'de Şehit Düşen 2 Alperenin Hikayesi

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.06.2019 - 15:25, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de Şehit Düşen 2 Alperenin Hikayesi

1071 Malazgirt Zaferiyle birlikte Anadolunun kapısı Türklere açılmıştı. Birçok Türk Boyu Orta Asya Bozkırlarından akın akın Anadolu'ya göç etmeye başladı. Onların güvenilir bir şekilde yerleşmesi ve göç etmesi için o dönemin akıncıları olan Alp-Erenler de Bizans ile kıyasıya bir çatışma haline girmişti. O çatışmaların en yoğun yaşandığı yerlerden birisi de Kırşehir idi. Stratejik bir konumda bulunan Kırşehir aynı zamanda en önemli ticaret yolu olan İpek Yolunun da üzerinde bulunuyordu. Hem Anadolunun Türkleşmesi hem de Anadoluya göç eden Türkmenlere rehberlik etmek için sayısız Alperen Bozkıra akın etmişti. Birçoğu da Bizansa karşı gaza ederken şehit düşmüştü. İşte onlardan ikisi şu an Kaman'a bağlı Aydınlar Köyünde e Ebedi istirahatgâhlarında... Selçuklu Sultanı Alparslan döneminde buraya gelen ve şehit düşen 2 Alperenin aynı zamanda ilginç hikayeleri var. Köy halkı tarafından o dönemden beri bilinen bu 2 şehidin bulunduğu yerin üzerine aynı zamanda köy camisi de yapılmış ancak 1960'lı yıllarda yıkılan caminin yerine köy odası yapılmış. Bu tarihten sonra 2 Alperen köylülerin rüyasına girmeye başlamış hatta iddialara göre bazılarına da açıktan görünmeye başlamış. Köylülerin bir kısmı Alperenlerin caminin yıkılmasının ardından açıkta kaldıklarını ve üzerlerinin örtülmesini istediklerini söylerken bazı köylüler ise 2 zatın kendilerine açıktan görünerek Kuran öğretmek istediklerini söylüyor. Bazı köylüler ise 2 zatın kendilerine tavsiyede ve uyarıda bulunduklarını, onların bu uyarıları ve tavsiyelerinin gerçekliğinin sonradan ortaya çıktığını iddia ediyorlar. Alperenlerin aynı zamanda Anadoluyu fethetmek için gelen ilk Türkler olduklarını da kendilerine aktardıklarını belirtiyorlar. İddiaya göre Alperenler mezarlarının tam olarak yerlerini de tarif ederek bulundukları takdirde de mezarlarının açılmamasını vasiyet etmişler. Bu durum bir dönem milletvekilliği yapan ve o sırada köyü ziyaret eden Mikail Arslan'a bildiriliyor. Mikail Arslan da köylülerin bahsettiği 2 Alperenin bulunduğu derme çatma bir türbenin olduğunu tespit ediyor ve türbenin kilidini açarak incelemede bulunuyor. Daha sonra köye gelen görevliler , köylüleri dinleyerek kazı çalışması yapıyor ve tam da onların belirttiği noktalarda 2 Alperenin mezar taşına ulaşıyor. Mezarları açmak isteyen görevlilere köylüler engel oluyor ve 2 Alperenin mezarlarının açılmaması yönünde vasiyette bulunduklarını söylüyorlar. Görevliler de köylüleri dinleyerek mezarları açmadan 2 Alperenin bulunduğu noktaya türbe ve yeniden bir cami inşa ediyorlar. Türbenin inşası için özellikle hayırseverlerden büyük destek alınmış. Türklere vatan olan Anadolu'da bunun gibi sayısız şehidimiz var. Her biri gökteki yıldızlar gibi ve bizim buradaki varlığımızın da adeta teminatları. Ruhları Şad mekanları cennet olsun.

1071 Malazgirt Zaferiyle birlikte Anadolunun kapısı Türklere açılmıştı.

Birçok Türk Boyu Orta Asya Bozkırlarından akın akın Anadolu'ya göç etmeye başladı.

Onların güvenilir bir şekilde yerleşmesi ve göç etmesi için o dönemin akıncıları olan Alp-Erenler de Bizans ile kıyasıya bir çatışma haline girmişti.

O çatışmaların en yoğun yaşandığı yerlerden birisi de Kırşehir idi.

Stratejik bir konumda bulunan Kırşehir aynı zamanda en önemli ticaret yolu olan İpek Yolunun da üzerinde bulunuyordu.

Hem Anadolunun Türkleşmesi hem de Anadoluya göç eden Türkmenlere rehberlik etmek için sayısız Alperen Bozkıra akın etmişti.

Birçoğu da Bizansa karşı gaza ederken şehit düşmüştü.

İşte onlardan ikisi şu an Kaman'a bağlı Aydınlar Köyünde e Ebedi istirahatgâhlarında...

Selçuklu Sultanı Alparslan döneminde buraya gelen ve şehit düşen 2 Alperenin aynı zamanda ilginç hikayeleri var.

Köy halkı tarafından o dönemden beri bilinen bu 2 şehidin bulunduğu yerin üzerine aynı zamanda köy camisi de yapılmış ancak 1960'lı yıllarda yıkılan caminin yerine köy odası yapılmış.

Bu tarihten sonra 2 Alperen köylülerin rüyasına girmeye başlamış hatta iddialara göre bazılarına da açıktan görünmeye başlamış.

Köylülerin bir kısmı Alperenlerin caminin yıkılmasının ardından açıkta kaldıklarını ve üzerlerinin örtülmesini istediklerini söylerken bazı köylüler ise 2 zatın kendilerine açıktan görünerek Kuran öğretmek istediklerini söylüyor.

Bazı köylüler ise 2 zatın kendilerine tavsiyede ve uyarıda bulunduklarını, onların bu uyarıları ve tavsiyelerinin gerçekliğinin sonradan ortaya çıktığını iddia ediyorlar.

Alperenlerin aynı zamanda Anadoluyu fethetmek için gelen ilk Türkler olduklarını da kendilerine aktardıklarını belirtiyorlar.

İddiaya göre Alperenler mezarlarının tam olarak yerlerini de tarif ederek bulundukları takdirde de mezarlarının açılmamasını vasiyet etmişler.

Bu durum bir dönem milletvekilliği yapan ve o sırada köyü ziyaret eden Mikail Arslan'a bildiriliyor.

Mikail Arslan da köylülerin bahsettiği 2 Alperenin bulunduğu derme çatma bir türbenin olduğunu tespit ediyor ve türbenin kilidini açarak incelemede bulunuyor.

Daha sonra köye gelen görevliler , köylüleri dinleyerek kazı çalışması yapıyor ve tam da onların belirttiği noktalarda 2 Alperenin mezar taşına ulaşıyor.

Mezarları açmak isteyen görevlilere köylüler engel oluyor ve 2 Alperenin mezarlarının açılmaması yönünde vasiyette bulunduklarını söylüyorlar.

Görevliler de köylüleri dinleyerek mezarları açmadan 2 Alperenin bulunduğu noktaya türbe ve yeniden bir cami inşa ediyorlar.

Türbenin inşası için özellikle hayırseverlerden büyük destek alınmış.

Türklere vatan olan Anadolu'da bunun gibi sayısız şehidimiz var.

Her biri gökteki yıldızlar gibi ve bizim buradaki varlığımızın da adeta teminatları.

Ruhları Şad mekanları cennet olsun.



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.