Kırşehir'deki Kaya Gazı da Araştırılsın

TEKNOLOJİ 25.08.2020 - 22:20, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'deki Kaya Gazı da Araştırılsın

Türkiye'nin Karadeniz'de 320 Milyar metreküplük doğalgaz kaynağı bulmasının ardından gözler Kırşehir, Ankara ve Konya'da 7 yıl önce tespit edilen kaya gazına çevrildi.

2013 yılında açıklamada bulunan dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Kırşehir , Ankara ve Konya'da kaya gazı ile ilgili bulgulara rastladıklarını açıklamıştı.Yaklaşık 2 hafta sonra gazetecilerin, bölgedeki kaya gazı rezervinin ne kadar olduğuna ilişkin sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetmişti: ''Kaya gazı bulguları henüz netleşmiş değil. Bunun ne kadarlık bir kapasiteye karşılık geldiğini söylemek şu anda doğru olmaz. Bizler enerji sektörü olarak her zaman itidalli konuşmaya gayret ediyoruz. Ne vatandaşın ümitleriyle oynamamız lazım, ne de Türkiye'nin geleceğine yanlış rakamlar koymamız lazım. Bizler ancak doğruları konuşmamız lazım. Bulunduğu zaman, tespit edildiği zaman, bunu en fazla kamuoyuyla paylaşmak isteyen insanlardan bir tanesiyim ama şu anda kaya gazıyla alakalı 'burada şu kadar metreküp gaz var' demek biraz erken olacak, çalışmalar devam ediyor. Ancak firmalar kaya gazıyla ilgili bir çalışma yapmak isterse, biz buna her zaman açık olduğumuzu, o firmaya yardımcı olacağımızı peşinen söyleyeyim.''   ''150 ARAMADAN SONRA ELİMİZE 3-5 SAYFA RAPORDAN BAŞKA BİRŞEY VERMEDİLER''   Cumhurbaşaknı Erdoğan Karadeniz'de bulunan doğalgaz iel ilgili müjdeyi verirken yaptığı açıklamalar ise büyük dikkat çekmişti.Daha önce aynı bölgelerde arama yapılması için aralarında Shell ve BP gibi firmaların da olduğu çok büyük firmalarla çalıştıklarını belirten Erdoğan , ''Ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usulü ile yapıldı. Hele derin deniz sondajlarında tamamen dışa bağımlıydık. Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda elimize 3-5 sayfalık rapor dışında hiç bir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz, belki de gerçekten aradılar. Ama bulamadılar. Ama sonuçta biz, artık bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük.'' dedi.   KAYA GAZI İÇİN DE ÇALIŞMA YAPILMALI   Doğalgaz ve petrol araması için büyük firmalarla kiralama usulü anlaşan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın da belirttiği gibi eline 3-5 sayfalık rapordan başka birşey verilmedi.Aynı dönem Kırşehir, Ankara ve Konya için de aynı durum geçerli oldu.Belki de dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da önüne ''Gaz Bulunamadı'' diye rapor verdi bu firmalar.Herkes Biliyor ki ; Türkiye'de enerji kaynağı araması için gelen firmaların birçoğu Amerika menşeeli ve herkes biliyor ki ; birçok ülke Türkiye'nin Enerji bakımında güçlenmesini istemiyor.Karadeniz'de 150 arama yapıldığı halde doğalgaz bulunamayıp 9. aramada doğalgaz bulunması da bu firmaların samimiyetsizliğini ortaya koyuyor.Hal böyle olunca  benzer arama faaliyetlerinin kaya gazı bulgularının rastlandığı Kırşehir, Ankara ve Konya bölgesinde de gerçekleştirilmesi gerekiyor.   Ömer Duran
Türkiye'nin Karadeniz'de 320 Milyar metreküplük doğalgaz kaynağı bulmasının ardından gözler Kırşehir, Ankara ve Konya'da 7 yıl önce tespit edilen kaya gazına çevrildi.

2013 yılında açıklamada bulunan dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Kırşehir , Ankara ve Konya'da kaya gazı ile ilgili bulgulara rastladıklarını açıklamıştı.Yaklaşık 2 hafta sonra gazetecilerin, bölgedeki kaya gazı rezervinin ne kadar olduğuna ilişkin sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetmişti: ''Kaya gazı bulguları henüz netleşmiş değil. Bunun ne kadarlık bir kapasiteye karşılık geldiğini söylemek şu anda doğru olmaz. Bizler enerji sektörü olarak her zaman itidalli konuşmaya gayret ediyoruz. Ne vatandaşın ümitleriyle oynamamız lazım, ne de Türkiye'nin geleceğine yanlış rakamlar koymamız lazım. Bizler ancak doğruları konuşmamız lazım. Bulunduğu zaman, tespit edildiği zaman, bunu en fazla kamuoyuyla paylaşmak isteyen insanlardan bir tanesiyim ama şu anda kaya gazıyla alakalı 'burada şu kadar metreküp gaz var' demek biraz erken olacak, çalışmalar devam ediyor. Ancak firmalar kaya gazıyla ilgili bir çalışma yapmak isterse, biz buna her zaman açık olduğumuzu, o firmaya yardımcı olacağımızı peşinen söyleyeyim.''

 

''150 ARAMADAN SONRA ELİMİZE 3-5 SAYFA RAPORDAN BAŞKA BİRŞEY VERMEDİLER''

 

Cumhurbaşaknı Erdoğan Karadeniz'de bulunan doğalgaz iel ilgili müjdeyi verirken yaptığı açıklamalar ise büyük dikkat çekmişti.Daha önce aynı bölgelerde arama yapılması için aralarında Shell ve BP gibi firmaların da olduğu çok büyük firmalarla çalıştıklarını belirten Erdoğan , ''Ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usulü ile yapıldı. Hele derin deniz sondajlarında tamamen dışa bağımlıydık. Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda elimize 3-5 sayfalık rapor dışında hiç bir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz, belki de gerçekten aradılar. Ama bulamadılar. Ama sonuçta biz, artık bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük.'' dedi.

 

KAYA GAZI İÇİN DE ÇALIŞMA YAPILMALI

 

Doğalgaz ve petrol araması için büyük firmalarla kiralama usulü anlaşan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın da belirttiği gibi eline 3-5 sayfalık rapordan başka birşey verilmedi.Aynı dönem Kırşehir, Ankara ve Konya için de aynı durum geçerli oldu.Belki de dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da önüne ''Gaz Bulunamadı'' diye rapor verdi bu firmalar.Herkes Biliyor ki ; Türkiye'de enerji kaynağı araması için gelen firmaların birçoğu Amerika menşeeli ve herkes biliyor ki ; birçok ülke Türkiye'nin Enerji bakımında güçlenmesini istemiyor.Karadeniz'de 150 arama yapıldığı halde doğalgaz bulunamayıp 9. aramada doğalgaz bulunması da bu firmaların samimiyetsizliğini ortaya koyuyor.Hal böyle olunca  benzer arama faaliyetlerinin kaya gazı bulgularının rastlandığı Kırşehir, Ankara ve Konya bölgesinde de gerçekleştirilmesi gerekiyor.

 

Ömer Duran

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.