Kırşehir'de İlk Kez Kapalı Omuz Ameliyatı Gerçekleşti

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.04.2017 - 17:56, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de İlk Kez Kapalı Omuz Ameliyatı Gerçekleşti

Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hakkı Çağdaş BASAT ve Yrd. Doç. Dr. Hicabi SEZGİN birliğimizde ilk kez gerçekleştirilen Kapalı Omuz Ameliyatı'nı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler.   Yrd. Doç. Dr. Hakkı Çağdaş BASAT konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada; "Omuz eklemi vücudumuzdaki en hareketli eklemdir. Ancak bu hareketliliğinden kaynaklı olarak yaralanma riski oldukça yüksektir. Günümüzde omuz ile ilgili oluşan rahatsızlıkların büyük bir kısmı artroskopik yöntem ile kapalı olarak tedavi edilebilmektedir. Bu kapalı yöntemde, küçük kesilerden yerleştirdiğimiz ucunda kamera ve ışık kaynağı olan yaklaşık 4mm lik görüntüleme aletlerimiz ile omuz ekleminin içi muayene edilerek işleme başlanır. Bu muayenenin ardından omuz bölgesine açılan 2 ya da 3 küçük kesiden cerrahi aletlerimizi yerleştirerek cerrahi işlemimizi gerçekleştiririz. İşlemler gerçekleştirildikten sonra bu kesileri kapatırız. Bu kesilerin uzunlukları 4-6 mm arasındadır ve yaklaşık 2 hafta gibi bir sürede bu kesiler tamamen iyileşmektedir. Bu yöntemin açık yöntemlere göre olan avantajı ise omuz içindeki birçok rahatsızlığa aynı andan müdahale edebilme imkânı sunmasıdır. Yani hastaların omuz ile ilgili tüm rahatsızlıklarının tedavisi aynı kesilerden yapılmakta ve ekkesilere gerek kalmamaktadır. Kesinin yani bölgeye açılan küçük deliklerin sayısının az oluşu hastanın iyileşme süresini hızlandırmakta, cerrahi sonrasında hissedilen ağrının daha az olmasını sağlamakta ve daha küçük yaralar olduğu için görsellik açısından daha iyi görünmektedir. Bu yöntemle, rotator manşet dediğimiz omuzun hareketini sağlayan özellikle omuzu yukarı kaldırmaya yarayan  ana kas grubunun tamiri, omuzda kasların hareketini engeleyen ve gece uykudan uyandırmaya bile neden olabilen, kişinin yüzünü dahi yıkamasını engelleyebilecek ağrıya neden olan kemik sıkışıklıklarının tıraşlanması, özellikle sporcularda daha çok gördüğümüz  tekrarlayan omuz çıkıklarının tedavisi, bazı omuz eklemini ilgilendiren kemik kırıklarının tedavisi, omuz etrafındaki bazı sinirlerin sıkışıklıklarına bağlı rahatsızlıkların tedavisi yapılabilmektedir. Hastalarımızın rahatsızlıklarına bağlı olarak uyguladığımız cerrahi yöntem ile tedavi sürelerimiz yaklaşık 6-8 hafta arasında tamamlanmaktadır." şeklinde konuştu.
Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hakkı Çağdaş BASAT ve Yrd. Doç. Dr. Hicabi SEZGİN birliğimizde ilk kez gerçekleştirilen Kapalı Omuz Ameliyatı'nı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler.

  Yrd. Doç. Dr. Hakkı Çağdaş BASAT konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada; "Omuz eklemi vücudumuzdaki en hareketli eklemdir. Ancak bu hareketliliğinden kaynaklı olarak yaralanma riski oldukça yüksektir. Günümüzde omuz ile ilgili oluşan rahatsızlıkların büyük bir kısmı artroskopik yöntem ile kapalı olarak tedavi edilebilmektedir. Bu kapalı yöntemde, küçük kesilerden yerleştirdiğimiz ucunda kamera ve ışık kaynağı olan yaklaşık 4mm lik görüntüleme aletlerimiz ile omuz ekleminin içi muayene edilerek işleme başlanır. Bu muayenenin ardından omuz bölgesine açılan 2 ya da 3 küçük kesiden cerrahi aletlerimizi yerleştirerek cerrahi işlemimizi gerçekleştiririz. İşlemler gerçekleştirildikten sonra bu kesileri kapatırız. Bu kesilerin uzunlukları 4-6 mm arasındadır ve yaklaşık 2 hafta gibi bir sürede bu kesiler tamamen iyileşmektedir. Bu yöntemin açık yöntemlere göre olan avantajı ise omuz içindeki birçok rahatsızlığa aynı andan müdahale edebilme imkânı sunmasıdır. Yani hastaların omuz ile ilgili tüm rahatsızlıklarının tedavisi aynı kesilerden yapılmakta ve ekkesilere gerek kalmamaktadır.

Kesinin yani bölgeye açılan küçük deliklerin sayısının az oluşu hastanın iyileşme süresini hızlandırmakta, cerrahi sonrasında hissedilen ağrının daha az olmasını sağlamakta ve daha küçük yaralar olduğu için görsellik açısından daha iyi görünmektedir. Bu yöntemle, rotator manşet dediğimiz omuzun hareketini sağlayan özellikle omuzu yukarı kaldırmaya yarayan  ana kas grubunun tamiri, omuzda kasların hareketini engeleyen ve gece uykudan uyandırmaya bile neden olabilen, kişinin yüzünü dahi yıkamasını engelleyebilecek ağrıya neden olan kemik sıkışıklıklarının tıraşlanması, özellikle sporcularda daha çok gördüğümüz  tekrarlayan omuz çıkıklarının tedavisi, bazı omuz eklemini ilgilendiren kemik kırıklarının tedavisi, omuz etrafındaki bazı sinirlerin sıkışıklıklarına bağlı rahatsızlıkların tedavisi yapılabilmektedir. Hastalarımızın rahatsızlıklarına bağlı olarak uyguladığımız cerrahi yöntem ile tedavi sürelerimiz yaklaşık 6-8 hafta arasında tamamlanmaktadır." şeklinde konuştu.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.