Kırşehir'de Gelenekse Türk Okçuluğu Turnuvası

KÜLTÜR 04.09.2021 - 20:59, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de Gelenekse Türk Okçuluğu Turnuvası

2021'in Ahi Evran Yılı ilan edilmesi münasebetiyle Kırşehir'de ''Ahilik ve Türk Okçuluğu'' temalı okçuluk turnuvası gerçekleştirildi.

Turnuvanın Ahi Evran Külliyesinde düzenlenen açılış programına Valiİbrahim Akın Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, daire müdürleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.     Ahi Evran-ı Veli’yi anmak, Ahilik geleneğini yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla 2021 yılında Ahiliğin merkezi Kırşehir başta olmak üzere yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirten Vali İbrahim Akın, “2021 yılının Ahilik Yılı olarak kabul edilmesiyle birlikte, doğumunun 850. yılında Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi anma programları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ata sporumuz olan okçuluk sporunun ilimizde yaygınlaştırılması, toplumda bilinirliğinin artırılması ve gençlerimizi okçuluk sporuna yönlendirmek maksadıyla Valiliğimiz öncülüğünde, Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz işbirliğinde “Ahilik ve Türk Okçuluğu” temalı 1. Okçuluk Turnuvası düzenlenmektedir. Amacımız gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, onlara Ahilik değerlerini aşılamak ve onların bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. İnanıyorum ki ilimizden okçuluk branşında başarılı sporcular çıkacak ve hem ilimizi hem ülkemizi önemli turnuvalarda temsil edecektir. Bu vesileyle, turnuvaya katılan bütün sporcularımıza başarılar diliyorum.” dedi.     Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz de konuşmasında, “Ahilik kültürü ile geleneksel Türk okçuluğunun çok fazla ortak yönü var. Güzel ahlâk, saygı, sevgi ve hoşgörü Ahilik kültürünün en önemli değerlerindendir. Bu değerlerin Türk Okçuluk tarihinde de önemli yerleri olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda, çırak-kalfa-usta ilişkileri ile ustaya saygı ve edep her iki kültürün de ortak noktaları arasındadır. Bu nedenle, Ahiler diyarı Kırşehir’de bu sene ilki düzenlenen Okçuluk Turnuvası’nın geleneksel hale getirileceğini ifade etti.     Ney dinletisinin ardından, Tarihçi Şükrü Seçkin Anık’ın “Ahilik ve Türk Okçuluğu” konulu semineri ile devam eden turnuvanın açılış programı, Ahi Evran-ı Veli Mizansen Gösterisi, Okçuluk Atış Duasının yapılması, Sayın Valimiz ve beraberindeki protokolün ok atışı yapmaları ve ‘Geçmişten Günümüze Okçuluk Tarihi Fotoğraf Sergisi’nin açılıp gezilmesi ile sona erdi.Turnuvanın açılış programının ardından Ahi Stadında müsabakalar gerçekleştirildi.
2021'in Ahi Evran Yılı ilan edilmesi münasebetiyle Kırşehir'de ''Ahilik ve Türk Okçuluğu'' temalı okçuluk turnuvası gerçekleştirildi.

Turnuvanın Ahi Evran Külliyesinde düzenlenen açılış programına Valiİbrahim Akın Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, daire müdürleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Ahi Evran-ı Veli’yi anmak, Ahilik geleneğini yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla 2021 yılında Ahiliğin merkezi Kırşehir başta olmak üzere yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirten Vali İbrahim Akın, “2021 yılının Ahilik Yılı olarak kabul edilmesiyle birlikte, doğumunun 850. yılında Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi anma programları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ata sporumuz olan okçuluk sporunun ilimizde yaygınlaştırılması, toplumda bilinirliğinin artırılması ve gençlerimizi okçuluk sporuna yönlendirmek maksadıyla Valiliğimiz öncülüğünde, Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz işbirliğinde “Ahilik ve Türk Okçuluğu” temalı 1. Okçuluk Turnuvası düzenlenmektedir. Amacımız gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, onlara Ahilik değerlerini aşılamak ve onların bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. İnanıyorum ki ilimizden okçuluk branşında başarılı sporcular çıkacak ve hem ilimizi hem ülkemizi önemli turnuvalarda temsil edecektir. Bu vesileyle, turnuvaya katılan bütün sporcularımıza başarılar diliyorum.” dedi.

 

 

Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz de konuşmasında, “Ahilik kültürü ile geleneksel Türk okçuluğunun çok fazla ortak yönü var. Güzel ahlâk, saygı, sevgi ve hoşgörü Ahilik kültürünün en önemli değerlerindendir. Bu değerlerin Türk Okçuluk tarihinde de önemli yerleri olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda, çırak-kalfa-usta ilişkileri ile ustaya saygı ve edep her iki kültürün de ortak noktaları arasındadır. Bu nedenle, Ahiler diyarı Kırşehir’de bu sene ilki düzenlenen Okçuluk Turnuvası’nın geleneksel hale getirileceğini ifade etti.

 

 

Ney dinletisinin ardından, Tarihçi Şükrü Seçkin Anık’ın “Ahilik ve Türk Okçuluğu” konulu semineri ile devam eden turnuvanın açılış programı, Ahi Evran-ı Veli Mizansen Gösterisi, Okçuluk Atış Duasının yapılması, Sayın Valimiz ve beraberindeki protokolün ok atışı yapmaları ve ‘Geçmişten Günümüze Okçuluk Tarihi Fotoğraf Sergisi’nin açılıp gezilmesi ile sona erdi.Turnuvanın açılış programının ardından Ahi Stadında müsabakalar gerçekleştirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.