Kırşehir'de Esnafa Sertifikalı Ahilik Eğitimi Verilecek

EĞİTİM 15.03.2021 - 21:31, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de Esnafa Sertifikalı Ahilik Eğitimi Verilecek

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi , 2 ay boyunca yapacağı eğitimler sonunda esnflrı ''Ahilik Belegesi'' ile sertifikalandıracak.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Ahiliğin esnaf arasında daha iyi yaşatılması için "Ahi Evran Yılı" kapsamında somut adımlar atılmaya başlandığını belirterek , Ahiliğin engin ve evrensel prensiplerinin halk arasında yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için bu öğretinin başkenti Kırşehir'de çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Ahiliğin KAEÜ'nün tüm fakülte ve yüksekokullarında zorunlu ders olarak okutulduğunu anımsatan Öztürk, çeşitli sempozyum, konferans ve panellerle de üniversite dışındaki kesimlere ulaşılmaya gayret edildiğini dile getirdi. Öztürk, bu kültürün önce Kırşehir'de ardından da Anadolu'da özellikle esnaf tarafından yaşatılması için "Sertifikası Olmayan Esnaf Kalmasın Projesi" hazırladıklarını belirterek, UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021)in "Ahi Evran Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla ilgili kurumların iş birliğiyle projeyi hayata geçirmek için somut adımlar atılmaya başlandığını aktardı.     Esnafın eğitimler sonunda alacağı sertifikaları iş yerlerine asacaklarına işaret eden Öztürk, şöyle konuştu: "Ahilik ruhunun Kırşehir'de tam olarak uygulanabilmesi ve eğitim verilmesi gerektiğinden yola çıkarak bir proje hazırladık. Bu projeyi Esnaf Genel Müdürlüğüne sunduk, bütçe kabul gördü ve destek sağlandı. Sayın Valimiz İbrahim Akın ile görüştük. Valilikte, Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile bir araya geldik. Sonraki görüşmemizde bir yer tahsisi yapıldıktan sonra eğitimlere başlanacak." Zorunlu ders kitabını hazırlayan, Ahilik araştırmalarında uzman akademisyenlerin yaklaşık 8 hafta eğitim vereceğini anlatan Öztürk, "Gönüllülük esasına dayalı katılımla esnafımıza Ahiliğin felsefesi, hayata bakışı, yardım severliği, tüketiciyi aldatmaması, kaliteli mal üretmesi, hatalı ve eksik mallarda değişimi, ölçü, ahlak ve değerleri anlatılacak." dedi. AA
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi , 2 ay boyunca yapacağı eğitimler sonunda esnflrı ''Ahilik Belegesi'' ile sertifikalandıracak.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Ahiliğin esnaf arasında daha iyi yaşatılması için "Ahi Evran Yılı" kapsamında somut adımlar atılmaya başlandığını belirterek , Ahiliğin engin ve evrensel prensiplerinin halk arasında yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için bu öğretinin başkenti Kırşehir'de çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Ahiliğin KAEÜ'nün tüm fakülte ve yüksekokullarında zorunlu ders olarak okutulduğunu anımsatan Öztürk, çeşitli sempozyum, konferans ve panellerle de üniversite dışındaki kesimlere ulaşılmaya gayret edildiğini dile getirdi.

Öztürk, bu kültürün önce Kırşehir'de ardından da Anadolu'da özellikle esnaf tarafından yaşatılması için "Sertifikası Olmayan Esnaf Kalmasın Projesi" hazırladıklarını belirterek, UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021)in "Ahi Evran Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla ilgili kurumların iş birliğiyle projeyi hayata geçirmek için somut adımlar atılmaya başlandığını aktardı.

 

 

Esnafın eğitimler sonunda alacağı sertifikaları iş yerlerine asacaklarına işaret eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Ahilik ruhunun Kırşehir'de tam olarak uygulanabilmesi ve eğitim verilmesi gerektiğinden yola çıkarak bir proje hazırladık. Bu projeyi Esnaf Genel Müdürlüğüne sunduk, bütçe kabul gördü ve destek sağlandı. Sayın Valimiz İbrahim Akın ile görüştük. Valilikte, Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile bir araya geldik. Sonraki görüşmemizde bir yer tahsisi yapıldıktan sonra eğitimlere başlanacak."

Zorunlu ders kitabını hazırlayan, Ahilik araştırmalarında uzman akademisyenlerin yaklaşık 8 hafta eğitim vereceğini anlatan Öztürk, "Gönüllülük esasına dayalı katılımla esnafımıza Ahiliğin felsefesi, hayata bakışı, yardım severliği, tüketiciyi aldatmaması, kaliteli mal üretmesi, hatalı ve eksik mallarda değişimi, ölçü, ahlak ve değerleri anlatılacak." dedi.

AA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.