Kırşehir'de Bombus Arılarıyla Hormonsuz Domates Üretiliyor

EKONOMİ 26.06.2020 - 09:43, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de Bombus Arılarıyla Hormonsuz Domates Üretiliyor

Kırşehir'de 140 dönümlük jeotermal seralarda bombus arılarıyla hormonsuz domates üretimi yapılıyor.195 kişinin istihdam edildiği serada yeni hedef 400 dönüm üretim alanı ve 500 kişiyi istihdam.

Çok önemli jeotermal kaynaklara sahip olan Kırşehir ne yazık ki bu potansiyelini ne turizme yönelik ne de üretime yönelik tam olarak kullanamıyor.Türkiye'nin 5 pilot üniversitesinden birisi olan Ahi Evran Üniversitesi jeotermal tarım ile ilgili şirketlerle iş birliğine gidiyor.Geçtiğimiz yıl tamamlanan ve üretime başlayan Karakurt'ta ki jeotermal sera da bunlardan birisi.     140 dönüm alana kurulu jeotermal seranın yaklaşık 124 dönümünde domates üretimi yapılıyor.11 ay boyunca hormonsuz olarak üretilen domateslerin tozlanmasına yardımcı olmak ve yüksek verim alabilmek için ise bombus denilen bir arı kullanılıyor.Tam otomasyon sistemi uygulayan Serada her çalışan kendisine ayrılan bölümde çalışıyor ve bu elektronik takip sistemi ile takip ediliyor.     Konu ile ilgili açıklamada bulunan Agronet Seracılık yetkilisi Hamit Koç , '' Ürettiğimiz domates ısıya duyarlı olduğu için jeotermal ısıtma sistemi ile seralardaki sıcaklığı dengeliyoruz.Tamamen hormonsuz olarak ürettiğimiz domatesleri iç ve dış piyasaya pazarlıyoruz.Çalışanlarımızı özellikle Kırşehir'den istihdam ettik.İsteseydik 90 deneyimli kişiyi diğer illerden alabilirdik ama biz bunu yapmadık.Daha önce bu işi yapmamış kişilere eğitim ve kurs vererek istihdam ettik.'' dedi.   Enerjinin sürekliğinin devamlılığına vurgu yapan Kahriman , '' Kullandığımız Jeotermali tekrar reenjeksiyon yaparak döngüyü sağlıyoruz.Böylece Kırşehir'in jeotermal kaynaklarının sürekliliği de sağlanmış oluyor.Böylece hem ülkemizin hem de çocuklarımızın gelecekte bu enerjiden faydalanmasının da devamlılığını sağlıyoruz.'' açıklamasında bulundu.     Hedeflerinin üretim alanını 3 etap sonunda 400 dönümük üretim alanına ulaşmak olduğunu belirten Kahriman, '' Seramız aynı zamanda 500 kişinin çalıştığı bir üretim sahası haline gelecek.Şu anda bildiğim kadarıyla Petlas ve Çemaş'ın ardından en fazla istihdam yaratan 3. firmayız Kırşehir'de , inşallah bunu daha da artıracağız.Bize verdikleri destek için Kırşehir Valiliği, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne teşekkür ederiz.'' ifadelerini kullandı.     Global Gap ve helal sertifikasına sahip olan tek firma olduklarını belirten Kahriman , ''Böylece ürünlerimiz yurt dışı ve iç pazarda büyük rağbet görüyor.Ayrıca domates fidelerini de kendimiz yetiştiriyoruz.Domateslerde meydana gelebilecek bir hastalık veya olumsuz durumu başından sonuna kadar takip ederek sorunun kaynağını daha rahat tespit edebiliyoruz.'' dedi.    
Kırşehir'de 140 dönümlük jeotermal seralarda bombus arılarıyla hormonsuz domates üretimi yapılıyor.195 kişinin istihdam edildiği serada yeni hedef 400 dönüm üretim alanı ve 500 kişiyi istihdam.

Çok önemli jeotermal kaynaklara sahip olan Kırşehir ne yazık ki bu potansiyelini ne turizme yönelik ne de üretime yönelik tam olarak kullanamıyor.Türkiye'nin 5 pilot üniversitesinden birisi olan Ahi Evran Üniversitesi jeotermal tarım ile ilgili şirketlerle iş birliğine gidiyor.Geçtiğimiz yıl tamamlanan ve üretime başlayan Karakurt'ta ki jeotermal sera da bunlardan birisi.

 

 

140 dönüm alana kurulu jeotermal seranın yaklaşık 124 dönümünde domates üretimi yapılıyor.11 ay boyunca hormonsuz olarak üretilen domateslerin tozlanmasına yardımcı olmak ve yüksek verim alabilmek için ise bombus denilen bir arı kullanılıyor.Tam otomasyon sistemi uygulayan Serada her çalışan kendisine ayrılan bölümde çalışıyor ve bu elektronik takip sistemi ile takip ediliyor.

 

 

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Agronet Seracılık yetkilisi Hamit Koç , '' Ürettiğimiz domates ısıya duyarlı olduğu için jeotermal ısıtma sistemi ile seralardaki sıcaklığı dengeliyoruz.Tamamen hormonsuz olarak ürettiğimiz domatesleri iç ve dış piyasaya pazarlıyoruz.Çalışanlarımızı özellikle Kırşehir'den istihdam ettik.İsteseydik 90 deneyimli kişiyi diğer illerden alabilirdik ama biz bunu yapmadık.Daha önce bu işi yapmamış kişilere eğitim ve kurs vererek istihdam ettik.'' dedi.

 

Enerjinin sürekliğinin devamlılığına vurgu yapan Kahriman , '' Kullandığımız Jeotermali tekrar reenjeksiyon yaparak döngüyü sağlıyoruz.Böylece Kırşehir'in jeotermal kaynaklarının sürekliliği de sağlanmış oluyor.Böylece hem ülkemizin hem de çocuklarımızın gelecekte bu enerjiden faydalanmasının da devamlılığını sağlıyoruz.'' açıklamasında bulundu.

 

 

Hedeflerinin üretim alanını 3 etap sonunda 400 dönümük üretim alanına ulaşmak olduğunu belirten Kahriman, '' Seramız aynı zamanda 500 kişinin çalıştığı bir üretim sahası haline gelecek.Şu anda bildiğim kadarıyla Petlas ve Çemaş'ın ardından en fazla istihdam yaratan 3. firmayız Kırşehir'de , inşallah bunu daha da artıracağız.Bize verdikleri destek için Kırşehir Valiliği, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne teşekkür ederiz.'' ifadelerini kullandı.

 

 

Global Gap ve helal sertifikasına sahip olan tek firma olduklarını belirten Kahriman , ''Böylece ürünlerimiz yurt dışı ve iç pazarda büyük rağbet görüyor.Ayrıca domates fidelerini de kendimiz yetiştiriyoruz.Domateslerde meydana gelebilecek bir hastalık veya olumsuz durumu başından sonuna kadar takip ederek sorunun kaynağını daha rahat tespit edebiliyoruz.'' dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.